Příběh českého hitu: Hagen Baden - Průša

Vydáno 22.04.2021 | autor: Tomáš Rumler

Skladba Průša je dnes mnohými chybně připisována Třem sestrám, které ji pravidelně zařazují do koncertního playlistu. Zajisté kvůli tomu, že u jejího zrodu stál Lou Fanánek Hagen i dnešní kytarista souboru Ronald Seitl. Hit však vznikl pod zástavou skupiny Hagen Baden a pochází z eponymního alba z roku 1992.

Příběh českého hitu: Hagen Baden - Průša Příběh českého hitu: Hagen Baden - Průša

Jmenovat se začátkem 90. let Průša nebylo žádné terno. Pokud byl chlapec navíc Petr, měl o zábavu postaráno… Refrén „Průša je úchyl“ byl totiž všudypřítomný. Nic nepomohlo, že Hagen Baden v rytmu polky hlásal: „Stejně si samy za to holky můžou, že nechtěj chodit po vsi s Petrem Průšou.“ Průša byl zkrátka termín pro každého, komu se něco nepovedlo, kdo jakýmkoliv způsobem vyčníval.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: František Sahula (32.)

Vedlejší aktivity Fanánka se ovšem v řadách „mateřské“ kapely nesetkaly s pochopením. Původní myšlenka na sólovku se postupem času transformovala v seskupení, které si získalo značnou pozornost fanoušků, příznivá byla i hodnocení hudebních kritiků. Kromě výše zmíněného dua do party patřili ještě Jakub Maleček (basa), David Matásek (kytara) a Martin Roubínek (bicí). Jako host drobně přispěl i František Sahula. Nicméně jeho velká chvíle měla teprve přijít.

Průša se stal fenoménem, čemuž výrazně pomohl i vydařený klip v režii Václava Křístka. Ten měl o hlavním protagonistovi nejdřív jinou představu. Jenže po prohlédnutí fotek Sahuly nebylo co řešit. Starosti měl naopak Fanánek, který dostal v den natáčení důležitý úkol - dopravit Sahulu na místo činu. V knize Járo, kakao! popisuje událost takto: „Když po zvonění a bušení vylézali ostatní nájemníci a podezřívavě si mě měřili, začal jsem pochybovat, že herce dokážu sehnat.“ Dobrá věc se podařila, byť umělec nebyl po večírku v ideální formě...

Přesto (anebo právě proto?) nejslavnějšího zvrhlíka české rockové scény ztvárnil dokonale. Ve své roli byl natolik uvěřitelný, že zmátl i Petra Jandu, v jehož studiu Propast pod dohledem producenta Petra Ackermanna byla celá deska nahrána. O několik let později (v prosinci 1999) Sahula v pražském Lucerna Music Baru křtil svou knížku Průša se nevrací aneb Hrál jsem ve Třech sestrách. Kmotrem publikace byl právě lídr legendární skupiny Olympic, jenž v průběhu večera přiznal, že Františka skutečně považoval za Petra Průšu. Když posléze zjistil, že ostatními je tento démon oslovován jako Franta Sahula, myslel si, že je to jen další přezdívka.

Příběh českého hitu: Jiří Schelinger - Holubí dům

Průša evidentně zaujal také mladší generaci. Před dvěma lety se připomněl zprávou na stránkách, kde by to člověk nečekal. Na příměstském táboře si jedno z dětí pro pobavení sebe i kamarádů pustilo oblíbený song. Následující události popisují ParlamentníListy.cz: „Přiletěla rozběsněná paní vychovatelka s tím, že jde o nekorektní, genderově nevyvážený text, bere práva ženám, znevažuje postavení ženy ve společnosti a že by za to měli pana zpěváka soudit!“ Tolik svědectví rodiče vycházející z vyprávění syna. Článek už bohužel nezmiňuje, zda klučina po tomto výstupu nepustil bdělé ochránkyni dobrých mravů jinou píseň z alba, ideální volbou mohla být třeba Šílená. Ale to už by byl zase jiný příběh...

Text: Tomáš Rumler, foto: archiv iREPORT
Témata: Hagen Baden, Průša, Tři sestry, Lou Fanánek Hagen

zavřít