Příběh českého hitu: Like-it – Křídla

Vydáno 19.08.2021 | autor: Hana Bukáčková

Třebíčská kapela Like-It má na svém kontě několik úspěšných singlů. Jedním z nich je bezesporu píseň Křídla, která se posluchačům vryla do paměti i díky videoklipu, ve kterém si zahrál Štěpán Kozub. Jaké je pozadí vzniku skladby? Kolikrát ji kapela přepisovala o čem vlastně je? To nám prozradil frontman Dominik Kříž.

Příběh českého hitu: Like-it – Křídla Příběh českého hitu: Like-it – Křídla

„Píseň Křídla vznikala v době, kdy jsme se pustili do kompletní rekonstrukce naší zkušebny. A tak prostory, kde předtím vznikly například písně Nádech nebo Mrazí, vyplnily suť, prach a špína. Nástroje i kapela našly dočasný azyl v kulturním domě kousek od zkušebny. Zkoušení v kulturáku ale nebylo nic snadného, zvlášť, když jsme si zvykli na zvuk v akusticky dobře odladěné zkušebně. Na zkušebně jsme spolu makali téměř každý den a zkoušku jsme si nechávali na čtvrtek, v pátek nebo v sobotu pak byly většinou koncerty. I přes nekomfortní podmínky kulturáku jsme se ale vždycky těšili na zkoušku, protože jsme si mohli alespoň trochu odpočinout od kladiva a majzlu. A vznikla Křídla. Nebo spíše takový prapředek Křídel. Hudební linka i vokály zůstaly, nicméně text se v průběhu dalších měsíců ještě několikrát změnil, " popsal Dominik Kříž. 

ROZHOVOR | Like-It: Covid nás plácnul v mnoha věcech přes prsty

V podobě, v jaké hraje formace píseň nyní, se Křídla ustálila v roce 2020. „Hned jsme věděli, že to bude nový singl. Bavila nás energie i poselství, které píseň měla, a chtěli jsme natočit klip, který by ta pozitiva podtrhnul. A pak přišel covid….“

Právě koronavirus zasáhl i do scénáře videoklipu, jehož hlavní hvězdou se stal Štěpán Kozub. „Škrtali jsme jeden scénář za druhým, až jsme se propracovali ke scénáři s kapelou a jedním hercem. Vše jsme točili na jednom místě," poodhalil frontman Like-It s tím, že vizuál vznikl na střeše klubu Roxy. Realizace se ujal tým kolem režiséra Daniela Růžičky. Ústřední postavu klipu, ušlápnutého mladíka, který se nakonec přece jen odváže, si zahrál právě Kozub. 

„Karantény a restrikce přesunuly lidi ještě víc na internet a nechaly vzniknout novým fenoménům. Jedním z nich byl i Štěpán Kozub. Kluk, co zvládl udělat senzaci z čehokoli. A my měli na výběr jednoho herce a Štěpán perfektně pasoval do naší představy. Oslovili jsme ho a on to vzal. A tak si jednu sobotu odskočil vlakem z Ostravy do Prahy, zahrál to jak Bůh a zase si odjel, jako by to tak měl prostě denně," vzpomíná Kříž. 

ROZHOVOR | "Název alba City in the City není úplně anglický. Písně jsou laděny tak, aby vytvářely kontrast," říkají Like-It

„Křídla tak vznikala ve ztížených podmínkách v kulturáku, vznikající klip byl poznamenán vládními opatřeními a nás jako kapelu covid zastavil skoro na dva roky. Přesto si však skladba našla cestu, hrají ji rádia a na internetu sbírá jedno zhlédnutí za druhým. Bez překážek by to nejspíš ale nebylo ono,“ shrnuje zákulisí vzniku songu zpěvák.

Singl se dočkal i akustické verze, která se nachází na debutové desce formace. Jen dodáme, že tuto verzi natáčeli Like-It těšící se čím dál větší pozornosti v prostorách nahrávacího studia Svárov. 

Text: Hana Bukáčková, foto: BrainZone
Témata: Like-It, Dominik Kříž, Křídla, Štěpán Kozub

zavřít