Příběh českého hitu: Lucie - Medvídek

Vydáno 26.03.2020 | autor: Tomáš Kocian

Psal se rok 1998, když rádiem pomalu dozníval zřejmě vůbec nejznámější hit Lunetic, který udělal radost nejedné rodičce. Za dveřmi byly Vánoce, takže se jako každý rok očekávalo, který interpret se vytasí s vánoční písní plnou klišovitých frází o lásce, míru a tak podobně. Parta okolo Davida Kollera v tu chvíli vypouští do éteru Medvídka. To ovšem ještě nikdo netuší, jaký poprask s sebou tato "vánoční koleda" strhne. 

Příběh českého hitu: Lucie - Medvídek Příběh českého hitu: Lucie - Medvídek

Lucii nikdy nebyla cizí témata jako sex, drogy a rock'n'roll, což potvrzují i její další hity. Text k Medvídkovi napsal kytarista Robert Kodym a hudbou jej opatřil Oskar Petr. Píseň o plyšové hračce, která sem bůhvíproč přicestovala až z kolumbijské Bogoty a za třicet stříbrných z ní padá sníh, si samozřejmě záhy získala oblibu napříč všemi generacemi.

FOTOREPORT: Lucie i ve Zlíně dokázala, že její hity nestárnou

Všem totiž došlo, co je ze slov více než zřejmé - že spíše než o Vánoce tady jde o kokain. Pojítek s drogou byste v Medvídkovi našli nespočet. Od již zmiňované kolumbijské Bogoty, která byla hlavním vývozcem bílého prášku do světa, až po pašování a ukrývání před smečkou římskejch psů.

ZAKÁZANÝ VIDEOKLIP

Drogovou tematiku definitivně potvrdil videoklip, který má na svědomí režisér Filip Renč. V něm plyšového medvěda předají kapele indiáni, letí letadlem, aby byl později ukřižován a zasněžilo z něj, z čehož mají všichni radost. Debut před kamerou si v klipu odbyla tehdy devítiletá herečka Tereza Ramba.



To už ovšem začaly něco větřit televize a Medvídka postupně vyřadily ze svého vysílání nejen veřejnoprávní Česká televize, ale i komerční Nova. Hitu Lucie se tak v hitparádě moderované Terezou Pergnerovou po Novém roce už diváci nedočkali.

VIDEO: Lucie jde ve fantaskním klipu Než tě rozkradou ve stopách filmů Karla Zemana

Kombinaci kokainu a zřejmě i narážek na biblická a církevní témata zkrátka televize neunesla. Marně se kapela společně s režisérem snažila vysvětlit, že nejde o propagaci drog, ale že video má sloužit jako varování před nimi. Zajímavostí je, že právě Filip Renč už tehdy jeden "zakázaný" videoklip na kontě měl. Byla to Láska je láska od Lucie Bílé.

Vedle zákazů si ale píseň naprosto podmanila akademiky, kteří jí udělili hned dvě ceny Anděl za Skladbu a Videoklip roku. Lucii zároveň přisoudili další dvě ceny. Podobně kapela dominovala i ve výsledcích ankety Žebřík

Po letech sám Robert Kodym přiznal, že drogy, zvláště pak kokain, tehdy nebyly v kapele ničím neobvyklým. Dokonce šlo o jednou z příčin jejího rozpadu po začátku nového milénia. Medvídek ovšem dodnes zůstává jedním z největších hitů Lucie, který každoročně před Vánocemi nemůže chybět ani v repertoáru rádií.

text: Tomáš Kocian, foto: archiv iREPORTu, Ondřej Pýcha, Tomáš Martinek

Témata: Lucie, Medvídek, Robert Kodym, David Koller, Michal Dvořák, Filip Renč

zavřít