RECENZE: Thom Artway na All I Know překvapil elektronikou a potvrdil své kvality

Vydáno 14.09.2018 | autor: Hana Bukáčková

Pětadvacetiletý rodák z Vlachovic nepolevil ani na druhém albu All I Know, které je k mání od konce srpna. Na pestré desce obsahující jedenáct skladeb Thom Artway nepřešlapuje, ale jde vpřed. Produkce se ujal osvědčený Lukáš Chromek a k duetu si zpěvák přizval Lenny, která zde překvapí jemným hlasem.

RECENZE: Thom Artway na All I Know překvapil elektronikou a potvrdil své kvality RECENZE: Thom Artway na All I Know překvapil elektronikou a potvrdil své kvality

Thom Artway

All I Know

Skladby:

In Your Mind, All I Know, Can't Wait, Chasing The Wires (feat. Lenny), Plain, Many Partings, Sleeping Next To You, A Daughter's Drawing, This Light, High Above The Trees, To B.

11 trax / 40:24 min

Vydavatel: Warner Music

Po debutu Hedgehog, který vyšel v roce 2016, na něj pěl chválu snad každý. Dokonce získal právem ocenění Anděl za Objev a Zpěváka roku. Proto byla velká očekávání od druhé studiovky na místě. A naplnila se - na nových písních si dal Artway ještě víc záležet, z jazykového hlediska je navíc konzultoval s britským písničkářem žijícím v Praze Alasdairem Bouchem, takže udělal pokrok i co se týče angličtiny. 

Thom Artway interview: Nejhorší co může být, je mít očekávání

Po produkční stránce moc neexperimentoval, vsadil opět na Lukáše Chromka, až na výjimku v podobě titulního singlu, jehož zvuk obstaral ODD, dnes již bývalý člen ATMO music. Jejich chemie stále funguje, jsou schopni vyprodukovat melancholické balady, ale i rychlejší songy v duchu moderního popu. Artway zůstává stát pevně na nohou, stejně jako deska All I Know, která je pestrá, zároveň nepřekombinovaná a obsahuje stejný počet písní jako prvotina.

Na první pohled stále introvert s vizáží kluka odvedle potvrzuje pozici talentovaného písničkáře a zpěváka, který má pořád co nabídnout, ať už se to týká líbivého sametového hlasu, neomšelých melodií či hloubky textů. I s přispěním elektroniky, která mu více učarovala až v posledním roce, dokázal, že zní přirozeně a nenásilně.

Thom Artway v Malostranské besedě představil svůj nový klip a prozradil nám novinky

Šťastnou ruku měl opět při výběru interpretek na společnou píseň. Možná souhra náhod nebo inspirace - ve stejném roce, kdy uspěl on, totiž získala hned čtyři Anděly - přihrála Thomovi do cesty stále populárnější Lenny, aby spolu nazpívali sympatický duet. Lenka Filipová mladší zní Chasing The Wires jinak, jemněji než obvykle, hlasově s Artwayem souzní podobně, jako tomu bylo u Empty Words s Maellou. S vokály k To B. mu pomohla Kateřina Gbelcová z rodné vísky.

Koncept desky připomíná jin-jang. První polovina je ve svižnějším popovém tempu, na rozdíl od druhé části, která obsahuje hodně balad - zpěvák se na ní tedy prezentuje v poloze, v jaké ho už dobře známe. Právě hitovky In Your Mind, All I Know či nenápadně gradující Can't Wait a nástrojově okořeněný duet s Lenny z úvodu patří k největším osvěžením Thomova repertoáru. Instrumentálka Plain zní slavnostně a nenásilně vrcholí, v duchu podobném, jako když malé dítě přichází k vánočnímu stromečku obsypaném dárky a s napětím očekává, co pod ním najde. Podobně vyznívá i chorál High Above The Trees věnovaný na dobročinné účely ptactvu. Intimně se jeví Many Partings, třeba oproti skočné countryovce Sleeping Next To You.

Někteří Thoma Artwaye obviňují z toho, že kopíruje Mumford And Sons. Nebyl by jediný. Z "kopírky" byla v jeden čas podezřívána i kapela Jelen. Ale proč mít inspiraci někomu za zlé. Jen málo interpretů v dnešní době zní originálně. Vše už bylo jednou vymyšleno, složeno, řečeno a český národ by se mohl konečně oprostit od neustálého srovnávání. Měli bychom být rádi, že se takoví Artwayové u nás rodí a že do našeho mainstreamu přinášejí trochu svěžesti. 

Text: Hana Bukáčková

Témata: Thom Artway, All I Know, Lukáš Chromek, Hedgehog

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít