RECENZE: Tom Morello na novém EP hraje Hendrixe a vzpomíná i na Eddieho Van Halena

Vydáno 07.11.2020 | autor: Tomáš Rumler

Vstupenky na očekávané vystoupení Rage Against The Machine, původně plánované na září letošního roku do pražské O2 areny, zůstávají zatím nevyužity. Pro zvuk kapely je naprosto charakteristická kytara Toma Morella, který se rozhodl využít neplánovaného volna a vydal (téměř) instrumentální EP.

RECENZE: Tom Morello na novém EP hraje Hendrixe a vzpomíná i na Eddieho Van Halena RECENZE: Tom Morello na novém EP hraje Hendrixe a vzpomíná i na Eddieho Van Halena

Tom Morello

Comandante EP

Skladby:
Voodoo Child, Interstate 80, Secretariat, Suburban Guerrilla, Cato Stedman & Neptune Frost

5 skladeb / 18:26 min

Vydavatel: Tom Morello

Při pohledu na název úvodní skladby budou mít okamžitě jasno všichni ti, kterým není historie hudby naprosto cizí. Autorem Voodoo Child je pochopitelně Jimi Hendrix.

Morello proměnil hit z alba Electric Ladyland, které Hendrix vydal v roce 1968,  v instrumentální kus, čímž se částečně vyhnul přímému srovnání. V úvodu se drží předlohy, postupem času popouští uzdu své imaginaci a v druhé polovině skladby nechá Morello svůj rukopis plně rozvinout. Přestože píseň vybavil hutnějším zvukem, originál je jen jeden.

Tom Morello na podzim nepřijede, vydá ale knihu archivních fotografií

Druhá Interstate 80 zůstává jedinou položkou se zpěvem, zároveň ji doplnil další muzikant, který se může pyšnit titulem „guitar hero“, sám Slash. Není těžké rozlišit, jak si dvojice rozdělila kytarové party.

K úmrtí Eddieho Van Halena se na sociálních sítích vyjádřil snad každý, kdo v rockovém světě něco znamená. Hudební poctu rodákovi z Amsterdamu vzdal Morello prostřednictvím minutového tracku Secretariat, který připomíná klasiku Eruption z debutové desky Van Halen vydané v roce 1978.

Song Suburban Guerrilla by se mohl objevit na jakékoliv nahrávce Morellovy domovské formace. Schází jen Zack de la Rocha a jeho nevybíravý vokál. Stejně pojmenovanou pecku vydala punková kapela Cane na konci 70. let. V tomto případě se ovšem o cover verzi nejedná. Jelikož se Tom Morello netajil vlivem The Clash nebo Sex Pistols, je možné, že skladba je pojmenovaná na počest muzikantů, kteří na rozdíl od výše uvedených světového věhlasu nedosáhli.

Bruce Springsteen, Tom Morello, Queens of The Stone Age a mnozí další zahráli pro Joe Strummera

Závěrečné bluesové zklidnění Cato Stedman & Neptune Frost je rovněž okořeněno ingrediencemi, se kterými je neodmyslitelně spjato jméno Tom Morello.

Kytarista v minulosti působící také v Audioslave nebo Prophets Of Rage sice nenabízí zábavu na celý večer, ale naznačuje, jak se dají přežít všemožná omezení. Je třeba najít si alternativní program a radovat se z maličkostí.

Text: Tomáš Rumler, foto: Whatever it Takes
Témata: Tom Morello, Rage Against the Machine, Slash, Audioslave, Prophets Of Rage

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít