RETRO: Cvrkot na ovále. Linkin Park v Brně dokázali, že patří na špičku

Vydáno 26.07.2020 | autor: Karel Prchal

V rámci týdne vzpomínek na Chestera Benningtona přinášíme dobovou recenzi na třetí český koncert Linkin Park. Ti na brněnském Velodromu zahráli v červnu 2008 z větší části za světla, kapela i fanoušci pořádně ožili až po setmění.

RETRO: Cvrkot na ovále. Linkin Park v Brně dokázali, že patří na špičku RETRO: Cvrkot na ovále. Linkin Park v Brně dokázali, že patří na špičku

Ani při konání tria veletrhů Pivex-Vinex-Salima nebývá u brněnského výstaviště tolik aut, jako tomu bylo v případě červnové zastávky Linkin Park. Ti na jižní Moravu přijeli skoro na den přesně po loňské pražské návštěvě, kdy se v Sazka Areně pochlubili novou deskou Minutes To Midnight.

RETRO: Pražský koncert Linkin Park: „Když do toho praštili, běhal mráz po zádech.“

Na pódiu uprostřed brněnského cyklistického oválu vystoupili kolem sedmé hodiny večerní Enter Shikari. Jednu chvíli mi připomínali „nebožtíky" Faith No More. Ale jakmile jsem si vytáhl z uší špunty, vše bylo jinak. Hudební „Mičurinové“ z Anglie kříží místo hrachu na zahrádce trance s hardcorem v elektronických krabičkách. A jde jim to na jedničku.

Čtyřicetiminutový set vygradovali do maximálních otáček a jejich motor se vymkl kontrole. Kvůli technické závadě nemohli dohrát avizovanou poslední píseň, protože si bubeník Rob Rolfe, stejně jako děda Drchlík v Návštěvnících, prorazil buben. Celá show tedy skončila o pár minut a taktů dříve, než bylo plánováno. 

Následně začaly přípravy na audienci Linkin Park, nechyběl ani čerstvě položený černý koberec. Úderem půl deváté začalo to, na co se všech patnáct tisíc fanoušků těšilo. Americká parta se opřela do hry plnou silou. Linkini zahajovali One Step Closer a pokračovali Lying From You a Somewhere I Belong.

Poklad z archivu: Náctiletý Chester Bennington zpívá Nirvanu. Jeho první kapela chystá vzpomínkové album

Z novinek zazněly Given Up, Wake nebo taky The Little Things Give You Away. Kromě „hrozících" fanoušků byly v davu i mladší holčičky, jinak bychom letící plyšáky, z nichž jeden přistál na pódiu, asi neviděli. Ti, kteří nechtěli dát peníze za lístek, okupovali přírodní vyhlídku v lese na Červeném kopci na druhé straně řeky Svratky hned naproti Velodromu. 

Vidět bylo i personál a hosty sousedního hotelu, jak postávají na jeho střeše a sledují cvrkot na ovále. Závěr hlavního programu obstarala novinka Bleed It Out. Přídavek začali Linkin Park písni Pushing Me Away pouze v doprovodu klavíru. Pak následovala What I’ve Done a dílo zkázy dokonala Faint. Asi deset minut po desáté hodině a po jednadvaceti odehraných skladbách pódium vyhaslo a Linkin Park zmizeli v klubu Fon Favorit, ze kterého si pro tento večer udělali základnu. Kapela i na Moravě dokázala, že patří ke špičce ve svém oboru. Klobouk dolů. 

17. června 2008
Velodrom, Brno

SETLIST

One Step Closer
Lying From You
Somewhere I Belong
No More Sorrow
Papercut
Points of Authority
Reading My Eyes
Wake 2.0
Given Up
From the Inside
Leave Out All the Rest
Numb
The Little Things Give You Away
Breaking the Habit
Shadow of the Day
Crawling
In the End
Bleed It Out

Přídavek:
Pushing Me Away (piano version)
What I've Done
Faint

(Reportáž původně vyšla v letním dvojčísle časopisu REPORT v roce 2008. Text přinášíme při příležitosti výročí tragického úmrtí Chestera Benningtona, který zemřel 20. července 2017 ve věku 41 let.)

Text: Karel Prchal, foto: Tomáš Martinek, archiv iREPORT

Témata: Linkin Park, Chester Bennington, Mike Shinoda, Enter Shikari, nu-metal

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít