BLOG: Hitfakers - Jak nás zakázali kvůli názvu písně

Vydáno 17.11.2019 | autor: redakce

Skupina Hitfakers v minulosti u posluchačů bodovala především coververzemi světových hitů, kterým dávala funkový nádech, v poslední době se ale vrhla na autorskou tvorbu. Svůj druhý videoklip natočila k písni Sex & Beer během soustředění v Albánie. Peripetie kolem cenzury kvůli názvu písně popsal v blogu kytarista Ondřej Kuchař. 

BLOG: Hitfakers - Jak nás zakázali kvůli názvu písně BLOG: Hitfakers - Jak nás zakázali kvůli názvu písně

Cesty facebookové cenzury jsou nevyzpytatelné a s mojí kapelou Hitfakers jsme na ni také narazili.

Začnu od začátku, vyrazili jsme na soustředění do Albánie, odkud pochází náš zpěvák Alfons. Našli jsme zkušebnu úplně, ale úplně u moře v takovým trochu zaplivaným altánku. Pohodová atmosféra, teplo a šplouchání moře. Dost nás to inspirovalo, byli jsme tvůrčí. A vznikalo hodně groovů a melodií.

VIDEOPREMIÉRA: Hitfakers fungují patnáct let, ale vydávají svůj první videoklip

K jedné z nich, která nám přišla nejzajímavější, jsme začali vymýšlet text. Alfonse nenapadlo nic lepšího, než že v refrénu bude zpívat o svých oblíbených koníčcích. Ve skutečnosti má raději víno, ale to se tam prej tolik nehodilo, takže song se jmenuje Sex & Beer.

Písničku jsme pak natočili ve studiu, mimochodem s producentem Lukášem Chromkem, kterej tomu dodal šťávu, dobrej zvuk, ale zároveň zachoval autentickej zvuk naší kapely. Celej náš veselej road trip do Albánie, kterej byl završen koncertem v Tiraně, jsme si natáčeli, takže bylo logický k písničce udělat také road klip. Díky střihači Zdeňku Sopůškovi, kterého jsme oslovili, to pěkně odsejpá. Máme z toho celkově radost.

Ale při zveřejnění klipu jsme narazili na cenzuru. Pro YouTube byl zcela v pořádku, následně jsme link umístili na Facebook. A problém! Video nešlo sdílet s názvem skladby ani s vizuálem. Mám neaktuální aplikaci? V USA jim nefunguje server? Ne - jiná videa mi tam vkládat šla. Zkoušeli jsme tedy sdílet klipy, kde se objevuje slovo Sex, jestli není problém zde. Ale tato videa taky sdílet šla. Pokoušelo se o to asi deset lidí. Nikomu to nešlo!

Po delším zkoumání se ukázalo, že kombinace erotiky a alkoholu (ačkoliv klip je počestný) je někdy pro Američany moc silná záležitost. Musíte si holt vybrat jen jedno. Facebookové spojení nefunguje, ač v běžném životě to jde naopak velmi dobře dohromady.

Pikantní je, že když jsme video zveřejnili přímo na Facebooku, šlo to. A navíc nám na něj schválil i reklamu. Že by levej robot nevěděl, co dělá pravej?

Text: Ondřej Kuchař

Témata: Hitfakers, blog, videoklip

zavřít