Příběh československého hitu: Miro Žbirka - Fair play

Vydáno 16.07.2020 | autor: Alena Kaňová

Fair play - první píseň Mira Žbirky, kterou napsal vyloženě pro film. Než se skladba dostala do studia, vzniklo několik verzí, o kterých se zpěvák radil i s režisérkou filmu Andreou Sedláčkovou.

Příběh československého hitu: Miro Žbirka - Fair play Příběh československého hitu: Miro Žbirka - Fair play

Nahrávka Fair Play vznikala v legendárním studiu Abbey Road v Londýně, které je mimo jiné spojeno se jmény jako jsou Beatles, Deep Purple, Pink Floyd, U2, Cliff Richard a dalšími známými umělci. Píseň je opatřena slovenským i anglickým textem a za jejím vznikem stál osvědčený producent Rob Cass, s kterým Miro Žbirka nahrával všechny své v Londýně produkované skladby.

RECENZE: Třaskavý dokument o Žbirkovi natočit nelze. Snímek Meky je především poutavým příběhem o lásce k hudbě

Fair Play je velmi emotivní písní. Zpěvák ji nahrál ke stejnojmennému filmu režisérky Andrey Sedláčkové. Právě ona chtěla, aby ve skladbě zazněl slogan "život hrá fér", Žbirka si naopak stál za upravenou verzí "život nehrá fér", která nakonec vyhrála.

"Niekoľko mojich piesní sa už vo filmoch objavilo, ale toto bolo čosi iné. Bola to pre mňa výzva. Keď som si pozrel zábery z filmu a stotožnil som sa s témou filmu, začal som pracovať na piesni. Prekvapilo ma, že aj Roba Cassa téma filmu oslovila. Celý si ho pozrel s mojim prekladom. Snažili sme sa preniesť pocity, ktoré sme mali pri sledovaní filmu, do atmosféry titulnej piesne. Okrem nej som sa podieľal aj na časti scénickej hudby“, vysvětlil svůj skladatelský filmový debut Žbirka.

Naprosté ztotožnění se s filmem se několikrát potvrdilo při tvorbě textu, a to především v detailech. Například místo "život nehrá fér, aj tak stále ver" mohlo v písni zaznít "život nehrá fér, s tým sa radšej zmier". Ve skladbě nakonec Žbirka použil první uvedenou variantu, a to z toho důvodu, že nese zdvojenou informaci. Život totiž nehraje fér, ale my přesto stále věříme a neztrácíme naději, že nakonec vše dobře dopadne.

Dokument Meky už brzy v kinech. Na snímek láká klip She's Out of Control

K písničce vznikl i zajímavý videoklip, který sa nahrával v Kongresovém centru Praha pod režijním vedením Tomáše Luňáka a kameramana Jana Baseta Střítežského. „Táto sála vo mne vyvoláva veľa spomienok… Tam som dostal svojho prvého Zlatého slávika za rok 1982. To korešponduje aj časovo s obdobím v ktorom sa film Fair Play odohráva,“ podtrhl zpěvák.

Samotná píseň je dnes hitem i na koncertech, což Žbirka při jejím vzniku, jak sám uvedl, nepředpokládal. Po uvedení filmu se začala hrát často v rádiích a dnes je nedílnou součástí každého jeho koncertu.

Text: Alena Kaňová

Témata: Miro Žbirka, Fair Play, Andrea Sedláčková

zavřít