Jana Kirschner interview: Umění teď bude potřebné, je důležité otevřít lidem srdce a oči

Vydáno 09.11.2017 | autor: Josef Martínek

Po čtyřech letech Jana Kirschner uzavírá etapu svého úspěšného dvojalba Moruša, které ji posunulo do pro ni dříve neprozkoumaných hudebních sfér. Nové koncertní album Živá mapuje tři turné z let 2013 - 2016 a v českých obchodech ho fanoušci najdou od 10. listopadu, na Slovensku vyšlo o čtyři dny dříve. Zpěvačka už plánuje další desku, na které chce vyprávět příběhy. Myslí si totiž, že žijeme v době, kdy je třeba mluvit o důležitých věcech.

Jana Kirschner interview: Umění teď bude potřebné, je důležité otevřít lidem srdce a oči Jana Kirschner interview: Umění teď bude potřebné, je důležité otevřít lidem srdce a oči

Jano, tvoje nová koncertní deska obsahuje nahrávky hned ze tří turné. Proč ses rozhodla pro tento postup a nevybrala pouze jedno konkrétní turné?
Nejdříve jsme chtěli jedno konkrétní turné, loňské Takmer sólo. Ale pak můj muž Eddie přišel s tím, že máme ještě materiál z turné k deskám Moruša: Biela a Moruša: Čierna a že je škoda ho nevyužít, protože je opravdu dobrý. Rozhodli jsme se proto, že by bylo skvělé dát všechno na jeden komplet, i pro zachování barevnosti zvuku. Chceme tím uzavřít éru Moruší a společných sedmi let muzikantského života s Eddiem. Od ledna mě čeká nová epizoda a moc se na ni těším.

LIVE: Jana Kirschner dosáhla Takmer sólo na vrchol intimity i dynamiky

Jak moc pestrý z hlediska hudebních přístupů tedy výsledný záznam je?
Je velmi barevný. Kdybychom použili jen záznam z Takmer sólo, nebylo by to zvukově ono, protože na turné byly momenty, kde šlo hlavně o show. Například zvuk pingpongových míčků padajících na piano nebyl na nahrávku příliš použitelný, přestože naživo to bylo skvělé. Smíchali jsme proto všechny nahrávky dohromady, takže na posluchače čeká opravdu hodně hudby. K tomu dostanou i booklet v rozsahu 48 stran, který zachycuje celou naši cestou. Součástí jsou originální stage plány, naše poznámky, vyjádření lidí, kteří s námi spolupracovali. Lidem se dostane do rukou kus muzikantského světa, ne jen obyčejné album.

Jana Kirschner na svém turné po divadlech Takmer sólo. Foto: Vladimír Šimíček

CÍTILA JSEM SE JAKO PŘI SPORTOVNÍM VÝKONU

Čím tě období Moruší za ty čtyři uplynulé roky nejvíc obohatilo?
Našli jsme tým lidí, kteří dokáže pracovat i bez toho, aby namluvil zbytečně mnoho slov. Během posledního turné jsem měla skoro pocit, že jsme neporazitelní (smích). Cítím, že teď je vše mnohem uvolněnější, že jsme se toho hodně naučili, a to i o hudebním byznysu. Stali jsme se soběstačnými, dokážeme si zasponzorovat své vlastní akce, protože víme, že podpora fanoušků je velká a my neumřeme hlady.

Jana Kirschner: Moruša mě postavila na vlastní nohy, ale miluji písničky. Návrat k nim je pro mě očista

A co ti to období dalo pěvecky?
Pěvecky to pro mě byla dlouhá cesta. Vždycky jsem si psala písničky tak, abych se až tak nenazpívala (smích). Ale s Morušemi jsem měla často pocit až jakéhosi sportovního výkonu. Jako bych byla skokanka do výšky a musela přeskočit laťku, kterou jsme stále posouvala výš. Nikdy jsem nevěděla, jak to dopadne, občas se laťka zachvěla, ale většinou nakonec zůstala na místě. (smích) Při posledním turné Takmer sólo jsem navíc zvládala ještě pódiový pohyb, který jsem dřív vůbec neřešila. Doslova jsem se bála otevřít oči, aby se mi z toho nezatočila hlava. V období své největší popularity jsem se častokrát na pódiu vůbec nedokázala uvolnit a byla jsem při koncertě uzavřená sama v sobě. A teď jsem už měla pocit, že jsem opravdu performer, že jsem přes všechny Moruše a další zkoušky dozrála jak hudebně, tak i lidsky, že dokážu dát lidem o mnoho navíc.

Obal nového koncertního alba Živá Jany Kirschner

Uplynulé roky ti tedy dodaly i sebevědomí?
Myslím si, že ano, ale člověk nikdy nemůže vědět, jak dopadne jeho další projekt. Jak se říká, interpret je tak slavný jako je slavné jeho poslední album. Hudba je zkrátka nevyzpytatelná, ale pokud má člověk nápady a má co říct, je to dobré. A mně se za ty čtyři roky nashromáždilo mnoho zajímavého materiálu na další album. Nemohu slíbit, že to bude něco, co bude lámat rekordy, ani že to bude něco nové, ale zase se o to pokusím. Znovu si tu laťku zvednu nahoru. (smích)

Jana Kirschner vydá album ŽIVÁ, nabídne to nejlepší ze tří turné i autentické autorské zápisky

Součástí tiskové zprávy byly ukázky tvých autorských zápisek, které najdou fanoušci v bookletu alba Živá. Zauvažovala jsi někdy o tom, že bys napsala vlastní knihu?
Psaní miluji, je pro mě naprosto přirozené. Jednoho dne k tomu nejspíš dojdu. Vždycky jsem měla v plánu něco sepsat, ale nesmí to být nic triviálního. Můj největší problém pro psaní je ten, že žiju v Anglii a kontakt s mým rodným jazykem je eliminován na pár slov denně, která prohodím se svými dcerami. Nemůžu tedy říct, že bych momentálně disponovala zvlášť bohatým slovníkem, občas hledám slovíčka i v běžné řeči.

JE TŘEBA SE VRÁTIT DO REALITY

Říkala jsi, že od ledna tě čeká nová etapa, prozraď nám o ní něco víc. Souvisí s tvou novou deskou?
Ano, také to souvisí s tím, že teď je období, kdy je toho hodně co říct. Kolem nás se dějí události, které se nás dotýkají, ať už v Británii, na Slovensku nebo i v Česku, speciálně po tom, co se tu stalo v posledních týdnech. Myslím, že umění teď bude opravdu potřebné, budou zapotřebí lidé s otevřenou myslí, abychom vše zvládli bez újmy a dokázali lidem otevřít srdce a oči. Právě proto cítím, že je čas přijít s novou deskou a mluvit i o tématech, o kterých možná lidé mluvit nechtějí. Chci jim vyprávět příběhy, po Moruši, kde jsem si trochu létala ve vesmíru, je zkrátka třeba se vrátit do reality.

Máš už některé písně hotové?
Materiál sbírám už několik let, uvidíme, co bude nakonec na desku použitelné. Stále píšu a také hledám nový sound svého hlasu, který s přibývajícím věkem přichází přirozeně. Hlas stárne, už není tak neučesaný, mladický a rozmarný, už to není jen o tom, že zpívá chytlavé melodie. Je hlubší, posazený a umí vyprávět příběh, dotknout se lidí.

Mluvíš o vyprávění příběhů, můžeš konkretizovat, jaké příběhy chceš ve svých písních vyprávět?
Zatím to konkretizovat nemůžu, protože je to otázka kreativity. Co řeknu dnes, bude za pár měsíců jinak. Posledně jsem prohlásila, že další album bude jednoduché, a pak jsem nahrála dvě Moruše (smích). Nedovedu přesně říct, jaké příběhy to budou, ale vím, že jich mám napozorovaných dost. Chtěla bych trochu cestovat po Slovensku a vedle těch svých zakomponovat i příběhy dalších lidí.

ŽENA JE SRDCE RODINY

Dnes tě v Praze čeká koncert na podporu projektu Pinktober, (rozhovor proběhl na konci října, pozn. red) který se zaměřuje na prevenci rakoviny prsu. Je pro tebe i tohle tématem, o kterém je třeba mluvit?
Je to velmi důležité téma, je živé, nemůžeme ho považovat za vyřešené. Častokrát se stává, že řešíme milion věcí kolem sebe - potřebujeme platit účty, chodit do práce, mít nové auto. Jsme tím pohlceni a zapomínáme na to, co je pro nás nejdůležitější, tedy funkčnost našeho těla. Pokud tělo nefunguje, všechno ostatní je absolutně nepodstatné. Je správné o tom mluvit a ukázat ženám, aby si našly čas na prevenci. Říká se, že muž je hlava rodiny, ale já si myslím, že žena je srdce rodiny. Když žena není v pořádku, rodina nefunguje. Vidím to sama na sobě, nemůžu si dovolit mít ani rýmu (smích).

LIVE: Jana Kirschner v Hard Rock Café oprášila hity a podpořila tak boj proti rakovině

Do konce roku tě v Praze čeká ještě jeden - vánoční - koncert, a to 13. prosince v Divadle Hybernia. Do jaké míry bude opravdu vánoční? Bude se zásadně lišit od tvých obvyklých koncertů?
Prosincové koncerty jsou už z podstaty vánoční. Mám ráda prosincovou atmosféru, člověk je uvolněný, ví, že se blíží konec roku, něco se v něm uzavírá. Repertoár se příliš lišit nebude, možná ale zařadím i nějakou vánoční skladbu. V zásadě je mám ráda, hlavne staré věci od Sinatry nebo Deana Martina k mým Vánocům patří, stejně jako naše chalupa a oheň v krbu. Nic víc nepotřebuji. 

text: Josef Martínek, foto: Marek Holoubek, archiv

Témata: Jana Kirschner, Živá, Takmer sólo, Moruša

zavřít