RETRO: Ivan Král: Legenda a knedlíky

Vydáno 06.02.2022 | autor: iREPORT

Ivan Král si jako jeden z mála českých muzikantů může říkat, že opravdu uspěl v cizině. Hrát s Iggym a Patti je přece jen jiná liga než zahudlat někde v hospodě v rámci dovolené a vydávat to za světové turné. Přestože nyní bydlí a úspěšně tvoří v Americe, vrací se Král rád do Čech, trochu překvapivě nalákán například knedlíky. Anebo možností zahrát si jako headliner Sázavafestu. Co od něj letos v Kácově uslyšíme a co vůbec dělá?

RETRO: Ivan Král: Legenda a knedlíky RETRO: Ivan Král: Legenda a knedlíky

Budete jedním z hlavních překvapení Sázavafestu. Jak došlo k tomu, že jste se tak náhle objevil mezi účinkujícími?
Já jsem to tak po pravdě cítil a moc se na koncert těším. Kromě toho se mi stýská po domácí kuchyni. Kde jinde můžete dostat tak dobré knedlíky, palačinky a karlovarské oplatky než tady v Čechách?

Ivan Král - Nenápadný muzikant a autor, který inspiroval světové hvězdy

Na webu festivalu se praví: „Ivan Král během koncertu představí největší hity ze své dosavadní tvorby.“ Co to konkrétně znamená?
Mám 45 let písniček v téměř každém žánru, takže výběr není snadný. Každá píseň je moje dítě, tak jsem nechal raději fanoušky rozhodnout. Ptali se na některé v minulosti oblíbené, jako Winner Takes All a Mám tvůj stín. Ale oni také se stále ptají na nové věci. Takže budu hrát a zpívat něco pro každého.

Máte v plánu (nebo snad už na pásech) nějaké nové skladby? Pokud ano, co se s nimi bude dít, je v plánu nějaká deska?
Ano. Album je na cestě, ale musím je upravit, protože je tam prostě příliš mnoho skladeb. Jsou tam tvrdě rockové písně i melodické balady, dokonce i jazz a funky soul. Dovedete si představit, že jsem se dokonce snažil o rap? Ano, rap! Je to těžké. Jsem hroznej. Je to jediný žánr, který nebudu nikdy dělat na veřejnosti. Nemůžu ani věřit, že vám to říkám, až se červenám...

Příští rok se má začít točit film o vás. Kdo na tom pracuje a jak by to mělo probíhat? Budou k vidění i nějaké raritní záběry z minulosti? Na kdy je plánováno uvedení do kin?
Je to pro mě velmi zvláštní, aby herec hrál moji životní roli. Chci prostě říct, takovej nějakej jsem byl a jsem. Představte si, že sledujete herce, který vás hraje. Natáčení má začít na začátku příštího roku. Mně osobně se líbí spíš filmy dokumentární.
Právě teď jsme na festivalu NXNE v kanadském Torontu, kde bude promítán můj film Blank Generation z roku 1976. Je to taková sbírka domácích filmů s Ramones, New York Dolls, Talking Heads, Television a dalších – z doby, než se stali slavnými! Protože jsem hrál nějakou dobu s Blondie a později s Patti Smith, filmoval jsem i jiné skupiny, se kterými jsem se tehdy přátelil v klubu CBGB. Nyní univerzity chtějí, abych dělal přednášky o historii pop kultury.

Koupelna plná Japonska

Na vašem webu se píše, že loni byla uvedena vaše hudba pro japonský seriál Yozakura  Quartet – oč šlo?
Zbožňuji japonská manga a anime. Jedna z mých koupelen je plná roztomilých hraček a znaků z Japonska. Takže si můžete představit mé nadšení, když jsem byl požádán, aby bylo použito několik písniček pro velmi populární seriál v Japonsku. Byl to malý sen, který se vydařil.

Bude koncert na Sázavafestu vaše jediná letní show, nebo dojde i na další?
Ano, rád bych si zahrál na více akcích v Československu, když už jsem tady. Co plánujete na nejbližší měsíce?  Po tomto výletu se vrátím zpátky k psaní pro druhé, až do příštího výletu do Prahy. 

Rozhovor původně vyšel v časopise REPORT 7-8/2010. Znovu ho vydáváme jako připomenutí osobnosti Ivana Krále, který zemřel 2. února 2020.

Text: Jana Kománková, foto: archiv iREPORT
Témata: Ivan Král, rozhovor, archiv

zavřít