Rex Brown (Pantera) interview: Dělat sólovou desku byla doslova a do písmene očista

Vydáno 02.02.2017 | autor: Nicola Bernard

Rex Brown, který proslul jako baskytarista skupiny Pantera, už před několika měsíci zveřejnil, že chystá novou sólovku. Rozhodli jsme se ho proto trochu vyzpovídat. "Nebude to typická deska," prozradil na úvod Brown. "Jelikož jsem dítě sedmdesátek a žral jsem, vlastně doteď fakt žeru, Led Zeppelin, ponese se to v tomhle duchu," říká.

Rex Brown (Pantera) interview: Dělat sólovou desku byla doslova a do písmene očista Rex Brown (Pantera) interview: Dělat sólovou desku byla doslova a do písmene očista

Nedávno jsi na svém Twitteru zveřejnil informaci o tvé sólové desce aneb projektu "dream came true". Pověděl bys nám k tomu něco víc? Kde se zrodil původní nápad?
Moje deska vyjde (anebo by tedy měla vyjít) v červnu. Making of proces byl vlastně docela složitej - už skoro tři desetiletí obývám trandový autobus, a tak jsem musel vystoupit, zjistit, co jsem vlastně chtěl pořádně v životě dělat a žít - a to je něco pro mě... Jako mladší jsem hrál hodně na kytaru a snažil jsem se hrát každý den, pak jsem byl baskytarista, ale musel jsem se vrátit ke svým, docela pevným, kytaráckým kořenům. Vlastně jsem nikdy nevěděl, co chci. Někdy jste pozadu a chcete se posunout kupředu.

ZAKLADATEL PANTERY ZASTŘELEN PŘI KONCERTU

Jak probíhalo nahrávání?
Co se samotného nahrávání týče, je to práce z lásky, jde jen o to dostat ty správné písně. A právě v tomhle plnění snu mi tehdy pomohl Dime (Darrell Lance Abbott), který mi otevřel oči a slíbil, že mi v mém budoucím projektu pomůže. Nesprávný čas a místo (pozn. red: kytarista Pantery Darrel "Dime" Lance byl zabit rukou fanouška v prosinci roku 2004 na koncertě své kapely Damageplan) nám ale bohužel nedovolily, abychom tu spolupráci nějak společně započali, a tak jsem na to zbyl sám. Ještě před tím jsme ale společně narazili na pár skvělých lidí z Nashvillu, a tam se zrodila původní myšlenka. Nashville s tím měl co dočinění.

Budou na desce přítomni i nějací hosté? Pokud ano, prozradíš nám, kteří?
Ne, byla to spolupráce čtyř z nás. Koho musím zmínit, je Christopher Williams, který hraje na každém záznamu z Nashvillu. Tehdy mu bylo 16, a nyní působí jako putovní bubeník pro ACCEPT (a pokud bude zaskakovat, možná ho uvidíš i na koncertě Sabatonu v Praze). Může hrát cokoli, co chceš (smích). Umí to, fakt! Zkoušeli jsme přesně pět hodin, a za tu dobu jsme počet snížili o 11 skladeb, a přesto to je skvělý. Nám to nešlo, on odehrál všechno (smích).

vložte odkaz, text nemažte

Co pro tebe bylo v procesu nahrávání nejtěžší?
Dělat sólovou desku byla doslova a do písmene očista, hlavně snaha najít ten hlas. To byla asi nejtěžší věc. Hlavně jsem se vrátil zpátky do rock'n'rollu, moji lásky sedmdesátek (smích). Většina písniček, které mám v denním playlistu, jsou tohoto žánru. Možná jsem si otevřel trochu jinou cestu, jak to udělat a nahrát. Nejvtipnější ale bylo, když jsme část jedné písničky nahrávali 4 hodiny. Pořád nás cokoliv rušilo a chvílemi nás to i nebavilo. Tak nebavilo, že jsme byli schopni počítat díry ve stěnách od zatlučených hřebíků…

Už jsi zmínil, že jsi hrál na kytaru, poté na basu a pak zase na kytaru. Když jezdíš tour anebo hraješ sólové projekty s kapelou, na jaký nástroj tedy hraješ?
Abych to neměl komplikovaný (znáš ty vtípky na basáky), tak na oba (smích). Je to takový, jak my říkáme, flip-off. Jsem fakt nadšenej, že zvládám oboje (smích). Je to zvláštní, ale díky tomu to jsem opravdu já - mé skutečné já tak, jak mě všichni znají.  

Poté, co Rex Brown opustil v roce 2011 Down, přidal se k bandě nesoucí název Kill Devil Hill, která doposud vydala dvě alba - Kill Devil Hill (2012) a revoluce Rise (2013).

Témata: Rex Brown, Pantera, metal

zavřít