Vinnie Paul odešel do hudebního nebe za svým bratrem a kolegou z Pantery Darrellem

Vydáno 30.06.2018 | autor: Roman Jireš

Ve věku pouhých 54 let zemřel 22. června v Las Vegas bývalý bubeník Pantery Vincent Paul Abbott známý jako Vinnie Paul. Hudebník s typickým barevným kovbojským kloboukem, který v poslední době působil v kapele Hellyeah, se kterou nahrál v roce 2016 desku Unden!able, tak odešel do hudebního nebe za svým mladším bratrem Darrellem Abbottem.

Vinnie Paul odešel do hudebního nebe za svým bratrem a kolegou z Pantery Darrellem Vinnie Paul odešel do hudebního nebe za svým bratrem a kolegou z Pantery Darrellem


Smrt si říká rock'n'roll (347.) - Vinnie Paul

S Darrellem hrál Vinnie po odchodu obou bratrů z Pantery v heavymetalové skupině Damageplan. Darrell přezdívaný Dimebag zemřel po incidentu v roce 2004, když na jejich koncertu v Ohiu začal jeden z návštěvníků akce střílet do davu lidí.

Zemřel Vinnie Paul, bubeník Pantery a bratr zastřeleného Dimebaga Darrella

Úmrtí spoluzakladatele Pantery Vinnieho Paula oznámila kapela bez bližších podrobností na svém Facebooku. Později se objevila neoficiální zpráva, že příčinou smrti byl srdeční infarkt, který ho postihl doma ve spánku. Byl uložen do rodinného hrobu s dříve zemřelou matkou a bratrem Darrellem.

Na smrt známého bubeníka na sociálních sítích pochopitelně reagovali jeho kolegové z branže. "Vinnie Paul nám vždy ukazoval jen lásku. Budeš nám chybět, Vinnie," napsala na Twitteru skupina Papa Roach.



"Vinnie byl konzistentní, on byl někdo, na koho se vždy dalo spolehnout," podotkl Jerry Cantrell, kytarista Alice in Chains. Upřímnou soustrast rodině mezi prvními vyjádřil také zakládající člen Kiss Paul Stanley. Právě jejich album Alive označil Paul za jednu z nahrávek, která změnila jeho život.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Dimebag Darrell (49.)

PANTERA? UŽ NIKDY!


Vincent Paul Abbott se narodil 11. března 1964 v Texasu. Vedle působení v kapelách Pantera, Hellyeah a Damageplan založil i vydavatelství s názvem Big Vin Records. Slavná Pantera se rozpadla v roce 2003 poté, co za svá alba posbírala čtyři nominace na Grammy.  Paul rozpad kapely tehdy odůvodnil neshodami s frontmanem Philem Anselmem ohledně dalšího směřování.

Problémy začaly již mnohem dříve. Už v roce 1996, při práci na osmém albu The Great Southern Trendkill, kvůli napětí ve skupině nahrál Phil Anselmo své vokály v Nothing Studios Trenta Reznora v New Orleans; Dimebag Darrell, Rex Brown a Vinnie Paul svoji hudbu natočili v Chasin Jason Studios v Dallasu.



Vinnie Paul se podílel i na Cowboys from Hell z roku 1990, prvním komerčně úspěšném albu Pantery, která na něm poprvé předvedla trhavé rytmy a disharmonický zpěv. S bratrem Darrellem po odchodu z Pantery, jejíž reunion později zarytě odmítal, založil nové čtyřčlenné uskupení Damageplan v roce 2004. Stihli natočit jen jedno album New Found Power. Krátce po vzniku kapely totiž Darrell podlehl následkům střelby na koncertu v Ohiu. Vinnie Paul v kariéře pokračoval jako bubeník v superskupině Hellyeah, s níž vydal celkem pět desek.

TRAGÉDIE V OHIU


Tragédie, která výrazně poznamenala hudební i osobní život Vinnieho Paula, se odehrála 8. prosince 2004 na koncertě Damageplan v americkém Ohiu. Podle agenturních zpráv hned při úvodní skladbě večerního vystoupení v sále Alrosa Villa ve městě Columbus začal pětadvacetiletý fanoušek Pantery pálit na hudebníky a poté na diváky. Zabito bylo pět lidí včetně Vinnieho bratra Darrela. Kytaristovi nedal útočník šanci, zasáhl ho podle očitých svědků pětkrát nebo šestkrát. Někteří svědci uvedli, že obvinil Abbotta z rozpadu Pantery. V závěru svého řádění měl střelec rukojmího, kterému se naštěstí podařilo vyprostit a bez zranění uniknout. Policisté útočníka zastřelili.



"Původně jsem si myslela, že střelba je součástí představení. Pak jsem viděla padat kytaristu na zem, a tak jsme se s přítelem rozhodli utéci," vypověděla devatenáctiletá Amanda Stankusová. Podle některých názorů mohlo násilí na koncertu také souviset s brutalitou hudby, kterou bratři skládali a hráli.

text: Roman Jireš

Témata: Pantera, Vinnie Paul, Damageplan, Hellyeah

zavřít