ROZHOVOR | Sebastian: Špatně jsem zvládal neúspěch. Přemýšlel jsem, že skončím s hraním

Vydáno 09.02.2023 | autor: Andrea Štipčáková

Sebastian odstartoval rok spoluprací s Marpem a skladbou Nezapomínám, která se stala jednou z nejhranějších na českém internetu. Vymanil se jí z role čistě popového zpěváka a rád by tímto směrem pokračoval i nadále. Na podzim plánuje vydat album, jehož produkci poprvé nesvěřil klávesistovi své kapely Ondřeji Turtákovi (ODD). "Chtělo to trochu vyvětrat," přiznává a věří, že se sestavě blýská na lepší časy. Jak totiž prozradil, bylo období, kdy si prošel stavem zoufalství. "Vím, že na to máme a je jen otázkou času, kdy o tom přesvědčíme i ostatní."

ROZHOVOR | Sebastian: Špatně jsem zvládal neúspěch. Přemýšlel jsem, že skončím s hraním ROZHOVOR | Sebastian: Špatně jsem zvládal neúspěch. Přemýšlel jsem, že skončím s hraním

Začátkem ledna jsi vydal singl Nezapomínám, který je žánrově trochu jiný než tvoje předchozí skladby. Neměl jsi obavy, jak ho vezmou tvoji fanoušci, kteří tě znají spíše jako popového zpěváka?
Popravdě řečeno měl... Tento krok jsme chtěli udělat už dlouho. Já sám jsem chtěl dokázat lidem, že umím dělat žánrově odlišné písně. Každopádně jsme moc rádi, že jsme do toho šli. To, jak dobře píseň lidi vzali, je krásnou ukázkou toho, že si to můžeme dovolit, a že takovou nahrávku umíme vytvořit.

Když jsi viděl, jak čísla po vydání stoupala nahoru, co tě napadalo? Překvapily tě třeba reakce některých lidí?
Měl jsem radost. Z minulých let jsme byli zvyklí i na větší čísla, co bylo ale tentokrát jinak, byla odezva hlavně chlapů, kluků a náctiletých, která mě osobně udělala největší radost.

Sebastian natáčel nový videoklip, singl Tvý jméno dostane vizuál jako z amerického filmu

Z tvých posledních singlů je znát, že ses možná trochu hledal. Každý byl hudebně trochu jinde. Máš pocit, že ses právě v Nezapomínám a tomhle stylu hudby našel? Je to něco, co třeba i ty sám posloucháš?
Nemyslím si, že jsem se hledal, šlo spíš o postupné kroky a přípravu na tuto změnu. Dlouho jsem si s touhle myšlenkou v hlavě pohrával, až došlo k samotné realizaci. Já sám poslouchám žánrově různé styly, ale je pravda, že tohle patří mezi mé oblíbenější věci.

Po Hledám jde o další song, který produkoval někdo jiný než ODD, který byl producentem většiny tvých písní. Proč jsi k tomuto kroku přistoupil a konzultoval jsi to s ním, potažmo celou kapelou?
Potřeboval jsem se posunout. Zkusit to s někým jiným. V poslední době jsem odjížděl ze studia prázdný a někdy až se zoufalými pocity z toho, co tvoříme. Není to nic proti produkci ODD, to vůbec ne, je stále jedním z nejlepších lidí v Česku, udělal x alb a nespočet rádiových hitů. Pracovali jsme ale spolu na singlech sedm, osm let a už to chtělo trošku vyvětrat. A bylo to dobré i pro Ondru, který sám řeší, jakým dalším směrem se aktuálně vydá. Vše jsme řešili jako kapela a spolu jsme taky dospěli k názoru, že je to ok.

Už několikrát jsi naznačil, že letos vyjde nová deska. Svěříš produkci taky někomu jinému?
Na desce aktuálně pracujeme. Celou ji produkčně bude mít na starosti Josef Bieniek aka Enthic.

Jak chceš, aby nové songy zněly? Jako Nezapomínám?
Pořád to bude pop, jen s tím rozdílem, že občas zakřičím. Nebudu se řídit pravidly a nebudu mít mantinely, jak textové, tak zvukové. Chci, aby to šlo ze mě a volně. Nechci už nic dělat na sílu.

Nemáš trochu obavy z toho, že velkou mírou k úspěchu novinky přispěl i Marpo, který je na YT tradičně docela silný, a další podobně tvrdší věc by nemusela zafungovat?
Marpo určitě k úspěchu přispěl, každopádně i u něj se jedná o druhou nejhranější písničku. Strach nemám, jsem smířený s případným neúspěchem. Mně jde spíš o to, abych se u skládání a následné interpretace cítil sám sebou a byl reálný, nehrál jen divadýlko na lidi.

Kdyby se tak stalo, uvažoval bys o tom vrátit se čistě k popu, nebo jsi napevno rozhodnutý jít trochu jiným směrem?
Pokud se tak stane, budu pokračovat dál, i kdyby to měl být rap. Cítím, že nepotřebuji být někde striktně zaškatulkován.

Co se týče desky jako takové, v jaké jste s kapelou fázi? Máte už hotové nějaké songy, příp. kolik by jich na albu mělo být?
Na albu bude kolem deseti songů. Aktuálně na něm pracujeme a řekl bych, že se už blížíme jeho polovině. Zatím jsem z výsledků spokojený. Letos budeme i otevření případným spolupracím.

Je to ještě daleko, ale plánuješ v souvislosti s albem turné?
Máme v plánu jeden větší koncert s tím, že pokud se zadaří, chtěli bychom příští rok přejít do hlubších vod a zkusit něco, co jsme za naši kariéru zatím nezkusili. Věřím, že to vyjde.

LIVE: Sebastian si v Rock Café zaplaval na matraci a předvedl svůj nejlepší výkon

Na jedno menší turné jsi vyjel loni, odehrál jsi v rámci něj i koncert v domácím klubu iREPORTu v Rock Café. Jak na vystoupení vzpomínáš?
Vystoupení v Rock Café bylo skvělé, mělo atmosféru. Viděli jsme naše opravdové fanoušky a to, jak vyrostli, případně jak se změnilo to hlavní jádro. Odcházel jsem se skvělým pocitem. Všechny nás koncert příjemně nakopl.

Klub je specifický svým nízkým stropem. Náš fotograf Lukáš Zima tě zachytil, jak se tam „plavíš“ nad hlavami lidí na matraci. Nebál jsi se, jestli nepřijdeš o hlavu? Přeci jen v Rock Café na to nejsou úplně zvyklí…
Než začal koncert, řešili jsme, zdali to dáme. Nakonec jsme si řekli, že se rozhodneme až během koncertu. A jakmile jsme přišli na pódium, bylo nám hned jasné, že uděláme vše, co je v našich možnostech.

"Nedokázal jsem překousnout, že se věci neděly tak, jak bych si přál."

Ještě zpět k Nezapomínám. Na instagramu jsi uvedl, že ti ohlasy na něj přinesly „nový vítr do plachet“. Zároveň jsi zmínil, že bylo období, kdy jsi o sobě dost pochyboval. Můžeš nám přiblížit, co to bylo za období? 
Špatně jsem zvládal „neúspěch“, jestli se to tak dá nazvat. Nedokázal jsem překousnout to, že se věci neděly tak, jak bych si přál. I když jsme songy a klipy dělali kvalitněji, úspěch se nedostavil. To víte, byli jsme jedni z těch, kteří tu dělali za noc až sto tisíc zhlédnutí bez ohledu na to, co se vydá, vyhrávali jsme ceny. Rádio byla samozřejmost, to všechno dohromady mi v hlavě dělalo nepořádek. Až později jsem si uvědomil, o čem hudba je, jaké je naše poslání a jak výjimečného povolání a volnosti se mi dostalo. Dnes to beru jinak. Chci tvořit, vím, že na to máme a je jen otázkou času, kdy o tom přesvědčíme i ostatní. Děkuji klukům z kapely a všem, co v nás nepřestali věřit.

Sehrálo ve všem roli i to, že tě, potažmo kapelu, nehrála rádia?
Problém s rádii nebyl zase tak ovlivněný tím, co vydáváme. Bylo to všechno o trošku složitější. Dovolím si říct, že tam sehrálo roli víc faktorů, než se na první pohled zdá.

Jaké vlastně byly tvé pocity, když ti poprvé řekli, že tvůj nový singl nepůjde do rádia? A pak další a další. Řešili jste to v kapele?
Beru to jako zkušenost… Stejně tak beru i vše ostatní. Myslím si, že pokud si někdo neprojde podobnou situací, nemůže to být takový ten ostřílený umělec, který si opravdu váží fanoušků a všeho, co se mu dostává. A já si toho opravdu vážím.

Nepřemýšlel jsi tehdy, že bys zkusit třeba zavolal Ondrovi Fidlerovi, aktuálně kytaristovi Lenny, se kterým jsi napsal svůj největší hit Toulavou? Že byste zkusili dát něco dohromady spolu?
Náš vztah s Ondrou je velmi komplikovaný. Oba na tom neseme svoji vinu. Takže… Nepřemýšlel. Jsem loajální k lidem, se kterými dělám a dokud to jde, pracuji na tom, aby se to měnit nemuselo. Ondrovi přeju jen to nejlepší. Dřív i to pro mě byl trošku problém. (smích)

Došel jsi až do té fáze, že jsi reálně přemýšlel nad tím, že skončíš s hraním?
Došel… Ale jsem bojovník, snesu opravdu hodně, ačkoliv je to na úkor sebe samého. Kapele jsem o tom říkal, ale nebralo se to nijak vážně.

Co bys vlastně dělal, kdybys nedělal muziku?
Pár nápadů bylo. Snažil bych se jít, ale spíš směrem byznysu. Něco, co mohu vést, plánovat, řešit, dělat s lidmi… To mi jde.

Díky čemu ses z toho stavu „zoufalství“, jak jsi to sám nazval, dostal?
Pomohli mi lidi, malé úspěchy, dospělost… To že jsem vyzrál, že jsem si uvědomil, co vlastně mám a jak je to fajn.

Na co se kromě alba mohou v roce 2023 těšit tvoji fanoušci?
Na minimálně 3 singly a jeden velký koncert. Celkově na aktivitu a skvělé koncerty, co nás čekají.

Zpracovala: Andrea Štipčáková, foto: Tereza Slowiková (titulní), Lukáš Zima, Iveta Valentová, Bára Nosková, Radek Kudláček
Témata: Sebastian, Marpo, Nezapomínám, rozhovor

zavřít