ROZHOVOR | Suvereno: Nejsem z těch, kteří věří příběhu "o nakaženém netopýrovi"

Vydáno 12.08.2020 | autor: Hana Bukáčková

Slovenský rapper Suvereno vydal druhou část dvojalba Prometheus, jehož součástí jsou také skladby, ve kterých hostovali Markéta Konvičková, ATMO Music, Dominika Mirgová nebo Tomáš Klus. Právě s ním nahrál hudebník aktuální hit Samé dobré věci. Jak ke spolupráci došlo? A s kým dalším by Suvereno v budoucnu rád nahrál další skladbu? To prozradil v rozhovoru pro iREPORT.

ROZHOVOR | Suvereno: Nejsem z těch, kteří věří příběhu ROZHOVOR | Suvereno: Nejsem z těch, kteří věří příběhu "o nakaženém netopýrovi"


Vydal jste druhou část dvojalba Prometheus. Proč jste se rozhodl ho rozdělit? A čím se od sebe obě poloviny liší?
Od roku 2016, kdy mi vyšla deska Hra, jsem toho moc nevydal. Věnoval jsem se naplno rodičovství a po přitom jsem jen koncertoval. Když jsem po menší odmlce v roce 2019 začal tvořit nové CD, měl jsem pořádnej apetit po hudbě, a tak vznikla spousta nových věcí, která přesahovala rámec jedné desky.
V jistém momentu, jsem se tak rozhodl pro koncept dvojalba. Rozdělil jsem ho na dvě odlišná alba, která jsem propojil poselstvím, jež symbolizuje postava Prométhea. Jednička obsahuje spíše tvrdší, rapovější songy či parodická "jokerovská" témata, na které byli fanoušci zvyklí u starší tvorby. Dvojka je zase popovější, melodičtější, s více hosty a mimořádně pozitivním letním nádechem.

Jak jste již zmínil, aktuální deska krásně zapadá do letního období. Zároveň se v ní však odráží i aktuální celospolečenská nálada. Chápu správně, že vznikala v době pandemie?
Druhé album vznikalo na jaře s vědomím blížícího se léta. A tedy ano, v době, kdy ve společnosti panovala specifická nálada. Tu způsobilo něco, co ještě nedostalo to správné označení, ale pandemií bych to určitě nenazval. A před pozměněním tabulek WHO (Světová zdravotnická organizace, pozn. red.) ani ony ne.
Snad nám blízká budoucnost včas odhalí, co se nám to komplet celému světu náhle vyjevuje před očima. Nejsem z těch, kteří věří příběhu "o nakaženém netopýrovi", důsledkem čehož došlo k lockdownu celé planety. Každopádně i tyto postoje a vhledy jsem zakomponoval do druhého CD a tvořil jsem ho právě s tímto vědomím.

Prohlásil jste, že máte pocit, jako kdyby většina populace ani nežila, ale spíše jen přežívala. Je to opravdu tak tragické?
Není to tragické, je to tragikomické. Vycházím ze svého vnímání a pochopení skutečné povahy reality. Když na jedné straně vidíme, jakých úžasných činů je lidská bytost za jeden život schopna udělat, jaký obrovský potenciál a moc má obyčejný člověk, co nám dokazují světlé výjimky. A pak se rozhlédneme kolem sebe na většinovou populaci a vidíme to žalostné mrhání tím jedinečným potenciál, který v každém z nás dříme, tak je to až smutno-směšné.
Samozřejmě, je to o optice, kterou se na realitu díváš. Když to tam nevidíš, tak je to v pořádku. Žiješ si ve sladké nevědomosti a ukolébáváš sám sebe, že navíc jako lidstvo nemáme. 

Vaše texty jsou naopak motivační. Kdo je vašim guru a inspirací?
Život sám je mým guru a inspirací. Nehledejte za tím tajemno ani mystické osoby.

Ve více než v polovině písní na každém z alb Prometheus vystupují hosté. Podle čeho si je vybíráte? Myslíte, že by se bez nich moderní rapové songy neobešly?
Nejdříve k výběru samotnému. Mám takové dva navzájem neoddělitelné aspekty. Abychom si rozuměli nejen hudebně, ale i lidsky. Podle toho už roky přistupuju k veškerým spolupracím.
Obejít se bez toho jistě dá, ale proč se zbytečně ochuzovat o úžasnou možnost přesahu k jinýmu žánru, o zvelebení songů a propojování rozličných světů? Je to pro mě příjemná fáze celkového procesu tvorby alba.

Jak se vám podařilo přemluvit ke spolupráci Tomáše Kluse? S kým bys rád spolupracoval?
Známe se už dlouho, a tak to nějak postupem času vyplynulo. Před albem Prometheus jsem se mu ozval s tím, že bych byl rád, kdyby mi hostoval na novém albu, a on nabídku přijal. Jelikož byla koncertní odmlka kvůli restrikcím, tak jsme měli více časoprostoru na dokončení společného singlu.

Již zmíněný aktuální hit nese název Samé dobé věci. Která dobrá věc vás v poslední době mile překvapila?
Ohlasy fanoušků na nové album Prometheus 2. Přišlo mi hodně pozitivních zpětných vazeb, předprodej se dobře uchytil a co mě taky těší... Ti, co nezachytili první CD, se vlastně rázem dostali k celému dvojalbu. A také mě mile překvapilo, že po čas prvního koncertu k novému albu znali fanoušci na release party v Praze texty nejnovějších songů. A to moc potěší.

Jste jeden z mála rapperů, který napsal knížku. O čem je?
Kniha s názvem Proměna s podtitulem Měním sebe - měním svět je příběhem osobního přerodu, zásadní životní i hudební transformace, která se mi udála v uplynulých letech, a na kterou se mě posluchači hodně často ptali. Tvorba i můj život se totiž kompletně otočili o 540 stupňů. Je to, jako by byla moje písnička Lotosový kvet rozepsaná do celé knihy a obohacená o různé úvahy, rady a zamyšlení.

Máte v plánu v budoucnu napsat další knihu?
Mám už nějaký ten rok rozpracovanou i knihu další.  Jen ji ještě nechávám správný čas dozrát. Její obsah souvisí s kempy Napojení, které už pár roků organizuju. Kromě koncertů tedy občas mívám i přednášky či besedy ke knize, nebo jezdím po školách s motivačním koncertem a programem "kyberšikana - prevence".

Text: Hana Bukáčková, foto: archiv
Témata: Suvereno, Prometheus, Tomáš Klus, rap

zavřít