Robert Hlavatý - Milovník hudby a kávy vychutnával život plnými doušky, i když se mu čas krátil

Vydáno 23.03.2019 | autor: Roman Jireš

Muzikálový herec a zpěvák Robert Hlavatý nebyl všeobecně známou hvězdou showbyznysu, účastnil se však mnoha (zejména hudebních) projektů. Vystupoval především v divadle Kalich, kde působil v muzikálech Kvaska, Děti ráje, Bídníci či jako velekněz v Jesus Christ Superstar, nechyběl ani v představení Daniela Landy Tajemství. Vedle toho si střihl epizodní roli v nekonečném seriálu Ulice nebo ve filmu Andělé všedního dne. Moderoval televizní pořad Rockparáda. Další aktivity již nepřidá, člen skupiny Oskara Petra Fabrica Atomica prohrál 19. března ve věku padesáti let svůj dlouholetý souboj s rakovinou.

Robert Hlavatý - Milovník hudby a kávy vychutnával život plnými doušky, i když se mu čas krátil Robert Hlavatý - Milovník hudby a kávy vychutnával život plnými doušky, i když se mu čas krátil


Smrt si říká rock'n'roll (378.) - Robert Hlavatý

Zprávu o skonu muzikálového herce, který účinkoval i na velkém koncertu skupiny Kabát na Bílé hoře, přinesl jeho kamarád Bořek Slezáček. "Ve Tvém zájmu doufam, Robe, že tam nahoře mají dobré kafe, bo jinak nevím. V pátek na akci jsem slyšel skvělé dva vtipy o baskytaristech a už jsem Ti je nestihl říct. Škoda, kámo. Zasmál by ses na cestu. Aspoň teď budeš mít dost času cvičit na basu. Nikdy Ti to moc nešlo," napsal Slezáček, který informaci o Hlavatého skonu dostal od kolegů z divadla.

Zemřel muzikálový herec a moderátor Rockparády Robert Hlavatý. Bylo mu padesát let

"No, snad mají pro tebe nachystanou tunu kafe a muziku, kterou miluješ......Kéž bych uměla být bojovník jako Ty a stále se u toho těšila z každé minuty na světě....Budeš tu chybět," přidala se muzikálová kolegyně Míša Nosková.

Čas na trati se krátil

Hlavatý se nejprve učil hře na pozoun, v patnácti začal hrát na baskytaru a zpívat. V roce 1984 se stal členem rockové skupiny Pertinax (později Vivien), o pět let později přešel do Atlantic (později Soho). V 1993 vytvořil duo Swans In The Dark s Romanem Staňkem, s nímž vydal CD Autobiography. Poté založil spolu s Miroslavem Grundem a Ivo Štěpánkem funky rockové Yarro, s nimiž hrál vlastní písně v angličtině. V roce 1997 začal hrát jako baskytarista s bluesovou kapelou Pavilon 31, působil i ve skupinách Strahov nebo RH Band.

Vedle toho skládal hudbu ke krátkým filmům. Moderoval televizní pořad Rockparáda, vystoupil na Dejvickém létě nebo v rámci akce Pražský majáles. Kvůli vážné nemoci musel omezit svou muzikantskou kariéru. Přesto se před pěti lety přihlásil do soutěže The Voice, tehdy ještě pojmenované Hlas Česko Slovenska. Hudební reality show sice nevyhrál, přesto diváky zaujal svým životním příběhem.

"Já jsem to vzal z gruntu jako Karel Gott. Takže nejdřív škola, elektrikář. Ale nenaplňovalo mě to, tak jsem začal víc zpívat. V jednačtyřiceti letech se mi udělala boule na krku a lékaři mi diagnostikovali rakovinu. Následovaly chemoterapie. Přehodnotil jsem žebříček hodnot, začal jsem si vážit každého dne," řekl tehdy v medailonku o sobě.



Už od počátku letošního roku musel Hlavatý rušit koncerty. Na Facebooku to sváděl na chřipku, nyní je zřejmé, že šlo o mnohem horší nemoc. Dva týdny před smrtí na svých stránkách zveřejnil text poslední písně, ve kterém cítí blížící se konec. "Teď už je to všechno jedno, protože se můj čas krátí na týhle trati," píše se v něm. "Teď už můžu klidně zahoukat v poslední zatáčce. A nebude mi líto, že se nezdržím. Chtělo by se říct, že se ještě rozkoukám, ale není to tak snadný, když už máš lístek koupený."

text: Roman Jireš

Témata: Robert Hlavatý, Rockparáda, Kabát

zavřít