Anketa #3 | Kuba Ryba: Nová pravidla pro mě značí hlavně nekompetentnost, neschopnost a šlendriánství vlády

Vydáno 28.09.2020 | autor: redakce

Série nových opatření proti koronaviru rozpoutala opětovné hromadné rušení akcí. O práci tak přišli nejen muzikanti, ale také zvukaři, bedňáci, promotéři a spousta dalších lidí, kteří mají co dočiněné s kulturním odvětvím. Redakce iREPORTU se těchto osob zeptala, jak se nová omezení dotknout jich osobně. Mají představu, jak by měly koncerty v této situaci vypadat? Je vůbec možné je uspořádat? A měl by stát hudebníkům a promotérům kompenzovat ušlé zisky? Ve třetím díle ankety odpovídali Kuba Ryba z Rybiček 48, Jacob ze Skyline, Ela Tolstová, ředitel hudebního klubu Rock Café Lukáš Růžek a Ondřej Polák z O5 a Radeček.

Anketa #3 | Kuba Ryba: Nová pravidla pro mě značí hlavně nekompetentnost, neschopnost a šlendriánství vlády Anketa #3 | Kuba Ryba: Nová pravidla pro mě značí hlavně nekompetentnost, neschopnost a šlendriánství vlády

Kuba Ryba (Rybičky 48)

Nová pravidla pro kulturní provoz pro mě značí hlavně nekompetentnost, neschopnost a šlendriánství vlády. A těším se, až víc lidí pochopí, že tahle vláda neumí dělat věci pořádně za klidu, natož v krizi. Víc, než jakákoliv nařízení mě štve rozpolcenost národa. A to už snad ve všem. To se slovenský Bábě povedlo dokonale.

Rybičky 48 spálili pop-punkovou konkurenci na popel. Jaký byl druhý den pražského Letokruhu?

Opatření se nás, jako kapely, tolik nedotkne. Měli jsme na podzim mít pouze koncert v O2 aréně, a ten se musel přeložit. Z toho se ani my, ani naši fanoušci nepo**reme. Dáme to za rok. Daleko větší strach mám o klubové podhoubí. Pocházíme z něj, celý jsme si to prošli a není to sranda i za dobrých časů. Mluvím hlavně o majitelích klubů a mladejch kapelách. Bojím se, že spousta z nich ztratí touhu i možnosti to dělat i nadále. Klubovou scénu to na následujících pět až deset let výrazně ovlivní.

A jak by měli koncerty v této situaci vypadat? Představu nemám. Nejsem epidemiolog, lékař, ani spasitel. Jsem hudebník. A kompenzace ztrát? O tom představu taky nemám. Nejsem ekonom ani politik. Ale z logiky věci mi vyplývá, že když někomu zakážu z pozice vlády státu dělat svoje povolání, měl bych se o takového člověka postarat. V drtivé většině jde o lidi, kteří od státu léta nic nechtějí, postarají se sami o sebe, a ještě přispívají do státní kasy nemalýma financema. A to platí nejen pro kulturní scénu, ale i pro všechny živnostníky.

Jacob (Skyline)

Vlastně už ani nevím, co k tomu říct, protože veškerá vládní nařízení se mění ze dne na den. Není možné pořádat ani koncerty, protože nikdo neví, co bude zítra. Tohle je obrovská kudla do zad pro všechny. Jsou to určitě logická nařízení a musí být, ale ta pravidla by měla být pro všechny stejná. Hlavně se prosím držte, protože si nedokážu představit svět bez kultury.

Ela Tolstová (Tolstoys)

Jelikož můžou být koncerty jen na sezení, klubová i festivalová sezóna bohužel končí. A pro mnohé organizátory úplně. Je to likvidační a podpora státu, ať už českého nebo slovenského, není dostatečná. Kulturní sektor je obrovský a mnoho lidí jej opouští z důvodu, že mají zakázanou práci bez toho, aby byly jejich platy nějak nahrazené. Nastavené podmínky jim prostě nedávají na výběr. My jsme v září odehráli poslední dva koncerty, jeden na Slovensku a druhý v Česku. Ostatní se zrušilo a další bookingy nemáme, takže opět přichází velmi smutné a tiché období, během kterého se nám snad podaří dokončit album. Bez koncertů ho však vydávat nechceme. Takže čekáme a doufáme, že po této krizi ještě zůstanou živé nějaké kluby a kulturní prostory.

Rozumím tomu, proč se zavádí opatření, a nemyslím si, že jsou zbytečné. Situace je opět velmi vážná a měli bychom se k ní postavit zodpovědně. Je však důležité, aby kluby, kulturní prostory a kulturní pracovníci, kteří musí opět z bezpečnostních důvodů zavírat brány, dostali dostatečnou finanční podporu, aby dokázali toto období přežít důstojně a aby je to úplně nepochovalo. Podpora by měla být poskytnuta formou dotací v podobě grantů a stipendií, které by však neměly být jednorázové, ale právě naopak, měly by být dávkované postupně, aby pokryly celé období, ve kterém kulturní pracovníci a prostory ztrácí své příjmy. "Přežije kultura, přežije národ." Kultura nám vždy dávala naději a podržela nás v těžkých chvílích, teď musíme podržet my ji.

Lukáš Růžek (ředitel hudebního klubu Rock Café)

Kultura je bohužel jedním z nejzasaženějších odvětví. Uzavření na tři měsíce během jarní sezony, následná povinnost dvoumetrových rozestupů, omezení počtu lidí na akcích, roušky, zkrácení otevírací doby, povinnost prodávat vstupenky jen na konkrétní místa a především strach, který se šíří společností, mají za následek, že kluby v celé zemi stojí de facto nad propastí.

Publikum žádné, energie plno. Mydy zahráli v Rock Café

Kdo se v tomto oboru pohybuje, musel zaznamenat dramatický úbytek v návštěvnosti. Požadovaná místa k sezení jsme sice zajistili, ale není, kdo by je využíval. Stát se k nám bohužel v této chvíli chová dost alibisticky. Na jedné straně říká, že svými opatřeními nezasahuje do ekonomiky, zároveň nám však nastavuje taková pravidla a omezení, kdy je naše činnost prakticky neprovozovatelná.

Na jedné straně náklady jak při běžném provozu, na straně druhé třetinové příjmy. Taková situace je neudržitelná. Bez okamžité pomoci státu formou kompenzací, a následně i samospráv formou grantů, je živá kultura v klubech před vymřením. Výše kompenzace by mohla být dána například určitým procentem z obratu v loňském roce. Primárně se jedná o pokrytí fixních nákladů jako třeba nájem, spotřeba energií a podobně. Stejně tak je nezbytné prodloužení projektu Antivirus a alespoň sektorově obnovit podporu OSVČ.

 

Ondřej Polák (O5 a Radeček)

Hned po vyhlášení nových opaření nám pořadatelé během 24 hodin zrušili všechny zbývající open air koncerty. Měly to být větší akce, na které jsme se po hubeném létě těšili. A nakonec zase nic. Letos si už asi nezahrajeme.

TOP 6 videoklipů týdne: O5 a Radeček zpívají s nadsázkou o smrti a Petr Čech si zabubnoval s Wills & The Willings

Představu, jak by měly nyní koncerty vypadat, nemáme. A evidentně ji nemají ani pořadatelé, jinak by nám všichni do jednoho nezrušili všechny koncerty, které jsme letos ještě měli hrát. Ani se jim nedivíme. Pravidla jsou nejasná, chaotická a hlavně, kdykoliv se mohou ze dne na den zase změnit. 

Podpora musí přijít, nejen aktivních muzikantů, ale všech ostatních v hudebním průmyslu. Lidí od cateringu, agregátů, mobilních záchodů, merčíku, moderátoři, technici, zvukaři, dopravci, samozřejmě eventové agentury. Bude složité nastavit spravedlivý systém, který pokryje všechny potřebné, ale na druhou stranu s ním nevydrbou vychcánkové. 

Zpracovala: Hana Bukáčková

Témata: Kuba Ryba, Rybičky 48, Skyline, Ela Tolstová, Lukáš Růžek, Rock Café, Saša Smutný, Jelen, Ondřej Polák, O5 a Radeček

zavřít