Bipolární afektivní porucha aneb Kde se vzala představa "šíleného umělce"?

Vydáno 16.12.2022 | autor: Barbora Kubalová

"Všichni umělci jsou blázni, každý musí být tak trochu šílený." S jednou z variací této věty jsme se setkali asi všichni. Dost možná za tuto představu může právě bipolární afektivní porucha. Jak se projevuje a čím je nebezpečná? 

Bipolární afektivní porucha aneb Kde se vzala představa Bipolární afektivní porucha aneb Kde se vzala představa "šíleného umělce"?

Bipolární afektivní porucha (zkráceně také BAP), byla dříve známá pod označením "maniodepresivní psychóza". Jedná se o závažné psychické onemocnění, které se vyznačuje poruchami nálad, přičemž dochází ke střídání fází mánie a deprese. Někdy se dokonce mohou vyskytnout oba stavy najednou.  V současnosti na tuto chorobu nemáme žádný lék, pouze přípravky, které nálady stabilizují.

Onemocnění je genetického původu, je tedy celoživotní, přičemž první symptomy se nejčastěji projeví po dvacátém roce života. Člověka trpícího bipolární poruchou nepoznáte na první pohled. Ani on sám si totiž po velkou část života nemusí žádné onemocnění uvědomovat, protože se nachází v bezpříznakovém období. Zásadní podmínkou akceptovatelného průběhu a minimalizace dopadů na nemocného je včasná a správná diagnóza (BAP může být často zaměněna za depresi, ADHD nebo schizofrenii) a odborná, dlouhodobá a pravidelná léčba. 

Psychika rockových hvězd. Co je spouštěčem depresí a problémů často vedoucích až k sebevraždě?

Mezi prvotní projevy depresivní epizody patří nespavost, plachost, úzkost, apatie či únava. „Obvykle ztrácí zájem o potěšení ze všech obvyklých činností a zábav. Často bývá spojena s dalšími příznaky depresivního syndromu, jako jsou pláč, úzkost, strach, vyskytuje se porucha chuti k jídlu, změna tělesné hmotnosti,“ popisuje MUDr. Andrea Dutková z psychiatrické ambulance EUC Kliniky Praha – Opatovská. Dotyčný postupně ztrácí citový zájem o okolí a je takzvaně emočně paralyzován. Často pacienti v těchto epizodách pomýšlí na sebevraždu. Ze zahraničních studií vyplývá, že k sebevraždě se uchyluje zhruba 19 % všech nemocných.

V manické fázi naopak lidé začínají navazovat kontakty (a to až příliš) - jsou dotěrní, naléhaví, začínají se výrazně oblékat, šířit náboženskou víru, psát umělecká díla, nebo rozdávat peníze náhodným lidem. Dostavit se mohou halucinace nebo paranoia. Nebude asi překvapením, že v této fázi často dochází k užívání psychoaktivních látek, finanční potíže nebo trestné činy. „Převládá hypománie až nadnesená euforická nebo expanzivní či rezonantní (zlostná) nálada. Objevují se zde příznaky jako nadměrná činorodost (často však „jalová“), tlak řeči, rychlá řeč, myšlenkový trysk, zvýšené sebehodnocení a sebevědomí, snížená potřeba spánku, roztržitost a často sklon k jednání bez odhadu nepříjemného dopadu na dotyčného,“ říká MUDr. Dutková.

Bipolární porucha a svět umění

Ale jak je bipolární porucha spojena se světem umění? V manické a hypomanické fázi se lidé cítí ambicióznější a inspirovaní, proto se častěji pouští do kreativních činností. Některé studie prokazují, že lidé, kteří mají genetické předpoklady pro BAP jsou pravděpodobněji vysoce kreativní, převážně pak v oblastech, kde jsou potřeba dobré verbální schopnosti. Studie časopisu Nature Neuroscience z roku 2015 zjistila, že u kreativních lidí, kteří se věnují tanci, herectví, hudbě nebo psaní, je o 25 % vyšší pravděpodobnost, že v sobě mají geny, které souvisí právě s BAP a schizofrenií.

Mezi umělci, kteří onemocněním trpí, je třeba Mariah Carey. Přestože jí byla BAP diagnostikována už v roce 2001, kdy byla hospitalizována po psychickém kolapsu, aktivně vyhledala léčbu až o sedmnáct let později, po obtížném životním období, kdy se jí nedařilo ani v pracovním, ani soukromém životě. “Donedávna jsem žila v popírání, izolaci a neustálém strachu, že mě někdo odhalí. Bylo to příliš těžké břemeno a už jsem to prostě nemohla dále vydržet. Vyhledala jsem léčbu, obklopila jsem se pozitivními lidmi a vrátila jsem se k tomu, co mám ráda,” řekla v otevřeném rozhovoru časopisu People v roce 2018. 

Scott Stapp, bývalý frontman kapely Creed, v současnosti člen Art of Anarchy, se v roce 2014 v důsledku alkoholismu a drog psychicky zhroutil. V nejtěžším období trpěl těžkou paranoiou a halucinacemi, které neopomněl sdílet se světem na svých sociálních sítích ve znepokojivých videích. “Myslel jsem si, že moje rodina se přidala k organizaci ISIS, že mi teroristé vzali miliony dolarů,” popisuje nyní. Přišel tehdy o peníze, domov, děti a málem i o manželství. Nakonec se ale právě manželka ukázala být jeho největší oporou. Když se konečně zapsal do léčebny, byla mu diagnostikována bipolární porucha. "Byla to velká úleva, protože jsme konečně získali odpověď," říká nyní Stapp otevřeně, který prochází intenzivní léčbou.

Sia si myslí, že neléčeným duševním onemocněním (konkrétně pravděpodobně disasociativní poruchou osobnosti) trpěl její otec, zároveň ale tvrdí, že spouštěčem její bipolární poruchy bylo pravděpodobně časté užívání marihuany už od jejích třinácti let. “Můj mozek ještě nebyl úplně vyvinutý. Zničila jsem si ho,” říká a možná není daleko od pravdy. Marihuana opravdu může způsobovat úzkosti, deprese i sebevražedné tendence. U lidí, které mají k tomuto onemocnění predispozice, může být i spouštěčem schizofrenie. A Sia sama často nebyla v minulosti od sebevraždy daleko, nakonec své potíže léčila “jen” hromadou prášků a alkoholem. 

Halsey byla bipolární porucha diagnostikována v sedmnácti letech, dvakrát byla kvůli němu hospitalizována. Od té doby se o tomto onemocnění snaží edukovat veřejnost. O svém “manickém já” říká, že je to “její nejhorší část”, je nezodpovědná a nespolehlivá. Zároveň ale v této fázi tvoří ty nejlepší skladby a nejlépe souzní s ostatními. V roce 2020 její “manické já” napsalo rovnou celé album Manic.

ANKETA | Čeští hudebníci o mentálním zdraví. Odpovídali Kateřina Marie Tichá, Tomáš Polák nebo Eduard Rovenský

Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na Kurta Cobaina, který trpěl BAP a poruchou pozornosti. Ze svých psychických potíží vycházel při psaní mnoha textů, nejznámější je určitě skladba Lithium, která výstižně popisuje výkyvy mezi manickou a depresivní fází. Koneckonců, lithium v názvu není náhodou - je to lék, který se používá ke stabilizaci nálad právě třeba při bipolární poruše a funguje tak jako prevence sebevraždy. Že Cobain takovou léčbu nedodržoval, není třeba dodávat. 

Pete Wentz s bipolární poruchou bojuje také už mnoho let. Zkoušel různé metody léčby, ale nakonec zjistil, že se nejlépe cítí bez léků: “Myslím, že představa, že existuje jedno řešení, které padne všem, je jedním z mýtů. Každý se najde v něčem jiném.” Jemu konkrétně pomáhá být na cestě s Fall Out Boy, kde si podle jeho slov mohou o všem otevřeně promluvit. Otevřený je i o své depresi a pokusu o sebevraždu v jejich skladbě 7 Minutes in Heaven (Ativan Halen).

Mezi hudebníky, kteří BAP trpí, patří i Demi Lovato, Sinéad O’Connor, Bebe Rexha nebo Adam Ant. Výčet je ale mnohem širší a pravděpodobně se bude časem ještě rozšiřovat. Když se někdo projevuje zvláštně, může být snadné ho odsoudit jako opilého nebo rovnou zfetovaného, pravda ale může být jinde. Výše uvedení (nejen) naštěstí o svých problémech mluví otevřeně a i díky nim tak víme, jak rozpoznat podezřelé symptomy u sebe a svých blízkých a v případě podezření můžeme co nejdříve vyhledat odbornou pomoc. Ta je v tomto případě opravdu nezbytná, jelikož podceňování tohoto onemocnění může být životu nebezpečné.

Text: Barbora Kubalová, foto: archiv iREPORT
Témata: psychika, bipolární porucha, Kurt Cobain, Mariah Carey, Creed, Halsey, Sia

zavřít