Mandrage

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Jedná se o plzeňskou popovou kapelu, která působí od roku 2004 do současnosti a čítá pět členů – Vít Starý, Matyáš Vorda, Pepa Bolan, Michal Faitl a František Bobřík. Skupina se proslavila rádiovými hity Šrouby a matice, Františkovy lázně, Hledá se žena a Na dlani.

V roce 2001 se společně setkali otcové Víti a Matyáše na společné oslavě skupiny Mediterian, kde se také rozhodli, že by jejich synové mohli společně hrát. Tímto vzniklo duo Víťa, který hrál na kytaru a zpíval a Mates, který hrál na bicí. Mezi lety 2002 – 2003 přizvali do kapely kamaráda, který měl obstarávat klávesy a harmoniku. Po krátkém čase však skupinu opustil. Vít s Matyášem začali skládat vlastní skladby a bezúspěšně se zúčastnili hudební soutěže Múza v Plzni. Právě na této akci potkali Pepu Bolana, který v té době hrál v kapele Velvet Ecstasy, a Coopiho, který hrál v Pornocowboys. Poté spolu odehráli několik koncertů a v roce 2004 se Pepa Bolan i František oficiálně stali členy Mandrage.

V roce 2005 vzniklo demo s názvem Říkala, že jí trápí cosi, a rok na to Mandrage uzavřeli smlouvu s Universal Music.

V roce 2007 skupina vydala studiové album s názvem Přišli jsme si pro vaše děti. Také byla nominována na Objev roku v cenách Anděl a cenách hudební televize Óčko.

Své druhé dlouhohrající CD vydala kapela v roce 2009 a pojmenovala ho podle stejnojmenného hitu – Hledá se žena. Zvítězili v hudebních cenách Óčka v kategorii rock.

V roce 2010 obsadil singl Hledá se žena první místa hitparád v České republice. Skupina se tedy vydala na své vůbec první větší turné pojmenované Hledá se žena Tour. Vystupovala také na koncertě skupiny Divokej Bill a stala se tak jednou z nejvíce koncertujících skupin České republiky.

O rok později oslavila skupina 10 let fungování na scéně a oslavou bylo turné s názvem Tour 10 let Mandrage po České republice, Slovensku, Německu a Velké Británii. Také nahrála novou desku Moje krevní skupina a do rádií z ni vzešel singl Františkovy lázně.

Dohromady vydala kapela 6 studiových alb, z nichž poslední nese název Potmě jsou všechny kočky černý a vyšlo v roce 2015. Na kontě má také 11 videoklipů.

 

Diskografie:

Říkala, že jí trápí cosi (2005)
Přišli jsme si pro Vaše děti (2007)
Hledá se žena (2009)
Moje krevní skupina (2011)
Siluety (2013)
Potmě jsou všechny kočky černý (2015)

Další články interpreta

TOP 10 písní Mandrage

Obsah

vydáno 03.05.2024

zavřít