Nová česká kapela Walkmanz: Naše hudba bude kytarová a moderní. Lidi si zaskáčou

Vydáno 03.12.2019 | autor: Michal Ivanega

Členové Portless, kytarista René Rypar a bubeník Zbyněk Raušer, založili spolu se zpěvákem Imodium Thomem Frödem a baskytaristou Jaro Lukáčem novou kapelu Walkmanz. Minulý týden představili první singl Až přijde láska. Videoklip vznikl pod taktovkou Michala Skořepy. Písničky Walkmanz prý budou moderní, rychlé a kytarové, lidé si určitě zaskáčou. Více nám skupina prozradila v rozhovoru.

Nová česká kapela Walkmanz: Naše hudba bude kytarová a moderní. Lidi si zaskáčou Nová česká kapela Walkmanz: Naše hudba bude kytarová a moderní. Lidi si zaskáčou

Jak a kdy se vlastně zrodili Walkmanz?
René: Začalo to zkraje roku 2019, kdy jsem hledal zpěváka do nového projektu. Přišly mi tehdy i nějaké nahrávky od různých zpěváků, nakonec jsem si ale vybral Thoma. Hodně preferuju osobní vztahy, když někoho znáš, víš co od něj můžeš očekávat. Thom je navíc výbornej frontman a skvělej zpěvák. Pak mě hodně překvapilo, když si Thom vzal celé tři týdny na rozmyšlenou (smích).
Thom: Já jsem měl tehdy trošku nosánek nahoru (smích).
René: Nicméně mi pak zavolal, jestli se můžeme sejít, ideálně někde ve vinárně. Dali jsme si pár lahví kvalitního vína, načež mi Tomáš řekl, že by o tom možná uvažoval.
Thom: Asi se shodneme všichni, že to celý vyvstalo v hlavě a srdci tady Reného. 

Tomáš Fröde (Imodium) interview: Při psaní posledního alba jsme byli naštvaní. A jsme vlastně pořád

Takže to vzniklo poté, co na podzim 2018 Imodium a Portless odehráli celé No Man Tour.
Thom: Ano, zkraje letošního roku, tedy v době, kdy už jsem věděl, že moje kapela Imodium bude na nějaký čas pozastavená. Dávalo mi proto smysl se pověnovat tomuto novému projektu. V neposlední řadě padla volba na Zbyňka, který hraje na bicí i v Portless, a tady na Jara, našeho baskytaristu.
René: Se Zbyňkem hrajeme spolu v Portless a s Jarem už hodně dlouho spolupracujeme i na jiných než hudebních projektech.

Co značí název Walkmanz? Na sociálních sítích se označujete jako chodci.
Thom: Myslím si, že tam hrál velkou roli ten náš společný singl No Man. On ten "noumen" je takovej zvukomalebnej, uchopitelnej, a tak jsme se pořád drželi toho "Mana", až jsme z No Mana udělali Walkmana. Samozřejmě je tam i paralela na klasické walkmany. Dali jsme tam ještě hříčku s písmenem "z" a vznikli z toho Walkmanz. Já sice nemám moc rád, když česky zpívající kapely mají anglický název, ale v tomhle případě jsme se shodli na tom, že slovo walkman je již dlouhou dobu naprosto počeštěné, takže to nakonec dávalo smysl i jako dobrej fór. Jmenujeme se Walkmanz!

Imodium a Portless rozbouřili Rock Café a ohlásili plány na příští rok

Dokonce jste si dali nějaké legrační přezdívky, například Tajnej hajnej nebo Šelma z Karpat…
Thom: To je z mojí hlavy. Já jsem si v jistej moment myslel, že to všechno začalo od nás působit strašně moc vážně, fotky, vizuály, tak jsem to chtěl trochu odlehčit.

BUDE TO TVRDÁ PARTA

Jak byste sami popsali svůj styl, žánr?
René: Bude to tvrdá parta. Naživo to bude tvrdé a hodně kytarové. Doufáme ale, že to bude působit moderním stylem, chceme, aby to bylo barevný a osobitý. Naživo si lidi určitě hodně zaskáčou.

A Thom bude jen zpívat, nebo i hrát?
René: Tomáš bude jenom zpívat. Jsem na to zvědavej.
Thom: No to já taky. Jednak mě to trochu urazilo, přeci jenom, cvičil jsem na kytaru léta (smích), ale chlapci opovrhli. Ale oni na to stejnak jednou přijdou sami, že budu muset kytaru dostat do ruky. Klidně i vypnutou.(smích) Já jsem nikdy na pódiu bez kytary nestál, takže vůbec nevím, co bez ní budu na tom pódiu dělat. Asi budu kluky obcházet a dloubat se jim v nose, nebo nevím.
René: Nebo v zadku.

Jaké jsou pro začátek vaše ambice?
René: Já bych chtěl prostě co nejvíc hrát, dělat dobrý singly, který budou bavit nás i lidi. Hodně záleží i na financích. Chceme singly vždy opatřit co nejlepším klipem! Chtěli bychom i kvalitní merchandise.

Kdo píše texty? Thome, v lednu jsi říkal, že by sis rád zkusil zazpívat texty od někoho jiného.
Thom: Na začátku jsem řekl, že bych chtěl, aby Walkmanz nezněli jako Imodium. A za druhé jsem si od textování chtěl odpočinout, tedy netextovat. Nechci to teď samozřejmě dávat na lehkou váhu, není to tak, že bych dostal od někoho hotovej text a já ho jen tak odzpíval. S texty, které zpívám, se samozřejmě potřebuju nějak ztotožňovat. Takže jsme našli textaře Lukáše Dvořáčka, což je zatím - rád bych vypíchnul zatím - neznámý autor, o kterém si myslím, že v budoucnu uslyšíme ještě hodněkrát a o dost víc. Po dobrých textařích je hlad odjakživa.


PRVNÍ KONCERT BUDE V DUBNU

Kdo Vám dělal videoklip k prvnímu singlu?
René: Videoklip nám dělal geniální tvůrce Michal Skořepa.
Thom: Video je sice futuristický, ale uvědomili jsme si i to, že text je na téma, které je aktuální už dnes. Je to již na několikrát omletý téma odosobněných vztahů. O to víc jsme to ale chtěli zpracovat trochu jinak, v tom futuristickém stylu. Text pojednává o tom, že jsme všichni vyprázdněný, ale když člověk najde lásku v čemkoli, nemusí to být jen láska k dalšímu člověku, je pak rázem všechno skutečný, opravdový. 

Kdy budou další songy, respektive jak jste na tom s nahráváním alba?
René: Já jedu naprostý UFO, tvořím v podstatě pořád. Hodně pracuju, makám na nových písních. Když už si od toho jednou za čas odpočinu, zjistím, že mi to stejnak strašně chybí, a musím do toho svého sklepního studia jít zas.

Kdy bude první koncert či turné? Jaké prostory chcete zaplňovat? Pro začátek menší kluby?
René: První koncert bude v Klubu FAMU 2. dubna a bude to určitě křest našeho prvního díla. Uvidíme, jestli to bude kompletní album, nebo nějaké EP.

Imodium často koncertovali na velmi neobvyklých místech. Bytové turné, věznice, planetárium... Mají Walkmanz podobné nápady?
Thom: Kluci to ještě nevědí, ale třeba ve věznici na Borech, kde jsme s Imodiem hráli, je po nás už velká poptávka (smích). Ne, vážně, pokud budou mít kluci zájem zažít něco lehce netradičního, rád jim to navrhnu a zprostředkuju.
René: Hlavně chceme naši hudbu dostat co nejvíc mezi lidi.

Jak jsou na tom Imodium? Kdy se vrátí?
Thom: Plány zatím nejsou. Už jsem sice měl párkrát dojem, že je to dlouhá doba, co jsme s Imodiem nehráli, ale uvědomil jsem si, že poslední koncert jsme odehráli v září, takže ta stopka je zatím velmi krátká. Jsme opravdu na počátku pauzy, chtěli jsme si odpočinout. Ani ne tak od sebe, s klukama jsme normálně v každodenním kontaktu. Jsem zvědavej, co řeknou na nový klip Walkmanz. Imodium zatím spí.

Portless normálně pokračují.
René: Portless fungují dál, kluci o Walkmanz vědí a přejí nám jen to dobré. Teď máme s Portless nový singl, který půjde taky brzy ven.

Ať se daří! Nějaký vzkaz čtenářům?
Thom: Čtenářům magazínu iREPORT bychom chtěli vzkázat, že náš baskytarista Jaro je opravdu z velké dálky, vážil opravdu velkou dálku jenom proto, aby mohl rozdávat radost v podobě hudby kapely Walkmanz. A v neposlední řadě velmi neskromný vzkaz, aby na nás čtenáři mysleli při hlasování v anketě Žebřík. Pokud budete náhodou tápat v kategoriích objev roku, kapela roku, zpěvák roku, videoklip roku, singl roku, vzpomeňte na kapelu Walkmanz, která je tady a těší se na Vás!

Text: Michal Ivanega Foto: Michal Ivanega, Jana Uhrová

Témata: Walkmanz, Imodium, Portless, rock

zavřít