Lidé za oponou. Projekt Dělníci kultury a iniciativa #zazivouhudbu představují osobnosti z kulturního sektoru

Vydáno 01.03.2021 | autor: Andrea Štipčáková

Kulturní odvětví se už téměř rok potýká s existenčními problémy. Nejen hudebníci a herci, ale take zvukaři, osvětlovači, bedňáci, promotéři či hudební média se nachází v tíživé situaci, která, zdá se, jen tak neskončí. Na lidi “za oponou” a jejich příběhy poukazuje projekt Dělníci kultury.

Lidé za oponou. Projekt Dělníci kultury a iniciativa #zazivouhudbu představují osobnosti z kulturního sektoru Lidé za oponou. Projekt Dělníci kultury a iniciativa #zazivouhudbu představují osobnosti z kulturního sektoru

S nápadem představit osobnosti z kulturní backstage, bez kterých by nebylo ani známých tváří na pódiích, přišel Šimon Blaschko, produkční pražského klubu Rock Café. „Facebookovou stránku jsem založil už během jarního lockdownu. Původně jsem plánoval jen oprášit mou zálibu v psaní a dát dohromady různé historky z hudební branže. Jak už tomu ale bývá, člověk míní, život mění. Nestihl jsem napsat téměř nic,“ prozradil autor.

ROZHOVOR | V Rock Café nejsou slova jako svoboda, pravda a lidská práva jen frázemi

Když se ale na podzim vše v důsledku hygienických opatření opět zastavilo, oslovil iniciativu Za živou hudbu a společně začali představovat široké veřejnosti jednotlivé tváře z kulturního sektoru. Ve většině případů jde totiž o profesionály s obrovskými zkušenostmi, které jsou často nepřenositelné.

„Předpokládaný pokles obratu hudebního sektoru mezi lety 2019 a 2020 je na evropské úrovni 76 %. V České republice se toto číslo nebude moc lišit. Víme, že o práci přišla řada špičkových profesionálů - interpretů, manažerů, zvukových mistrů, lightdesignérů a dalších technických a podpůrných profesí. Krizi samozřejmě pociťují i autoři hudby a textů. Aktuálně se s Českou obcí hudební účastníme pracovní skupiny na Ministerstvu průmyslu a obchodu, která má přinést plán restartu kultury. Stejně tak se účastníme kampaně #zakreativnicesko, která upozorňuje na důležitost zahrnutí kreativních odvětví do Národního plánu obnovy. ČOH tedy dělá maximum, aby se situace obrátila pro hudební sektor co nejdříve k lepšímu,“ dodává k aktuální situaci Jakub Nový, předseda České obce hudební, která stojí za iniciativou #zazivouhudbu.

 Inspirací tomuto projektu byla německá iniciativa Kulturgesichter, která v zemi našich západních sousedů probíhá napříč jednotlivými spolkovými zeměmi a ukazuje tak, jak je kultura rozmanitý obor a kolika lidí se koronavirová krize dotýká. Něco takového v České republice zatím nebylo, právě proto se obě strany daly do díla. Svorně ale dodávají, že věří v brzký návrat hudby do klubů a na festivaly – tam, je totiž Dělníkům kultury nejlépe!

FB Dělníci kultury: http://www.facebook.com/delnicikultury
Instagram Dělníci kultury: http://www.instagram.com/delnici_kultury/
FB #zazivouhudbu: http://www.facebook.com/zazivouhudbu
Instagram #zazivouhudbu: http://www.instagram.com/zazivouhudbu/

TZ
Témata: Rock Café, Dělníci kultury, #zaživouhudbu

zavřít