ROCK BLOG | Šimon Blaschko: Život klubu v době covidové

Vydáno 22.05.2021 | autor: redakce

O covidu a kultuře už toho bylo napsáno mnoho a ani následující řádky nejspíš nepřinesou žádné skandální novinky. Bude to taková malá sonda do fungování klubu v době, kdy koncerty a divadelní představení není možné pořádat.

ROCK BLOG | Šimon Blaschko: Život klubu v době covidové ROCK BLOG | Šimon Blaschko: Život klubu v době covidové

V Rock Café jsme za tři dekády naší existence pár krizí zažili, žádná z nich se ale té současné ani zdaleka nepodobala. Přišlo to dost nečekaně a na začátku jsme to brali trochu i jako příkoří. Po pár dnech jsme ale začali hledat cesty, jak bychom mohli fungovat i se zamčenými dveřmi, což nás dovedlo ke streamům. Šlo o koncerty, povídání o umění či debaty s významnými osobnostmi veřejného života o jejich aktivitách v době covidové. Když se na to podíváme s odstupem, byla to nejlepší možná reakce na to, co přišlo. Podařilo se nám dát práci lidem z branže, umožnili jsme umělcům vykonávat jejich milovanou činnost a v neposlední řadě jsme také poslali pozitivní energii lidem zavřeným doma.

ANKETA: Rock Café slaví třicet let. Přejí mu členové Vypsané fiXy, John Wolfhooker, Zvíře jménem Podzim a další

S příchodem června a následných letních prázdnin to vypadalo, že se svět vrací do normálu. Trochu na divoko jsme zabookovali asi patnáct koncertů a přibližně stejný počet divadelních představení (byť s mnoha omezeními, ale přeci) a mysleli jsme si, že od podzimu všechno pojede naplno. Tomu odpovídal i program na září, který by si nezadal s úspěšnými měsíci z doby předcovidové. Na přelomu srpna a září ale čísla nakažených začala raketově růst, což se odrazilo na návštěvnosti, každých pár dnů navíc přicházela nová opatření, až byl zpěv zakázaný úplně.

Během půl roku byl klub opět zavřený a my stáli před stejnou otázkou jako v březnu - co teď? Před námi měly být programově nejsilnější měsíce roku a také oslavy 30 let Rock Café, místo toho jsme stáli s prázdnýma rukama a tušili, že minimálně do jara otevřeme jen sotva. Jak už ale máme zřejmě v nátuře, nehodili jsme flintu do žita a poměrně záhy jsme rozjeli naše Srdcařská okénka. Do těch od té doby pravidelně zveme umělce, novináře nebo sportovce a společnými silami se snažíme dělat dobré skutky, 30 % z tržby z daného dne (což je právě taková spojka k 30 létům klubu) pak vždy putuje na charitu vybranou právě čepujícími. Mezi těmi se objevili například Matěj Homola z Wohnoutů s Mejlou z vypsané fiXy, MYDY, Nora Fridrichová, Robert Záruba a další. Okýnek jsme doposud uspořádali zhruba 50 a na charitu jsme i díky skvělým výkonům našich netradičních výčepních věnovali na 150 000 korun.

Výdejové okénko hrálo velkou roli také při oslavě našich 30. narozenin. Právě v den, kdy bylo Rock Café před 30 lety oficiálně otevřeno (11. ledna), jsme uspořádali narozeninové okénko, kam nám přišla popřát spousta z vás, což nám vlilo spoustu další energie do žil. Kromě toho jsme připravili pásmo rozhovorů s lidmi, kteří klubem za tři dekády prošli. I díky tomu jsme oprášili spoustu vzpomínek. Videa jsou stále k vidění na našem Youtube kanálu. Také sociální sítě klubu průběžně plnily i nejrůznější zajímavosti z historie.

A nezapomněli jsme ani na lidskoprávní linii naší dramaturgie - na podzim jsme se opět podíleli na netradiční verzi oslav 17. listopadu na Národní třídě pod názvem Korzo Národní, připravili jsme také dvě streamované debaty - o nezávislosti České televize s moderátorem Tomášem Etzlerem a hosty Norou Fridrichovou, Zdeňkem Šarapatkou a Davidem Smoljakem, a také o aktuální situaci v Rusku, kterou uváděl Ondřej Soukup a společně s ním diskutovali ještě Pavel Fischer, Michael Romancov a Tereza Soušková. V tuto chvíli připravujeme v podobném duchu další stream, ten by se měl týkat dezinformací.

Obohacení zkušenostmi z období streamů plánujeme brzy představit i pár novinek – ať už programových nebo v interiéru klubu. Jednat se bude například o pravidelné podcasty s hosty z kulturní branže i mimo ni. Kromě toho se návštěvníci mohou těšit i na několik nových designových prvků a milovníci dobrého piva i na novou pípu a rozšíření nabídky minipivovarů na čepu.

Koncert Povodí Ohře v Rock Café bude, až to pude

A jak to bude dál? Pokud vláda dovolí, už v pondělí 24. května nás čeká slíbený koncert, co bude, až to pude, který jsme vymysleli s Povodí Ohře. Ten bude sice svázaný mnoha opatřeními (potvrzení o testu, pouze na sezení, s velkou pravděpodobností i bez konzumace), ale ani to nás nezastaví, abychom ho udělali. V plánu jsou i další koncerty a divadla, vše se ale bude odvíjet právě od podmínek pro konání koncertů. Pevně ale věříme, že už se brzy budeme zase potkávat u nás na koncertech, divadelních představeních nebo jen tak na pivu na baru! My, lidé kulturní, se totiž nedáme!

Text: Šimon Blaschko, foto: Rock Café, Tereza Slowiková
Témata: koronavirus, covid, Rock Café

zavřít