Zapomenuté české kapely 19. | Chimera

Vydáno 05.11.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy.

Zapomenuté české kapely 19. | Chimera Zapomenuté české kapely 19. | Chimera

Psal se rok 1993, když se mi do rukou dostala demokazeta skupiny Chimera z Českého Těšína. Její muzika mě v tom nejlepším smyslu slova zaskočila: byla podmanivě náladotvorná a přitom zněla naprosto osobitě. Zcela netypicky pojatý metal s výrazným podílem kláves v podstatě nepřipomínal žádnou v té době známou zahraniční partu. Hodně vzdáleně snad jedině nizozemské spolky The Gathering a Moon Of Sorrow.

Zapomenuté české kapely 18. | Love History

O dva roky později jsme s kolegou a kamarádem Pavlem Maňasem dostali příležitost sestavit pro firmu Monitor kompilaci Masters Of Czech Metal 2 a kromě zavedených jmen jsme tam chtěli zařadilt i mladé, dosud nepříliš známé soubory. Náš výběr neomylně mířil i k Chimeře a jejich nádherné písni Always.

Škoda, že už tehdy Chimera nedostala příležitost vydat album. Dočkala se ho až v novém tisíciletí, bylo nazpíváno v polštině a podle letopočtu vydání neslo název 2004. V roce 2011 pak většina písní z alba vyšla znovu doplněná o další skladby včetně dvou nově natočených „vykopávek“ ještě z 90. let, na kompaktním disku pojmenovaném jednoduše Chimera. Skupina možná stále existuje, ale například její facebookový profil je od roku 2016 de facto mrtvý.

Text: Petr Korál, foto: bandzone.cz/chimeracz
Témata: Zapomenuté české kapely, Chimera, Masters Of Czech Metal 2, The Gathering, Moon Of Sorrow

zavřít