Zapomenuté české kapely 25. | VUVR

Vydáno 11.11.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy. Pro dnešek zůstáváme u metalu.

Zapomenuté české kapely 25. | VUVR Zapomenuté české kapely 25. | VUVR

Mimořádně technický death metal, jenž brilantně koketuje místy s jazzem a jinde zase s progresivním rockem, tak znělo brněnské uskupení VUVR. Ta zkratka původně znamenala Výzkumný ústav vodních radostí.

Zapomenuté české kapely 24. | Happy Death

V roce 1997 soubor debutoval parádním demáčem Slaves of Time a o čtyři roky později své umělecké snažení završil dech vyrážejícím albem Pilgrimage, podle některých názorů dodnes tuzemským vrcholem v tomto žánrovém odvětví.

Nic dalšího už VUVR bohužel nenatočili a zanedlouho se rozešli. Jeden z kytaristů Vít Jindřichovský je dnes zpěvákem nikdy nedoceněných alternativců The Muxx, na scéně se neztratili ani oba bubeníci: ten původní, Oldřich Sušil, pak hrál například ve skupinách Happy Death (viz minulý díl tohoto seriálu), Sacrosanctum, Shaark, Asgard, Ascendancy, YBCA, Neurotension nebo Flowerwhile a jeho nástupce Miloň Nahodil ve Stejšnu, Titanicu, Špilberku a Jerem.I.

Text: Petr Korál, foto: bandzone.cz/vuvr
Témata: Zapomenuté české kapely, VUVRHappy Death, Sacrosanctum, Shaark, Asgard, Ascendancy, YBCA, Neurotension, Flowerwhile, Stejšn, Titanic, Špilberk, Jerem.I

zavřít