Kapitán Demo

Vydáno 13.02.1997 | autor: Alena Kaňová

Kapitán Demo Kapitán Demo

O Kapitánu Demo se často mluví jako o alter egu Jiřího Buriana, tento projekt se ale skládá z mnohem více hudebníků, například Jordana Haje nebo Givinara Kříže. Základním kamenem je ale právě Jiří Burian, syn hudebníka a písničkáře Jana Buriana a vnuk skladatele a divadelníka E.F. Buriana. Na koncertech vždy vystupuje v bizarních kostýmech a sám sebe nazývá česko-italským multimilionářem, žijícím v Miami na Floridě, někdy kouzelníkem a udavačem trendů, jindy nejtlustší hvězdou české scény.

Jiří Burian, hudebník, producent, DJ, moderátor,  se narodil 11. března 1978. Po studiu na střední škole ekonomické vystřídal několik zaměstnání, ale od roku 2006 se naplno věnuje hudbě.

Žánr Kapitána Dema nejde přesně specifikovat. Někdy se mluví o comedy rapu, na oficiálním profilu na Facebooku uvádí trasch rap, Italy disco a knedlo vexlo muzikálno. Jak jde vidět, v tomto hudebním projektu jde hlavně o recesi.

Díky tomu si Kapitán Demo vytvořil velkou fanouškovskou základnu a stal se headlinerem tuzemských festivalů. Jak tento nápad vlastně vznikl? Jiří Burian v jednom z rozhovorů uvedl: „Prvotní impuls k Demově zrození jsem dostal, když jsem se díval na Formanův film Muž na Měsíci, který skvěle vykresluje, jak si komik Andy Kaufman vytvořil alter ego Tonyho Cliftona. Protože v Česku nikdo nic podobného nedělal, vymyslel jsem si vlastního záporňáka. Chtěl jsem věci, které mně i ostatním lidem vadí, obracet v humor, a postupně je tak odstraňovat.“

V roce 2012 vychází debutové album nazvané Demolice. Jeho hlavním obsahem je kritika, a to kritika téměř všeho – od České pivní rockové hudby až po operace prsou. Hlavním motivem desky je sarkasmus. Jednotlivé skladby na něm fungují skvěle. V roce 2015 přichází Kapitán Demo se svou druhou deskou. Ta se jmenuje Okamžitě odejdi do svého pokoje a vrať se až budeš normální a vynesla mu nominaci na Cenu Anděl. O zvuk desky se postaral Ecson Waldes, Biotech studio. I toto album je nominované na Cenu Anděl v kategorii hip hop. Po tomto velmi úspěšném albu přichází jeho nástupce v podobě desky Bez klobouku Boss. Album je tvrdší a také vyzrálejší než ty předchozí. Netradičně obsahuje hned sedmnáct písní.

Zatím poslední počinem Kapitána Dema je album Mládí v trapu. Název by mohl evokovat krizi středního věku, je to ale jen jeden z mnoha významů, název odkazuje i k současné hip-hopové generaci, která poslouchá trap. Mezi hosty na této desce se objeví například výtvarnice Léna Brauner nebo překvapivě také skupina Škwor. Díky písní Všichni jste moje zlatíčka, pocházející právě z tohoto alba, se Kapitán Demo dostává do širšího podvědomí. Album zároveň vyneslo hned tři nominace Ceny Anděl, včetně kategorie Sólový interpret.

Jiří  Burian ale samozřejmě není jen Kapitán Demo. Do toho se převtělí až ve chvíli, kdy na sebe vezme Demův oblek. Tato vskutku renesanční osobnost se věnuje vlastní tvorbě, produkoval už několik desek svého otce (s ním spolupracuje už od dětství i jako účastník tátových koncertů), s Mikolášem Růžičkou založil kapelu Republic of two, s Lenkou Kovaříkovu založil multimediální projekt Bohemia, který se zaměřuje na českou lidovou tradici.

V rámci tohoto projektu vyšlo album českých zlidovělých písní předělaných podle Burianova rukopisu. Na album hostují například Milan CaisZdeněk SvěrákMonika Načeva, nebo Albert Černý.  Kromě toho spolupracoval na mnoha albech pro české interprety a napsal také hudbu k představení Hamlet v rámci Shakespearovských slavností.

Diskografie:

Demolice (2012)
Okamžitě odejdi do svého pokoje a vrať se až budeš normální (2015)
Bez klobouku Boss (2017)
Mládí v trapu (2018) 

Další články interpreta

zavřít