Mandrage

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Jedná se o plzeňskou popovou kapelu, která působí od roku 2004 do současnosti a čítá pět členů – Vít Starý, Matyáš Vorda, Pepa Bolan, Michal Faitl a František Bobřík. Skupina se proslavila rádiovými hity Šrouby a matice, Františkovy lázně, Hledá se žena a Na dlani.

V roce 2001 se společně setkali otcové Víti a Matyáše na společné oslavě skupiny Mediterian, kde se také rozhodli, že by jejich synové mohli společně hrát. Tímto vzniklo duo Víťa, který hrál na kytaru a zpíval a Mates, který hrál na bicí. Mezi lety 2002 – 2003 přizvali do kapely kamaráda, který měl obstarávat klávesy a harmoniku. Po krátkém čase však skupinu opustil. Vít s Matyášem začali skládat vlastní skladby a bezúspěšně se zúčastnili hudební soutěže Múza v Plzni. Právě na této akci potkali Pepu Bolana, který v té době hrál v kapele Velvet Ecstasy, a Coopiho, který hrál v Pornocowboys. Poté spolu odehráli několik koncertů a v roce 2004 se Pepa Bolan i František oficiálně stali členy Mandrage.

V roce 2005 vzniklo demo s názvem Říkala, že jí trápí cosi, a rok na to Mandrage uzavřeli smlouvu s Universal Music.

V roce 2007 skupina vydala studiové album s názvem Přišli jsme si pro vaše děti. Také byla nominována na Objev roku v cenách Anděl a cenách hudební televize Óčko.

Své druhé dlouhohrající CD vydala kapela v roce 2009 a pojmenovala ho podle stejnojmenného hitu – Hledá se žena. Zvítězili v hudebních cenách Óčka v kategorii rock.

V roce 2010 obsadil singl Hledá se žena první místa hitparád v České republice. Skupina se tedy vydala na své vůbec první větší turné pojmenované Hledá se žena Tour. Vystupovala také na koncertě skupiny Divokej Bill a stala se tak jednou z nejvíce koncertujících skupin České republiky.

O rok později oslavila skupina 10 let fungování na scéně a oslavou bylo turné s názvem Tour 10 let Mandrage po České republice, Slovensku, Německu a Velké Británii. Také nahrála novou desku Moje krevní skupina a do rádií z ni vzešel singl Františkovy lázně.

Dohromady vydala kapela 6 studiových alb, z nichž poslední nese název Potmě jsou všechny kočky černý a vyšlo v roce 2015. Na kontě má také 11 videoklipů.

 

Diskografie:

Říkala, že jí trápí cosi (2005)
Přišli jsme si pro Vaše děti (2007)
Hledá se žena (2009)
Moje krevní skupina (2011)
Siluety (2013)
Potmě jsou všechny kočky černý (2015)

Další články interpreta

zavřít