POST SCRIPTUM (34): Taylor Swift nabídla Keshe finanční pomoc. Štědrost, nebo alibismus?

Vydáno 25.02.2016 | autor: Simona Knotková

Tématem posledních dní byla Kesha a soudní spor s jejím bývalým producentem. Hudební scénu lehce rozvířily také letošní Brit Awards, jejichž vítězkou se stala Adele. Zazářila ale také Lorde

POST SCRIPTUM (34): Taylor Swift nabídla Keshe finanční pomoc. Štědrost, nebo alibismus? Záleží Taylor Swift skutečně tolik na Keshe? Nebo svým krokem chtěla jenom rychle zavřít ústa haterům a sama tak utéct před zodpovědností promluvit?

ŠTĚDRÁ TAYLOR SWIFT

Kesha prohrála soudní spor s Dr. Lukem a velké množství umělců jí na svých sociálních sítích začalo vyjadřovat podporu. Jedním z nejsilnějších hlasů byla Demi Lovato. V sérii tweetů si stačila i skrytě píchnout do Taylor Swift a utrousila, že někdo se ohání feminismem jenom tehdy, když se mu to hodí. Mlčení Swift kritizovala i spousta dalších lidí. Zpěvaččina reakce na sebe však nenechala dlouho čekat. Bez dalších komentářů se v médiích objevila informace, že Keshe poslala na konto čtvrt milionu dolarů. Namísto bezcenných tweetů nabídla skutečnou pomoc. Stejně se ale nemůžu zbavit pocit, že se ze strany Taylor jedná o alibistické gesto. Nevidím nic šlechetného na tom, že se to stalo jenom formou jakési tiché pošty, naopak.

Soud rozhodl: Kesha musí nadále pracovat s Dr. Lukem, který ji údajně sexuálně zneužíval

Dokud ještě Swift neměla s celým případem nic společného, vůbec nevadilo, že i navzdory kritice mlčela. I když jsme zvyklí, že v době sociálních sítí každý komentuje všechno, zpěvačka neměla absolutně žádnou povinnost kauzu jakkoliv okomentovat. Když už se ale rozhodla do ní tímto způsobem vstoupit, mělo to být i s nějakým vyjádřením. Bez něho to skoro vypadá, jako by se nejednalo o nic jiného než o taktický manévr vůči všem haterům. Jako by peníze prostě jenom hodila Keshe na hlavu. Jako by jí mezi řádky říkala: "Tak tady máš nějaké drobné, ale budeme dělat jakože se nic nestalo, protože moje věčná korektnost a protože peníze, nechci si to rozhodit s chlápky z vydavatelství, okej?"

Taylor Swift věnuje Keshe čtvrt milionu dolarů na soudní výdaje v boji proti násilníku Dr. Lukeovi

Škoda. Už v minulosti Taylor dokázala, že její slovo má jednoznačně váhu. A protože autority si v otázce zneužívání žen (nejenom) v hudebním průmyslu zatím hrají na víceméně slepé, potřebujeme právě spoustu takových slov, abychom se třeba jednoho dne mohli posunout dál.

BRIT AWARDS V REŽII ADELE

Ve středu večer se předávaly ceny Brit Awards a stalo se tak v rámci vší předvídatelnosti a nerušenosti. Nejvíce cen si odnesla Adele, vzpomínalo se na zesnulého Davida Bowieho, žádná velká překvapení se během večera nekonala. Vyzdvihnout si ale určitě zaslouží skvělá vystoupení, o která se postarali Justin Bieber, Rihanna s Drakem, The Weeknd nebo Adele. Vrcholem pak byla Lorde a její Life On Mars jako upomínka na Bowieho. Ne náhodou její vystoupení média vyzdvihují nad Lady Gaga z letošních Grammy. Lorde zvolila střídmější prezentaci a víc než na teatrálnost a ukázku své vlastní výjimečnosti se soustředila čistě na poctu legendárnímu umělci. Nádhera.

Ani Brit Awards nezůstaly nedotčené kauzou Kesha a během přebíraní ceny za nejlepší ženskou umělkyni jí svou podporu veřejně vyjádřila Adele. Zpěvačka, která je sama upsaná Sony… Co k tomu dodávat?

A co si o celých Brit Awards myslí Liam Gallagher? "Hudba v Británii byla unesena obrovskými pi*ami." Klasik.

text: Simona Knotková

zavřít