TOP 10 nejlepších písní Robbieho Williamse ušima dvou redaktorů

Vydáno 15.08.2017 | autor: iREPORT

Pražský koncert popové ikony se blíží, Robbie Williams se představí v Letňanech už v sobotu 19. srpna. Dva naši redaktoři, pro které je zpěvákova tvorba srdeční záležitostí, dali hlavy dohromady a sestavili desítku písniček, které definují Robbieho umění předat poselství hudbou i textem.

TOP 10 nejlepších písní Robbieho Williamse ušima dvou redaktorů TOP 10 nejlepších písní Robbieho Williamse ušima dvou redaktorů

Tahle Top 10 je splněným snem dvou fanoušků, v jejichž životě hraje Robbieho hudba nezastupitelnou roli. Proto jim dovolte ještě před zdoláním onoho žebříčku pár řádků o tom, jak tahle hudební láska na celý život vlastně začala.

AUDIO: Drž se svojí cesty, radí Robbie Williams v novém singlu

LUCIE 

Pamatuji si rok 2004, kdy můj starší bratr poprvé na DVD vypálil živý koncert Robbieho Williamse v Knebworth. Ten koncert se rázem stal součástí našich rodinných oslav, místo vánoční Popelky jsme koukali každoročně na něj. Živý koncert v Royal Albert Hall si zamilovali i mí prarodiče. Robbie tehdy vzpomínal na velké swingové velikány a celý koncert završil opravdu emotivně zazpívanou skladbou My Way od Franka Sinatry. Tuto skladbu nikdy nenahrál a můžeme ji tedy slyšet pouze a jen na tomto koncertě.

RECENZE: Chameleon Robbie Williams dává vybrat ze švédského stolu emocí

Bylo mi tehdy 9 let a vzpomínám si, jako by to bylo včera. Poprvé jsem slyšela skladbu Come Undone. Opravdový fanoušek ví, že si na koncertě v Knebworth na podium vytáhl mladou slečnu. Tedy, on to dělá dodnes. Nicméně, tehdy jsem se zařekla, že tam jednou budu stát já. A proto když vyšla deska Take The Crown a společně s ní vyhlásil evropské turné, stála jsem v Mnichově v první řadě. O rok později s deskou Swing Both Ways jsem byla mezi prvními, která si koupila vstupenku do pražské O2 areny. Na jaře 2015 jsem letěla s Robbiem do Barcelony na koncert k turné Let Me Entertain You. A kdo by se tomu divil, na letišti 19. srpna nebudu chybět.



FILIP

K pestrosti jednotlivých hudebních žánrů, kterou mám na muzice rád ze všeho nejvíc, jsem se musel dostat trnitou, pubertální cestou, která začala slibně v bodě, kdy jsem si jako malý klučina díky Esu s Terezou Pergnerovou mohl prozpěvovat popové hity Backstreet Boys, Spice Girls nebo Hanson. Po nástupu na základní školu jsem však prudce zabočil na cestu, která nebyla značena jinými značkami než rap a hip hop. Až do mých čtrnácti neměl v podstatě jiný žánr v mém světě místo. A dříve milovaným popem jsem spíše pohrdal.

AUDIO: Robbie Williams v novém singlu miluje život. A taky ví, co chce

Když zrovna v roce 2005 vystřelil Robbie s megahitem Tripping, maminku jsem prosil, ať přepne rádio, tuhle trapárnu přeci poslouchat nebudu. Ten pán, co si v klipu trhal kusy masa z těla, mi přišel ošklivej a jeho hudba naprosto nezajímavá. Ve svých čtrnácti letech jsem přišel na hudební rozcestí znovu a protože už jsem jevil velký zájem o zpěv, získal jsem svou první velikou žánrovou odměnu v podobě swingu a jazzu. Začal jsem uctívat Sinatru, Billie Holiday, objevil Michaela Bublého.

Swing byl prostě nová modla, ke které se mi náhodou dostalo DVD s live koncertem Robbieho Williamse v Albert Hall. Když jsem si přečetl setlist skvělých swingových standardů, arogantně jsem se uchechtl se slovy: "No. tak to jsem teda zvědavej co předvedeš, chlapečku." A chlapeček mi už navždy zavřel ústa a otevřel oči. To, jak zpíval, bylo něco, co jsem nikdy předtím od nikoho neslyšel. Nejenom že jeho hlas měl naprosto originální barvu, kterou nemůžete k nikomu přirovnat, ale způsob, jakým s ním zacházel, mě naprosto dostal. Mohla v tom být drzost, i upřímná něha, výšky i hloubky - jak si jen budete přát. Přišlo ráno a já se navždy stal jeho fanouškem. Vlastně mu dlužím poděkování za to, že se ze mě nestal otrok jednoho hudebního stylu. Robbie je interpretem, který dokázal vytvarovat popové hudbě novou, nezaměnitelnou tvář.



10) LOVELIGHT

Málokdo může coververzí předčít originál. Robbiemu se to povedlo v roce 2006, kdy na album Rudebox nahrál píseň Lovelight od Lewise Taylora v produkci Marka Ronsona. Píseň byla vydaná jako druhý singl a ukazuje Robbieho v jemné, taneční poloze, kde milovníci chill-outu a nu-jazzu mohou plesat radostí. V podstatě se dá říct, že je Lovelight nejvíce sexy songem, který ve své kariéře nahrál, a veškerá energie a vášeň zmizí ve chvíli, kdy si pustíte originál. (Filip Pešta)




9) SHINE MY SHOES

Úvodní skladba ze swingového alba Swing Both Ways. V tomto případě se Robbiemu,  Guyovi Chambersovi, který je také producentem desky, a Chrisovi Heathovi povedl opravdu mistrovský kousek. Skladba, která je originální, přesně splňující kritéria swingové hitovky s geniálními vokály a žesťovými party. "Po deseti letech jsem zase začal pracovat s Guyem Chambersem a tohle od nás vzešlo jako první. Je v ní duch písní Sammy Davise Jr. V jednom z dokumentů je sekvence, kde tancuje proti rasistům. Já zpívám proti haterům," řekl o skladbě Robbie. (Lucie Šimůnková)



8) HEART AND I

Vyšla jako novinka na kompilaci největších hitů In And Out of Consciousness. Robbie Williams ji napsal společně s Garym Barlowem. Kromě postupně gradující, energické aranže disponuje také hlubokým textem, který je zrcadlem toho, jak hledáme sami sebe a jak se snažíme vypořádat s horskou dráhou emocí, které uvnitř každého z nás probíhají. Právě hluboká poetika v kombinaci s Williamsovým hlasovým projevem dělá z Heart And I něco, co se dovnitř vryje bez předsudků a opravdově. Nakonec bych rád uvedl části textu, ve kterých se může vidět každý.

We can loose all meaning,
quicker than a credit card

Cause they can't build a satellite
To tell you what's in your heart
Or some kind of life device that holds you when you've gone too far

(Filip Pešta)



7) MOTHERFUCKER

Úplná novinka z poslední desky The Heavy Entertainment Show, se kterou Robbie vyjíždí na turné. Pokud se na koncert chystáte, doporučujeme se rozhodně naučit její slova, zvláště refrén, kde si velmi vtipně utahuje ze členů svojí vlastní rodiny. Je těžké překonat své hity, napsat skladbu, která má potenciál hitu a prosadit ji tak, aby se na ni po pár letech nezapomnělo. Robbie má na svém kontě nespočet hitů, které si budeme pouštět a zpívat další desetiletí, s trochou optimismu i staletí. Jsem přesvědčená, že píseň Motherfucker k nim bude jednou rozhodně patřit. Skladbu Robbie napsal pro syna Charltona. "Říkal jsem si, co bych tak o sobě chtěl slyšet, kdybych byl třináctiletej teenager. Chtěl bych slyšet, že jsem bad motherfucker," říká Robbie o písničce. (Lucie Šimůnková)




6) SURRENDER

Surrender je skladba, která měla původně vyjít na albu Take The Crown, ale bohužel byl Robbie se svým týmem v časovém skluzu a nestihl ji nahrát. Text složil Michael Stipe - zpěvák kapely R.E.M. v jehož textu bylo v refrénu Surrender, lay down and surrender my love. Robbie text změnil na No surrender, now don't you surrender, my love a v rozhovoru Under The Radar Volume 1- track by track označil píseň jako věčný symbol velké naděje a hymnu pro ty, co se nikdy nechtějí vzdát. Píseň má všechny atributy velkého hitu a kdyby to byla bývala dotáhla do Take The Crown playlistu, mohla zbořit nejednu příčku hitparád. I když ji Robbie nikdy živě nezpíval, nikdy předtím ani potom větší motivační skladbu nenahrál. (Filip Pešta)



5) SUPREME

Supreme je z desky Sing When You've Winning z roku 2000. Z alba vzešel například i Rock DJ nebo Kids s Kylie Minogue. Bylo fakticky těžké se mezi skladbami rozhodnout, ale přeci jen je Supreme něčím výjimečnější. Prvotřídní vokály dodávají skladbě sofistikovanost, smyčce pak vznešenost. Zároveň jejich part obsahuje hudební vsuvku ze známého hitu I will Survive od Glorie Gaynor. Skladba je mimo jiné například znělkou polského seriálu  Londyńczycy (Londýňané). O třináct let později Robbie svou skladbu přezpíval a oblékl do nového swingového kabátu. Umístil ji na desku Swing Both Ways a na dvou posledních turné ji zpíval pouze a jen takto. Dočkáme se původního znění na letošním koncertě? (Lucie Šimůnková)

 


4) ETERNITY

Ačkoli se Eternity na album Sing When You're Winning z roku 2000 nedostalo, byla to 20. nejprodávanější píseň roku 2001 v Británii a pro širokou veřejnost zůstává jednou z nejznámějších. Srdcervoucí baladu napsal Robbie jako symbol přátelství mezi ním a "Spice Girl" Geri Halliwell. K písni byl natočen videoklip, kde Robbieho přítelkyni hraje australská modelka Lisa Seiffert a herecké výkony jsou tak opravdové, že ronit slzy u sledování prostě není ostuda. Píseň se nakonec objevila na albu Greatest Hits. (Filip Pešta)



3) LET ME ENTERTAIN YOU

Nepřekonatelná skladba z roku 1997 z prvního alba Life Thru A Lens. Robbie by si v době jejího vzniku nejspíš ani nepomyslel, že touto skladbou bude zahajovat své koncerty už 20 let, že po ní jednou pojmenuje své turné nebo že se zapíše do hudební historie tak hluboko, že ji budou milovat i posluchači, kteří žádné další jeho skladby cíleně nevyhledávají. Kdo nevztáhne jednu ruku k nebi při jeho dnes už ikonické hlášce "one hand in the air!" je v tu chvíli považován za mimozemšťana. 

Sám Robbie řekl, že je to píseň na které si rozehřívá hlasivky. "Gary Barlow je perfekcionista. Vždycky se před koncertem řádně rozezpívá. Já se rozezpívám na Let Me Entertain You." Skladba je dokonalá symbióza ostrých kytarových rifů a trumpet spojené s dokonalými ženskými vokály. Musím podotknout, že zrovna ony hrají v živých koncertech tu největší roli. Robbieho výběr backvokalistek je prvotřídní. Marně se už desítky let snaží muzikanti tuto skladbu přezpívat nebo napodobit. Výsledek bude vždy mizerný. Na světě není jiná osoba, která by píseň dokázala zazpívat tak dravě jako on. (Lucie Šimůnková)





2) COME UNDONE

Nesmírně emoční skladba, která vypovídá o životním období Robbieho v roce 2002. Objevila se na desce Escapology, kterou dodnes vnímáme jako jednu z jeho nejúspěšnějších. Nikdo z nás si nedokáže představit, co musel tehdy prožívat. Byl zrovna na největším vrcholu své kariéry, a přesto v sobě řešil životně těžké otázky. Nikdy se netajil svou závislostí na drogách, alkoholu a lásce k ženám. Nejvýstižněji jeho pocity zobrazuje samotný videoklip, který rozhodně patří mezi jeho nejkontroverznější. Divokou párty, kde si otevřeně užívá se dvěma dívkami, nakonec prolezou krysy, hadi a švábi, protože ráno je všechno pryč a realitou se nestává nic jiného než samota. (Lucie Šimůnková)




1) FEEL

Jeden z Robbieho největších hitů se stal mezinárodní number one například v Rakousku, Polsku, Německu, Maďarsku nebo Itálii. Obsadil také prvních pět příček v Dánsku Irsku a Velké Británii. Hitový jackpot složil Williams ve spolupráci svého dvorního skladatele Guye Chamberse. Většina nazpívaných vokálů je z původní demoverze, protože Robbie ji dle jeho slov na oficiálním nahrávání prostě už nedokázal tak dobře zazpívat. Je stálicí koncertních show a kromě temnější popové aranže, ikonické začátečními akordy piána, má Feel jeden z nejlepších a nejpravdivějích textů, co kdy britská ikona napsala. (Filip Pešta)



Trefili jsme se vám do noty? Dejte nám vědět, jaké jsou vaše oblíbené Robbieho písničky. Ps: Angels máme taky celkem rádi.

text: Filip PeštaLucie Šimůnková

Témata: Robbie Williams, The Heavy Entertainment Show, koncerty

zavřít