TOP 5 bizarností Českého slavíka posledních pěti ročníků: Kouzelník Žito, Ortel, Řezník a spol.

Vydáno 25.11.2017 | autor: Josef Martínek

Ještě před pár lety to vypadalo, že anketa Český slavík snad navěky zabředne v nevzrušivé oslavování hvězd normalizačního popu. Až díky bizarnostem, které se na předávání či v hlasování začaly odehrávat, zase budí vášně. Poslední ročníky platí - Co Slavík, to kontroverze. Připomeňte si, čím o sobě soutěž dávala vědět v uplynulých pěti letech. Vyhlášení dalšího ročníku proběhne v sobotu 25. listopadu v pražském Hudebním divadle Karlín.

TOP 5 bizarností Českého slavíka posledních pěti ročníků: Kouzelník Žito, Ortel, Řezník a spol. TOP 5 bizarností Českého slavíka posledních pěti ročníků: Kouzelník Žito, Ortel, Řezník a spol.


2012: KOUZELNÍK ŽITO A JEHO KOHOUT

"Co mám dělat?" ptal se Ondřej Brzobohatý v roli moderátora ročníku 2012, když na pódium přišel Daniel Landa a nechtělo se mu ho opustit. Landa ve svém slavném projevu mimo jiné prohlásil, že do showbyznysu nepatří a kolegy nazval zmetky. Sám sebe označil za Kouzelníka Žita a nějakou dobu se pak prezentoval výhradně pod tímto jménem. Nezapomenutelný je i jeho kohout Fanda, kterému chtěl ukázat český showbyznys. O Landově vystoupení se tehdy mluvilo tolik, že sebralo pozornost i výsledkovému překvapení: Karel Gott totiž tehdy skončil druhý za Tomášem Klusem.

Český slavík představil nominace, šanci mají i Dymytry nebo zesnulá Věra Špinarová

2013: ŘEZNÍK JAKO POTENCIÁLNÍ HVĚZDA INTERNETU

Největší aféra ročníku 2013 se týkala kategorie Hvězda internetu, která se tehdy udílela teprve podruhé. Pod záštitou ji měla společnost Mattoni a nejvíc hlasů získal horrorcoreový rapper Řezník, cenu však nakonec získal Johny Machette. Obsah Řezníkových písní byl totiž vyhlašovateli tak proti srsti, že ho ze soutěže vyřadil. "Interpret vystupující pod jménem Řezník byl ze soutěže vyloučen, neboť se v textech svých písní vulgárním způsobem vyjadřuje na adresu vybraných skupin obyvatel, explicitně zobrazuje násilí a užívání návykových látek. Vyhlašovatel v tomto spatřuje závadné jednání, které je v rozporu s principy soutěže a vedlo k jeho vyloučení," uvedla Mattoni.

ROCKBLOG: Český slavík = anketa popularity zpívajících celebrit a obskurností. Chybí už jen Olivie Žižková

Celá věc měla později dohru v Řezníkově tvorbě. Firma Mattoni požadovala stažení jeho klipu Pořád jenom hate 2, ve kterém ji vulgárně napadal. S tímto požadavkem ale neuspěla a klip má dnes přes dva miliony zhlédnutí.

2014: IVETA POSMRTNĚ SKORO SLAVICÍ

Nechybělo mnoho a mezi trojicí nejpopulárnějších zpěvaček roku 2014 se mohla ocitnout tou dobou již zesnulá Iveta Bartošová. Její sebevražda totiž fanoušky tak zasáhla, že ji z 28. místa z roku 2013 dostali až na čtvrtou pozici. Na bronzovou Ewu Farnou jí tehdy chyběly zhruba čtyři tisíce bodů. Obdobná situace může nastat letos, kdy se do nominované šestky probojovala Věra Špinarová, která nás opustila v březnu.

V roce 2014 se ale začalo mluvit i o skupině Ortel, jejíž texty jsou plné xenofobních hesel. Ta se tehdy poprvé objevila v nominaci kategorie kapel, když poskočila na čtvrté místo.

2015: DVĚ CENY PRO XENOFOBNÍ ORTEL

Ještě větší pozdvižení způsobil Ortel o rok později. Tentokrát totiž nezůstal pod stupni vítězů, kapela vedená bývalým neonacistou Tomášem Ortelem si došla rovnou pro stříbrného slavíka a přeskočila i tak populární skupiny, jako jsou Kryštof nebo Chinaski. Pořadatelům tehdy hodně lidí vyčítalo, že zatímco Řezník byl pro Slavíka nepřijatelný, Ortel ve výsledcích ponechali. Korunu tomu dodala kategorie zpěváků, Tomáš Ortel totiž uspěl i zde a došel si pro bronzového slavíka.

Kritika se snesla i na hlavy hvězd českého showbyznysu sedících v publiku. Ty totiž reagovaly, jako by na pódium přišel kterýkoliv jiný interpret, a hudbě útočící na menšiny uctivě tleskaly.

2016: PÍSKÁNÍ A ŠVÉDSKÝ METALISTA SOUPEŘEM GOTTA

Také o rok později získal Ortel hned dvě ceny, fanoušci mu svými hlasy zajistili stříbro mezi skupinami i v kategorii zpěváků. Reakce v sále už ale nebyly zdaleka tak umírněné. Někteří přítomní, v čele s Radoslavem Bangou ze skupiny Gipsy.cz, totiž na kapelu hlasitě pískali a poté dokonce opustili sál. Formace ještě přilila olej do ohně svými košilemi s lebkami. Ty se nápadně podobaly těm, které se staly symbolem německých nacistů. Jinak to viděly oceněné zpěvačky. Lucie Bílá prohlásila, že "Gesto Radka Bangy bylo velmi zbytečné. Jsou věci, které se neříkají veřejně, ale měly by se říkat v soukromí." Lucie Vondráčková dodala: "Je dobrá pestrost v životě i umění. Berme trochu život s nadhledem a humorem."

Hodně se mluvilo i o výsledku švédsko-českého metalového zpěváka Joakima Brodéna. Ten sice jakožto frontman mezinárodně úspěšné kapely Sabaton žije ve Švédsku, po matce má ale i český pas, a tak se dle pravidel mohl ucházet o cenu v kategorii Zpěvák roku. Fanoušci ho k překvapení všech dostali až na páté místo. Na ještě vyšší umístění mohl útočit letos, jenže pořadatalé změnili pravidla. Jejich nové znění už Brodénovu účast v soutěži vylučuje, jelikož na české scéně nepůsobí jako na scéně mateřské.

Témata: Český slavík, Daniel Landa, Ortel, Řezník, Sabaton, Iveta Bartošová

zavřít