Poslední vykouřená cigareta Kurta Cobaina: Zabila jsem ho já! Kurt se chtěl začít věnovat dechovce…

Vydáno 05.04.2022 | autor: Marek Blažíček

Scházíme se v prostorech útulného Café Komedie, kde trůní v pozlaceném popelníku pod starostlivýma očima svého agenta. Mám štěstí, že se vydala na setkání fanklubu jednoho z členů rockového panteonu, aby zde krátce pohovořila k fanouškům idolu. Idolu, který stojí za hity jako Smells Like Teen Spirit (tady je na pováženou, zda jde o hit, nebo zbraň hromadného ničení), Come As You Are nebo Heart-Shaped Box. Mohu však mluvit o velkém štěstí, že svolila k setkání s nějakým neznámým pisálkem, a navíc si pikantnosti rozhodně neškudlila pro sebe. Poslední vykouřená camelka Kurta Cobaina nám totiž prozradila například dosud nezveřejněné detaily o smrti slavného zpěváka.

Poslední vykouřená cigareta Kurta Cobaina: Zabila jsem ho já! Kurt se chtěl začít věnovat dechovce… Poslední vykouřená cigareta Kurta Cobaina: Zabila jsem ho já! Kurt se chtěl začít věnovat dechovce…

Děkuji vám, že jsme se mohli setkat – vím, že doposud jste rozhovory neposkytovala… Čím to, že jste se teď – po osmadvaceti letech – rozhodla změnit přístup?
Ty články, který každý rok o Kurtově smrti vychází, mě dokážou pořádně dopálit! A to jsem už vykouřená, tak si představte, co to se mnou asi tak dělá! Jsou to absolutní blbosti a letos je to od té smutné události osmadvacet let, to je víc, než bylo Kurtovi… Na cigaretový nedopalek mám opravdu požehnaný věk a už ty hlouposti zkrátka nemůžu poslouchat.

Kurt Cobain by slavil 50 let. "Každý užívá svou vlastní formu heroinu," tvrdil lídr Nirvany

Dobře, ke smrti Kurta Cobaina se dostaneme, ale nejprve bych se zeptal, jaký podle vás byl?
Zase nemůžu říct, že bychom se znali bůhvíjak, držel mě v prstech asi tři minuty a pak…

Dobře, rozumím, ale během těch tří minut?
Byl laskavý, ale melancholický. Měl hubené prsty, a především byl ale extrémně nerozhodný.

V čem konkrétně?
Kurt Cobain totiž nakonec nechtěl spáchat sebevraždu. Nejprve ano, napsal ten dopis, nachystal si brokovnici… Ale zabila jsem ho já! Tedy, šlo o nešťastnou náhodu, samozřejmě jsem to neudělala schválně, ale můžu za to já.

V tuto chvíli si cigaretu vezme stranou její agent a krátce s ní hovoří. Tedy, hovoří není úplně přesné: nejprve křičí on na ni, a poté ona na něj. Nato přinese nedopalek zpátky ke stolku a sám si jde před kavárnu zapálit.

To je odvážné přiznání – můžete popsat, co se přesně stalo?
Ano, popíšu, ač z toho můj agent není nadšený, jak jste si asi všiml… Kurt sebevraždu opravdu spáchat chtěl: byl unavený z toho kolotoče popularity, jejich vztah s Courtney také nebyl úplně ideální, kulantně řečeno… Navíc měl tvůrčí krizi. Chtěl začít hrát dechovku, ale bál se, jak to vezmou fanoušci Nirvany.

Kurt Cobain se chtěl začít věnovat dechovce?
Ano, ano, připadala mu velice inspirativní. Nezapomínejte, že dechovka u nás v Americe a tady v Čechách je něco docela jiného.

Ehm… Dobře, zpátky k té sebevraždě: proč ji Kurt nakonec nespáchal?
Uvědomil si, že k tomu nemá důvod, najednou mu došlo, že zrovna on se prostě nemůže ohlížet na to, co si o něm bude kdo myslet. Byl to rockový bůh, i když chtěl hrát dechovku! No a na oslavu tohoto prozření si trochu šlehnul, pak si sedl s brokovnicí a zapálil si mě… Už mě chtěl típnout, když mu trochu žhavého popela spadlo na ruku, kvůli tomu ucukl a prstem omylem zmáčkl spoušť.

Proč nejste uvedena v žádném policejním spisu? Při ohledání těla si toho někdo musel všimnout…
Všichni šli jako slepice po flusu po teorii s Courtney. Tahle teorie nikoho nenapadla…

To zní skutečně neuvěřitelně! A onen legendární dopis tedy Kurt napsal při prvotní vlně bezvýchodnosti, kdy sebevraždu zvažoval?
Ano, zároveň si nabil brokovnici a otevřel svou oblíbenou limonádu.

Nutno podotknout, že citát „lepší shořet než vyhasnout…“ dostává s touto teorií další rozměr, uvažovala jste někdy?
Jako cigaretový nedopalek o tom přemýšlím každý den!

Myslíte si, že jste mohla smrti Kurta Cobaina zabránit?
No, kdyby mi ten zatracený kus popela neupadl, nebo upadl jinam, tak asi ano… Ale víte, jak těžko se to ovlivňuje?!

Ale na jeho smrti máte lví podíl…
Na Kurtově smrti mají podíl především fanoušci Nirvany, nebýt jich, tak se Kurt nebojí hrát dechovku a o sebevraždě by vůbec neuvažoval!

Záhy se poslední vykouřená cigareta zpěváka kultovní kapely rozbrečí, a to zrovna ve chvíli, kdy se z venku vrací její agent. Když vidí, v jakém je jeho klientka stavu, bere jí ze stolu a bez pozdravu odchází. Když jsem se je posléze pokoušel kontaktovat kvůli možnosti autorizace, mé zprávy zůstaly bez odpovědi…

S poslední vykouřenou cigaretou Kurta Cobaina by nepochybně bylo zajímavé popovídání, tento rozhovor je však smyšlený.

Text: Marek Blažíček, foto: archiv iREPORT
Témata: Kurt Cobain, Nirvana, rozhovor, nadsázka, cigareta

zavřít