RECENZE: Lady Gaga se na novém albu pere se životem a tančí

Vydáno 06.06.2020 | autor: Filip Pešta

Lady Gaga je popkulturní fenomén mnoha tváří, pilotní singl Stupid Love nicméně předpovídal, že na aktuálním albu Chromatica se bude opět tančit. Protipólem tepající a do detailu dotažené hudební produkce mohou být niterné texty, americká zpěvačka zpívá o depresích a alkoholu. Jako hosty pak přizvala Arianu Grande nebo Eltona Johna.

RECENZE: Lady Gaga se na novém albu pere se životem a tančí RECENZE: Lady Gaga se na novém albu pere se životem a tančí

Interpret

Chromatica

Skladby:
Chromatica, I, Alice, Stupid love, Rain on me, Free woman, Fun tonight, Chromatica II, 911, Plastic doll, Sour candy with BLACKPINK,  Enigma, Replay, Chromatica III, Sine from above with Elton John, 1000 doves, Babylon

16 skladeb / 43 min

Vydavatel: Universal Music

Lady Gaga byla předurčena k úspěchu. Už když v roce 2008 vydala debutové album Frame, bylo jasné, že tahle rodačka z Manhattanu svým způsobem revitalizuje pop music. Nejen tím, jak skvěle vypadá a zpívá, ale třeba také tím, že zahraje na piáno i nohama. Velký talent byl samozřejmě skvělým vývozním artiklem pro nahrávací společnosti, a tak s sebou diskografie Lady Gaga přivedla i všechny možné hudební fáze. Nášup v podobě Born This Way, kontroverzní Art Pop, swingovou Cheek to Cheek, v níž zpěvačka předvedla svůj hudební talent v celé své kráse, a naprosto upřímnou Joanne. A kdyby to bylo málo, vzpomeňme na soundtrack k filmu Star Is Born, ve kterém se interpretka objevila v hlavní roli.

A nové album Chromatica za těmi předchozími rozhodně nezaostává. Naopak. Po velkolepém orchestrálním intru bezesporu míří rovnou do klubů. Hudebně jde totiž o hotovou raketovou smršť.  Energicky nadupané taneční skladby vlezou okamžitě pod kůži a hýbou s tělem i duší tak, jakoby to snad mělo být naposled. A za oponou tohoto pocitu se skrývá Lady Gaga, které bylo umožněno sebevědomě, ale hlavně svobodně experimentovat.

TOP 10 herců, kteří jsou i úspěšnými hudebníky, a naopak: Johnny Depp, Lady Gaga i Jared Leto

Důležitým článkem jejího pomocného týmu byl americký hudební producent BloodPop. V seznamu spolupracujících však najdeme i jména jako Skrillex či Ryan Tedder. ,,To, co teď tvořím, je nejen připomínkou svobody, jíž jako umělkyně mám, ale také zhudebnění mé absolutní lásky pro elektronickou hudbu. Valná většina alba vznikla na počítači, na kterém jsem si hrála se simulacemi skutečných syntezátorů. BloodPop obdržel mé klavírní party jako digitální data, načež jsme je společně upravovali," přiblížila zpěvačka tvůrčí proces, který novince předcházel.

Vitalita a svoboda je z nové řadové desky rozhodně cítit. Stupid Love budiž názorným příkladem toho, že Gaga stále dokáže napsat hit, ve kterém přirozeně propojí (dnes již) retro prvky se současností.  Syntetické basy, vokální samplování a samozřejmě pověstné "Gaga slogany", jejichž vrchol nastává v poslední skladbě Babylon za asistence vokálního sboru.

Všechny tyto atributy se na Chromatice nachází v příjemně stravitelném množství, a přestože je druhá polovina desky výrazně slabší, svou atmosféru z počátečního sopečného výbuchu energie si víceméně drží.

HOŘKÁ SDĚLENÍ  V TANEČNÍ EUFORII

Čtyřicet tři minut v energické bublině prokládají témata od boje s depresemi až po nalezení touhy někoho znovu milovat. Kupříkladu déšť v písni Rain On Me je metaforou pro alkohol, kterým se často snažíme tlumit bolesti srdce i duše. Sama Gaga píseň popsala jako "oslavu všech těch slz". 911 řeší problém s antipsychotickými léky a Babylon si bere na mušku všechny pomluvy, které člověka lehce stáhnou na dno. Láska opět bodá, léčí, zahrává si nebo nekompromisně objektivizuje.

TOP 7 videoklipů týdne: Richard Müller zpívá o Anomálii, Lenny a Marpo o vztahových problémech

Styčnými body, jež vám dodají pocit jakéhosi smysluplného uspořádaní tracklistu, jsou další dvě orchestrální intermezza. Jestli něco u šestého studiového alba americké zpěvačky stojí za pochvalu, je to výběr hostů. Přiznejme si, že Ariana Grande se svou armádou fanoušků rozhodně na výše zmíněné Rain On Me zajistila, že ji v klubu za jeden večer uslyšíte možná až mockrát. Příčinou však bude také vokální um obou zpěvaček a samozřejmě skvělý refrénový rozjezd. Starší fanoušci budou dost možná považovat Eltona Johna ve skladbě Sine From Above za příjemné překvapení, zatímco někteří mladí budou googlit, kdo to vlastně je. Skladbu však Johnův muzikálový projev rozhodně vyzdvihuje a konec ve stylu drum and bass jí na záživnosti rozhodně neubírá.



Novým albem si Lady Gaga rozhodně splnila všechny své touhy. Touhu vytvořit nahrávku, která srší energií, svobodou a láskou ve všech podobách. Touhu experimentovat s aktualitami dnešního komerčního zvuku. Touhu tančit, vyjádřit se a existovat naplno. Ať už se děje cokoliv.

text: Filip Pešta

Témata: Lady Gaga, Chromatica, Ariana Grande, Elton John

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít