Vlasy Kurta Cobaina se vydražily za přibližně 300 tisíc korun

Vydáno 19.05.2021 | autor: redakce

Kurt Cobain zemřel téměř před třiceti lety, jeho odkaz však žije nadále. Důkazem jsou nejen stále hrané singly Nirvany, ale také ceny jeho předmětů, které se v minulosti vydražily za nemalé částky. Aktuálně se k podobným artefaktům přidaly zpěvákovy vlasy, které byly prodány za necelých 300 tisíc korun.

Vlasy Kurta Cobaina se vydražily za přibližně 300 tisíc korun Vlasy Kurta Cobaina se vydražily za přibližně 300 tisíc korun

O víkendu se pořádala aukce nazvaná The Amazing Music Auction, v jejímž rámci bylo k prodeji, jak již název vypovídá, několik hudebních artefaktů. Mezi nimi například upomínkové předměty spojené s Bobem Dylanem, Ericem Clapton či Beatles.

Kurt Cobain by slavil 50 let. "Každý užívá svou vlastní formu heroinu," tvrdil lídr Nirvany

Do aukce šlo také šest pramenů vlasů Kurta Cobaina. Kvůli věrohodnosti byly vlasy přímo na aukci porovnány s fotografiemi Cobaina, na kterých pózuje s kadeřnicí Tessou Osbourne. Ta je po hudebníkově smrti v roce 1994 darovala umělkyni Nicole De Polo.

Minulý rok byla vydražena Cobainova kytara, která se stala nejdražším hudebním suvenýrem na světě. Nejvyšší příhoz ve výši 143 338 200 korun měl na svědomí australský podnikatel Peter Freedman, majitel firmy Rode Microphones. Kytara 1959 Martin D-18E má tovární číslo sedm a bylo jí vyrobeno pouhých tři sta dva kusů. Cobain sám si pak na nástroj přidal ještě snímač Bartolini.

redakce, foto: archiv iREPORT
Témata: Kurt Cobain, Nirvana, vlasy, dražba

zavřít