Zpěvem se viry šíří stejně jako mluvením, tvrdí britská studie. Rozhodující je hlasitost

Vydáno 06.10.2020 | autor: redakce

Vědci z University of Bristol zkoumali šíření kapének při zpěvu. Experimentu se zúčastnilo pětadvacet hudebníků různého věku, pohlaví i žánrového zaměření - od muzikálových a operních pěvců, přes gospelové a jazzové až po popové zpěváky. Rozhodující se ukázala být intenzita hlasového projevu.

 

Zpěvem se viry šíří stejně jako mluvením, tvrdí britská studie. Rozhodující je hlasitost Gaia Mesiah, foto: Michal Ivanega

Od pondělí 5. října 2020 platí na území České publiky zákaz kulturních akcí, na kterých se zpívá. Zákaz platí také pro hudební výuku na školách nebo bohoslužby.

„Jsou to produkce, kde je převážně zpěv. Neznamená to, když je představení, kde někdo na dvě minuty zazpívá. Zpěv je velmi rizikovou aktivitou,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO 2011) při tiskové konferenci nová opatření.

TOP 10 instrumentálních kapel. Nezpívají, koncertovat tedy můžou

Jak už ale bývá u české vlády zvykem, ministr svá tvrzení nepodložil žádnými fakty. „Máme o tom důkazy ze světa i z tuzemska,“ řekl Prymula stručně. Na otázku, zda se viry opravdu šíří zpěvem efektivněji než mluvou, zkusil odpovědět projekt Perform pod vedením vědců z britské University of Bristol.

 Vědci zkoumali rozdíl v šíření kapének mezi zpěvem a mluveným projevem, foto: BBC, University of Bristol

Experimentu se zúčastnilo pětadvacet hudebníků různého věku, pohlaví i žánrového zaměření - od muzikálových a operních pěvců, přes gospelové a jazzové až po popové zpěváky.

TÉMA: Hudební scéna je na prahu tragédie, poslední ať zhasne. Jak funguje pomoc kultuře v zahraničí?

Každý z nich provedl sadu cvičení, která zahrnovala zpěv a mluvený přednes přání k narozeninám v různých tóninách a hlasitostech. Vše probíhalo ve sterilním prostředí bez jakýchkoliv aerosolů, což umožnilo vědcům sledovat pohyb jen částic produkovaných zpěvem.

Měření Bristolské univerzity ukázalo, že největší dopad na šíření kapének vzduchem má hlasitost projevu - čím hlasitěji člověk zpívá nebo mluví, tím více kapének produkuje. Rozdíl mezi stejně „tichým“ zpěvem a mluveným projevem byl minimální, velmi hlasitý zpěv a řev dokáže generovat až třicetinásobné množství aerosolů.

Podle vědců zásadní roli v přenosu virů hraje také patřičné odvětrávání prostorů, ve kterých se zpívá. „Náš výzkum poskytl pevný vědecký základ pro doporučení spojená s prevencí covid-19 pro hudební kluby a haly, umělce i publikum. Ti všichni by se měli ujistit, že prostory vhodné pro kulturu jsou dostatečně odvětrávány, aby se přenos viru přes aerosol redukoval,“ uvedl Jonathan Reid, profesor fyzikální chemie na Bristolské univerzitě a jeden z autorů výzkumu, pro BBC.

Kromě hlasových projevů prošla testem na šířené kapének také hra na různé nástroje, foto: BBC, University of Bristol

Ne všichni vědci ale považují závěry studie za konečné. „Riziko se zásadně zvyšuje, pokud skupina lidí zpívá spolu, navíc pokud zpívá do publika, ať už v kostelech, koncertních halách nebo divadlech,“ komentoval výzkum doktor Julian Tang, čestný profesor respiračních věd na University of Leicester. 

„Je to pěkná studie, nicméně přesně nereflektuje dynamiku celého sboru,“ dodal Tang s tím, že podobné výzkumy musí pokračovat, abychom mohli skutečně redukovat risk přenosu.

Počty úmrtí v newyorských kostelních sborech mluví jasně

Podobně se k opatřením omezující zpěv vyjádřil také René Levínský, který do diskuze kolem covid-19 vstupuje z pozice vědce, který vystudoval matematické modelování. Vedle toho je Levínský také ekonom, dramatik a herec. 

Na svém facebookovém profilu se vyjádřil v tom smyslu, že pokud nechceme plošně zavřít školy a omezit tak kontakty a vzdělání dětem, nezbývá v současné situaci než omezit rockové festivaly a kopanou.

Žebřík musí být přesunut na příští rok, důvodem je nepředvídatelnost vládních opatření

„Za mne naprosto v pořádku. K tomu zpívání jsou fakta prostá: Filharmonický sbor Brno - minimálně 25 pozitivních případů. V téhle chvíli jsou sbory fakt zlo. Po zkušenostech z New Yorku a počtu úmrtí v kostelních sborech je v této chvíli nápad organizovat sborový zpěvy (s operou nebo nez ní) projev totální nezodpovědnosti,“ uvedl René Levínský.

Přestože výzkum Bristolské univerzity dokázal, že člověk produkuje při zpěvu a mluveném projevu za stejné hlasitosti obdobný objem kapének, při hromadném, případně hlasitém zpěvu se riziko nákazy zásadně zvyšuje. A vnitřní a nedostatečně větrané prostory šíření virů napomáhají ještě více.

Gaia Mesiah, foto: Michal Ivanega

Pokud se tedy chceme dočkat živých koncertů, nezbývá než apelovat na další výzkumy, které mohou pomoci k lepšímu pochopení chování virů a v důsledku pak i k bezpečnému konání kulturních akcí. Nicméně s vládou, která doporučení vědců, epidemiologů a matematiků systematicky ignoruje, to může trvat dlouho.  

red, oh, Foto: Archiv
Témata: koronavirus, covid-19

zavřít