Taylor Swift

Vydáno 09.12.2013 | autor: Marta Šindlauerová

Taylor Swift Taylor Swift

 


 

Taylor Swift je americká country popová zpěvačka, herečka a skladatelka. Narodila se 13. prosince 1989. V součanosti patří mezi nejpopulárnější zpěvačky na světě a je přezdívaná také jako "královna sociálních sítí". 

Největší vliv na ni v dětství měly zpěvačka Shania Twain a Taylořina babička, která byla operní zpěvačkou. Od deseti let pak malá Taylor běžně vystupovala na městských a sportovních akcích a v této době také začala hrát na kytaru a skládat první písně. Poté začala hrát na ulici (v podstatě buskovala), kde si jí povšiml producent Scott Borchetta, který ihned vyčichl v dívčině velký talent. Díky němu tak mohl vyjít její první singl Tim McGraw. A následné debutové album nazvané jednoduše Taylor Swift (2006) mělo až nečekaný úspěch. Ve světě příliš neuspělo - jak jinak, koneckonců, country je přeci jenom specialita a libůstka Američanů.

Ještě závratnější úspěch zažila zpěvačka s druhou řadovkou Fearless (2008). Kromě vynikajících prodejů se tato nahrávka dočkala několika velmi prestižních cen, včetně tří cen Grammy. Na třetí desce Speak Now ovšem začala Swift poněkud měnit svůj hudební styl - od sympatického country se začala přibližovat k čistému popu. Z této kompilace můžete znát hitovky jako Mine, Back To December či The Story of Us.

Na tempu neubrala ani na desce Red (2012), tam už sice spolupracovala s popovými producenty (Shellback, Max Martin či dokonce Ed Sheeran) a místy se tam objevuje i dubstep a rock, zpěvaččin styl přesto zůstal rozpoznatelný. Z této nahrávky také pochází až notoricky známé hity jako We Are Never Ever Getting Back Together, I Knew You Were Trouble či 22. 

V prosinci 2014 vyšel pak patrně nejzásadnější počin zpěvačky: album 1989. Hned v prvním týdnu se ho prodalo přes 1,2 milionu a tím pádem se Swift stala jedinou zpěvačkou historie, jejíž hned tři alba zaznamenaly více než milionové prodeje. Hudebnice na něm velmi radikálně změnila svůj styl a začala se pohybovat ve vlnách ryzího popu včetně elektronických nástrojů a produkčně náročných klipů. Album sklidilo nadšené kritiky a pochází z něj takřka nepřeberné množství hitů jako Bad Blood, Shake It Off, Wildest Dreams či Style. To, že 1989 uspělo, ale zase takové překvapení není - spolupracovala na něm absolutní produkční popová špička současnosti.

Taylor Swift se mimo hudby proslavila i svými četnými románky s různými celebritami - mezi její boyfriendy patřili například Joe Jonas, Taylor Lautner, Harry Styles, Calvin Harris či Tom Hiddleston.

 

Diskografie:
Taylor Swift (2006)
Fearless (2008)
Speak Now (2010)
Red (2012)
1989 (2014)

Další články interpreta

zavřít