RECENZE: Taylor Swift na Folklore vyměnila barvy za melancholickou šeď

Vydáno 12.08.2020 | autor: Tomáš Kocian

Jako blesk z čistého nebe se objevila na sociálních sítích Taylor Swift zpráva o tom, že v karanténě nezahálela a dokázala dát dohromady materiál na novou desku. A fanoušci na ni nemuseli ani dlouho čekat. Zpěvačka ji totiž vydala den po svém oznámení.

RECENZE: Taylor Swift na Folklore vyměnila barvy za melancholickou šeď RECENZE: Taylor Swift na Folklore vyměnila barvy za melancholickou šeď

Taylor Swift

Folklore

Skladby:
The 1, Cardigan, The Last Great American Dynasty, Exile, My Tears Ricochet, Mirrorball, Seven, August, This is Me Trying, Illicit Affairs, Invisible String, Mad Woman, Epiphany, Betty, Peace, Hoax, The Lakes

17 skladeb / 68:33 min

Vydavatel: Republic Records

Vydat desku ze dne na den a nedělat kolem ní moc velký humbuk. To je čím dál častější obrázek na světové hudební scéně, který může ilustrovat i to, že fyzický nosič již není pro hudebníky hlavní zdrojem obživy.

Folklore se do repertoáru třicetileté Taylor Swift zapíše jako osmé studiové album. Pokud lačníte po hitech nabušené nahrávce, bude první poslech lehkým zklamáním. "Kde jsou ty barvami prosycené singly z minulé desky? Kam zmizelo vyřizování si účtů z Reputation?", budete se ptát.

RECENZE: Taylor Swift temnější pop reputaci nekazí

Všechno je jinak. Namísto líbivých hitů aspirujících na první místa v žebříčcích světových hitparád doprovází procítěné balady jen minimum nástrojů, častokrát pouze piano. Na první poslech tedy přináší Folkore lehké zmatení, které vymizí až s poslechem druhým.

Obrovskou výhodou Taylor Swift je její textařský um. V minulosti o něm přesvědčila už mnohokrát. Jednou byla smutnou holkou se zlomeným srdcem, podruhé si vyřizovala účty se svými ex, vždy však bez jakékoliv frustrace a spíše s vtipem a nadhledem.

Tentokrát představuje trojici dospívajících: Betty, Jamese a neznámou dívku. Každá z postav účastnící se milostného trojúhelníku dostala vlastní song (Cardigan, August, Betty), v němž nabízí svůj pohled na realitu. V Cardigan, jedné z nejsilnějších písní nahrávky, je to podváděná Betty, která své pocity přirovnává ke starému kardiganu ležícímu pod postelí. Minimální hudební doprovod obstarává klavír a zpěvačka se spoléhá na naléhavost svého hlasu.

V The Last Great American Dynasty vypráví Taylor Swift příběh filantropky Rebekahy Harkness, která po svatbě s vlivným majitelem ropné společnosti začala velmi divoký život. Na otázku, proč se zpěvačka zaobírá zrovna životem ženy, která naplnila bazén šampaňským, je možná velmi jednoduchá odpověď. Před několika lety totiž koupila její sídlo na Rhode Islandu. Nehledě na to, že i zde je určitě kus sympatií.

ROCKBLOG: Proč je dobrou zprávou, že Tool sesadili z čela žebříčků Taylor Swift

Folklore je dlouhá a pro posluchače místy i náročná pouť indie-folkovým lesem, ve kterém se v rámci spolupráce v písni Exile potkáte s Bon Iverem. Jenže tahle pouť trvá přes hodinu a pro všechny nemusí být dobře stravitelná. Skladeb je na desce prostě příliš. Osmé studiové album Taylor Swift je ale bezesporu kvalitní nahrávkou plnou emocí. Nelze ji srovnávat s posledními počiny zpěvačky, protože barevný pop vystřídala šedivá melancholie, a těžko říci, jak moc bude v její kariéře zásadní.

Text: Tomáš Kocian
Témata: Taylor Swift, Bon Iver, Folklore, pop

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít