Lorde

Vydáno 09.12.2013 | autor: Marta Šindlauerová

Lorde Lorde

 

Lorde (celým jnémem Ella Marija Lani Yelich-O'Connor) je novozélandská zpěvačka a producentka. Narodila se 7. listopadu 1996 v Takapuně a vyrůstala v Devonportu. Proslavila se hitem Royals a její přezdívka Lorde (čti "lórd") pochází z její záliby kolem všeho královského a šlechtického. Aby svou přezdívku zahalila do trochu ženštějšího hávu, přidala ke slovu "lord" právě "e".

Lorde má chorvatské (po matce) a irské (po otci) předky. Již v pěti letech docházela do dramatického kroužku a tam se naučila nebát se vystupování před více lidmi. Její matka byla vynikající básnířka a pro Ellu už byla odmalička velkou inspirací - možná i proto jsou texty Lorde považovány za velmi kvalitní.

Velkým rokem byl pro budoucí zpěvačku rok 2009. To sama Ella a její kamarád hudebník Louis McDonald vyhráli soutěž talentů. Následovaly pozvánky do různých show, kde vystupovali převážně s cover verzemi (na Pixie Lott, Kings of Leon nebo Duffy), především pak zaujala předělávka hitu od Pixie Lott Mama Do (Uh Oh, Uh Oh).

V roce 2011 si Lorde najala hlasového kouče a to v ní probudilo i velké skladatelské talenty. Vyústilo to nakonec v EP, jehož vydání sama zaplatila. Neslo název The Love Club a bylo celé ke stažení zdarma na serveru SoundCloud. Nahrávka měla velký úspěch a proto se jí label UMG rozhodl vydat i komerčně. Právě z tohoto EP pochází megahit Royals, jenž udělal z Lorde ze dne na den teenage hvězdu a nejen to - přinesl nezvykle mladé zpěvačce i dvě Grammy včetně té velice prestižní za píseň roku. V září 2013 vydala Lorde své debutové album Pure Heroine, které bylo ověnčeno chválou kritiků, a přineslo další pecky jako Tennis Court či Team. Jednalo se o velmi minimalistické album, ovšem vysoce inovační. Lorde se i díky tomuto albu řadila a řadí mezi nejvlivnější mladé osobnosti hudebního světa.

Styl zpěvačky se poněkud obtížně charakterizuje, jedná se o zajímavou směsici r'n'b, popu a prvků hip-hopu a důraz je kladen především na minimalismus, jednoduché, ale efektní aranže a využití hlasu. Z textového hlediska se navzdory útlému věku na svém debutu nevěnovala žádným pubertálním tématům, ale naopak se snažil o hluboké texty.

Posledním počinem hudebnice je deska Melodrama z roku 2017.

Diskografie:
The Love Club (2011)
Pure Heroine (2013)
Melodrama (2017) 

Další články interpreta

zavřít