Grammy získali Taylor Swift, Miley Cyrus, Metallica i Beatles, oceněného rapera zatkla policie

Vydáno 05.02.2024 | autor: iREPORT

V americkém Los Angeles se v noci z neděle na pondělí předávaly ceny Grammy. Hlavní kategorie ovládly ženy, sošky si odnesly Taylor Swift, Miley Cyrus nebo Billie Eilish. Bodovala také Metallica, která si na konto připsala Nejlepší metalový výkon. Nejlepší rockové album nahráli Paramore a rockovou písní roku se stala Not Strong Enough od boygenius, tedy Phoebe Bridgers, Julian Barker a Lucy Dacus. V průběhu ceremoniálu policie vyvedla třikrát oceněného rapera Killera Mikea.

Grammy získali Taylor Swift, Miley Cyrus, Metallica i Beatles, oceněného rapera zatkla policie Grammy získali Taylor Swift, Miley Cyrus, Metallica i Beatles, oceněného rapera zatkla policie

Letošní Grammy patřily jednoznačně ženám. Ovládly všechny čtyři hlavní kategorie, přičemž Taylor Swift si díky Albu roku (a Nejlepšímu popovému albu) Midnights připsala historický úspěch. Jde totiž o její čtvrtou takto oceněnou desku, což se v případě cen udílených Americkou hudební akademií stává velmi zřídka. Sošku gramofonu jí na pódiu předala Celine Dion, která bojuje s dysociativní poruchou hybnosti. Za statečnost ji publikum odměnilo standing ovation.

Nejvýdělečnější turné roku 2023? Prvenství bere Taylor Swift, v top desítce jsou i Beyoncé, Bruce Springsteen či Coldplay

Písní roku se stala What I Was Made For od Billie Eilish, vůbec první Grammy se pak může pyšnit Miley Cyrus, jejíž Flowers bodovaly v Nahrávce roku a v Nejlepším sólovém vystoupení. Objevem akademie zvolila Victorii Monét.

Nejlepší rockové album nahráli Paramore, kteří vydali desku This Is Why po čtyřleté pauze. Metallica získala cenu za Nejlepší metalové vystoupení a hned třikrát bodovala superkapela boygenius složená z Phoebe Bridgers, Julian Barker a Lucy Dacus. Ovládla kategorie Nejlepší rockové představení, Bejlepší rocková píseň a Nejlepší album alternativní hudby. Nejlepší videoklip pak natočili Beatles.

O rozruch se během večera postaral Killer Mike. Zatímco na pódiu stále probíhal slavnostní ceremoniál, třikrát oceněného rapera si z obecenstva odváděla policie. Údajně kvůli roztržce v zákulisí. Podle svého právníka byl již propuštěn.

red, foto: IG Grammy
Témata: Grammy, Taylor Swift, Miley Cyrus, Billie Eilish, Metallica, Beatles, Killer Mike

zavřít