Karel Gott má 40. slavíka, Ortel jde před Kryštof i Chinaski

Vydáno 28.11.2015 | autor: Nicola Bernard

Vítězové ankety Český slavík se ani letos nemění – znovu zvítězila trojice Lucie Bílá, Kabát a Karel Gott. Ten se stal i Absolutním slavíkem. Největší pozdvižení tak způsobilo 2. místo kapely Ortel, spojované s extremismem a xenofobií. Jejich frontman Tomáš Ortel navíc skončil na 3. místě mezi zpěváky. Slavičí ceny byly letos uděleny už popadesáté.

Karel Gott má 40. slavíka, Ortel jde před Kryštof i Chinaski Karel Gott na pár dní staré fotografii

Loni se Ortel ze 105. místa prokousal až na 4. pozici, letos se umístil dokonce na 2. příčce. Za sebou nechala skupina i tak populární formace, jako jsou Kryštof nebo Chinaski. Zlatý slavík připadl podesáté Kabátu.

Potvrzeno: Ortel s xenofobními texty má 2 nominace na Českého slavíka

Napínavější otázkou než jména vítězů byla letos jistě účast Karla Gotta. Zpěvák, kterému byla před pár týdny diagnostikována rakovina mízních uzlin, nakonec dorazil a vyzvedl si už svého 40. zlatého slavíka. Zároveň byl oceněn i jako Absolutní slavík s celkovým počtem 68 910 bodů a od pořadatelů dostal také Platinového slavíka za 40 triumfů.

"Vaše přízeň je pro mě v mé léčbě velmi cennou infuzí. Když všechno dobře dopadne, příště se zdržím déle," prohlásil viditelně unavený Gott, bojující s rakovinou, který sklidil nekončíčí standing ovation. Druhý byl Tomáš Klus a třetí Tomáš Ortel.

ROCKBLOG: Slavík ani letos o hudbě nebyl, tak byl aspoň oslavou nácků v Česku

Beze změny zůstala i kategorie zpěvaček. Lucie Bílá si připsala již 18. vítězství, poosmé za sebou odsunula na 2. pozici Lucii Vondráčkovou. Bronz si může na krk znovu pověsit Ewa Farna.

POST SCRIPTUM (19.): Řezník byl pro Českého slavíka problém, parta neonacistů je už v pořádku

Cenu pro objev roku získalo dua Slza, které zvítězilo i v kategorii Hvězda internetu, nejpopulárnějším slovenským interpetem u nás je poosmé za sebou skupina No Name. Nejstreamovanější písní na internetu se může pochlubit Sebastian zásluhou hitu Toulavá, nejoblíbenější píseň na rádiu Impuls natočil David Deyl.

Podle organizátorů letos do ankety přišlo zhruba 140 tisíc hlasů, skoro o 10 tisíc víc než loni.

jm

zavřít