Příběh českého hitu: Chaozz - Televize

Vydáno 05.08.2021 | autor: Andrea Štipčáková

Skupina Chaozz vznikla v 90. letech minulého století. Šlo o českou hiphopovou partičku, která hledala inspiraci v zahraničí a otevřela novou kapitolu české hudební historie. Tu začala psát zejména s vydáním debutového singlu Televize. Kdo ho neznal, jako by nebyl. Nekompromisní parta drzých týpků si v něm brala na paškál jeden televizní pořad a seriál za druhým. A „čumim, čumim, čumim na bednu, sem z toho dřevěnej, prdel nezvednu“ si v té době zpíval téměř každý.

Příběh českého hitu: Chaozz - Televize Příběh českého hitu: Chaozz - Televize

Singl Televize vydala formace Chaozz v roce 1996. Rapper Kato, který si nechával říkat Deph, ho tenkrát napsal ve škole. „Vznikl ve dvouhodinovce matematiky. Psal jsem ho v lavici a takový, jaký jsem ho napsal, vlastně i zůstal,“ poodhalil pro iREPORT. Jak dodal, televize byla v té době velkým tématem. „Lidé měli potřebu se vymezovat k různým druhům pořadů. Přišlo mi to jako dobré téma k okomentování,“ dodal Kato.

LIVE: Chaozz ve Foru Karlín - Na vzájemné vlně nostalgie

A tak se z Televize rázem stala kultovní písnička, na kterou dnešní nejen čtyřicátníci rádi vzpomínají. Odkazuje na spoustu tehdy vysílaných pořadů a moderátorů, jako například Eso s Terezou Pergerovou, soutěž Bingo či seriály 902 10, Dallas, Santa Barbara nebo Vražedné pobřeží.

Muziku k songu napsal Bass. „Tahle píseň vše spustila. A teď, o pětadvacet let později, o ní můžu vyprávět,“ je vděčný Televizi Kato.

Jak rapper vypráví, skladba je založená na konkrétních reáliích dané doby. „Dnes tedy moc aktuální není. Nemám s tím ale žádnou potíž. Byla to tenkrát legrace a legrací snad i zůstala. Pro Chaozz i pro mě samotného byla zlomovým bodem,“ ví rapper.

Chaozz spolu hráli celkem sedm let. Vydali pět alb, z nichž vzešlo několik hitů. Vedle Televize například také Policijééé nebo Planeta opic, jež taktéž dobývaly žebříčky hitparád. Na začátku 21. století se formace rozpadla. V roce 2018 se dala znovu dohromady, aby vyrazila na vzpomínkové turné Ale už. Zároveň vydala nový singl Průvan.

Text: Andrea Štipčáková, foto: archiv Chaozz
Témata: Chaozz, Kato, Televize

zavřít