LIVE: Tata Bojs na Štěrkovně znovu představili své Nanoalbum

Vydáno 01.08.2023 | autor: Alena Kaňová

Spojit zdánlivě nespojitelné. I tak by mohl znít podtitul akce Štěrkovna Open Music - festivalu mimořádných projektů. Jeden opravdu speciální se povedl hned první festivalový den. Na přání organozátorů se fanoušci přenesli spolu s kapelou Tata Bojs o několik let zpátky ke konceptuální desce Nanoalbum a měli tak možnost prožít celý její příběh znovu. Čas navíc znovu ukázal, jak moc je nahrávka nadčasová. 

LIVE: Tata Bojs na Štěrkovně znovu představili své Nanoalbum LIVE: Tata Bojs na Štěrkovně znovu představili své Nanoalbum

Štěrkovna Open Music
Hlučín
27. 7. 2023

"Tam uvnitř v měřítku, v měřítku nanometrů, je taky vesmír. Když si to uvědomíš a téměř fyzicky pocítíš, že úplně všechno kolem, včetně tebe samotného, je ze stejných částic, ze stejných atomů, tak to je najednou strašně úlevný pocit... Je neskutečné, že už je tohle možné. Že už tohle lidstvo dokáže..." (z knihy Nanobook, napsal Mardoša, pozn. red.).

ROZHOVOR | Milan Cais (Tata Bojs): Po letech zahrajeme naživo celé Nanoalbum a natáčíme hudební sci-fi dokument

Oblíbený multižánrový festival Štěrkovna Open Music letos mimo jiné dokázal, že je vše možné. A že se v jeho line-může objevit i něco netradičního. Tata Bojs tak předvedli svůj fascinující svět nanočástic, mezilidských vztahů na pozadí světa nanotechnologií. Návštěvníci měli unikátní možnost znovu poznat koneceptuální album z roku 2004Jak uvedl přímo během koncertu Milan Cais. "Když pominu naši výstavu v Doxu, jen jednou jsme toto album hráli, a to v roce 2019. Dnes je to tedy podruhé a asi i naposled."

Jedná se opravdu o specifický počin. O jeho nadčasovosti není pochyb. Propojení technického světa s principy morálky a láskou je fascinující a pravdivé. Vesmír není přece jen kolem nás, ale také uvnitř každého z nás. Představuje i to, jak je zhoubná snaha spasit svět, a že technologie v těch nesprávných rukou nepřináší nic dobrého, ba právě naopak.  

Především při skladbě Pan Tečka se projevila mimořádnost celého projektu. Fanoušci včetně fotografů a novinářů fascinovaně upnuli svůj zrak směrem k pódiu a se zatajeným dechem sledovali neskutečný výkon Milana Caise. Ač sám pak prohlásil, že postavu docenta Tečky na desce ztvárnil Jiří Schmitzer, který se nyní již na to necítí a on je proti němu nic. Ale publikum svým nadšeným potleskem toto tvrzení nepotvrdilo. Zpěv i mluvené slovo Milana Caise, robotický hlas pejska Hala v podání Mardoši, zvláštně zabarvený hlas Klárky Nemravové doprovázené směsicí akustické i sólové kytary, zajímavých perkus - to vše dohromady vytvořilo nepřekonatelnou atmosféru a i přes počáteční technické problémy nezanedbatelně technicky velmi zajímavě zpracovaný audiovizuální projekt.

Závěrečný playlist složený z osvědčených hitů potvrdil, že jsou Tata Bojs skutečnými a nezaměnitelnými "pěšáky rokenrolu". Jejich nasazení, výkony opět přesvědčili fanoušky o jejich důrazné lásce k hudbě jako takové a přinesli hned první den festivalu ojedinělý zážitek.

Text: Alena Kaňová, foto: Petr Hlubek (Štěrkovna Open Music)
Témata: Štěrkovna Open Music, Tata Bojs, Nanoalbum

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít