RECENZE: Jakub Ondra nepotřebuje nálepku "český Ed Sheeran", už na první desce je skvělý autor

Vydáno 06.04.2017 | autor: Josef Martínek

Ze Staroměstského náměstí, kde začínal jako pouliční umělec, to Jakub Ondra dotáhl až k vydání desky u německého labelu. A i když ani nyní nepřestává vystupovat na ulici, jeho prvotina je tím nejlepším důkazem, že už rozhodně není jedním z mnoha.

RECENZE: Jakub Ondra nepotřebuje nálepku Jakub Ondra nepotřebuje nálepku "český Ed Sheeran", už na první desce je skvělý autor. Foto: Lucie Levá


Jakub Ondra

Old Town Square

Skladby:
Praha, Sunburned, Do Everything, That Just What I Do, Every Song, Cast The Line, Unsure, You, Shine, Consume, Can You Hear Me Now, Tram N15

12 trax / 41:34 min

vložte odkaz, text nemažte

Vydavatel: Sony Music

Když vydal Jakub Ondra před třemi lety svůj první singl Malý princ, zdálo se, že bude písničkářem s dodatkem "desátý Tomáš Klus", protože podobní zpěváci se tou dobou u nás množili jako houby po dešti. O to větší překvapení je jeho debutová deska Old Town Square, která dokládá obrovský pokrok, jaký za poměrně krátkou dobu udělal.

Jakubovi především svědčí zpívání v angličtině, ve které zní mnohem přirozeněji než v mateřštině a vyniká v ní jeho barva hlasu. I když se ještě před nedávnem považovalo za odvážné, když český zpěvák zpíval výhradně anglicky, dnes přestává být cizí jazyk pro domácí umělce handicapem. Ti tak mají šanci oslovit i publikum v zahraničí, jako se to povedlo Jakubovi Ondrovi v Německu, kde jeho singl On The Menu bodoval v hitparádách.

Píseň, díky které se Jakub odrazil k vydání desky pod německým vydavatelstvím, ale paradoxně na debutu Old Town Square není. Možná že žádná z dvanáctky zařazených skladeb nemá tak hitové předpoklady jako ona, zpráva, kterou svým vyzněním dávají dohromady, je ale stále zřejmá: takhle zní písničkář 21. století.

Jakub Ondra interview: Češi patří do světových hitparád. I když vydávám desku v Německu, Jacob Andrew být nechci

CHYTLAVOST JAKO BONUS

Melodie, které album zdobí, se totiž neopírají jen o jeden nástroj ani nejsou zaměnitelné s tvorbou jakéhokoliv jiného českého zpěváka. Třeba singl Every Song je přesně tím typem písně, kterou chcete slyšet z rádia, protože je z ní patrné, s jakou hravostí ve studiu vznikala. Není z ní cítit strojovost ani účelnost, která tak často provází české rádiové hity. Chytlavost není v případě Jakuba Ondry kalkulem, ale příjemným bonusem jeho autentického projevu. Jeho písním s tradičními tématy, jako jsou láska, dospívání a poznávání světa, tak nehrozí, že by spadly do šedého průměru.

Vůbec přitom není nutné Ondru škatulkovat jako "českého Eda Sheerana", přestože neskrývá, že britský písničkář je pro něj vzorem a některé kousky mohou Sheeranův rukopis evokovat. Platí to zejména, když se v Unsure pustí do rapu, přesto je Kubův "podpis" už teď, u první desky, rozpoznatelný, což pro něj znamená velkou výhodu do budoucna. Skvělých zpěváků u nás totiž běhá spousta, jsou to ale většinou ti s dovětkem "songwriter", kteří se vyčlení z davu.

Sympatie si navíc Jakub zaslouží i za to, že ač se momentálně soustředí na německý trh, zůstává věrný českým názvům, a tak se hned první skladba na albu jmenuje Praha a padne v ní dokonce i pro cizince těžko vyslovitelné slůvko Petřín. Jakub Ondra se zkrátka nestydí za to, že je "náš". A je to dobře: patří totiž mezi několik nesmírně talentovaných mladých tváří, díky kterým se české pop music blýská na lepší časy.

text: Josef Martínek, foto: Lucie Levá

Témata: Jakub Ondra, Old Town Square, On The Menu, Ed Sheeran

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít