HITPARÁDY (65.): Hledá se britský vkus. Ostrovní velmoc válcují EDM odrhovačky

Vydáno 28.09.2016 | autor: Josef Martínek

Čeští posluchači dali i napodruhé šanci talentované Lenny a její albovou prvotinu Hearts kupovali nejčastěji. To v rádiích úřadují už dvacet let Chinaski a ani píseň Slovenský klín není co se úspěšnosti týče výjimkou. V Británii bodují hlavně songy DJů a v Americe je víceméně vše při starém. 

HITPARÁDY (65.): Hledá se britský vkus. Ostrovní velmoc válcují EDM odrhovačky Calvin Harris má nejvyšší novinku britské hitparády


V ČESKU SE DAŘÍ DOMÁCÍM INTERPRETŮM

V rádiích se zasekl Slovenský klín, a tak přidávají Chinaski a Bára Hosnedlová další vavřín. Celkově je tento česko-slovenský duet nejhranější už popáté, přestože dle žebříčku Singles Digital, který je sestaven na základě streamů z digitálních služeb, si posluchači žádají spíše zahraniční hvězdy: Twenty One Pilots, The Chainsmokers nebo Siu. Když se vrátíme do rádií, tam se oproti minulému týdnu na čele nic nezměnilo, druhý zůstal Alvaro Soler a jeho Sofia, třetí je Lenny s Hell.o. 

HITPARÁDY (64.): Lenny válí, má nejprodávanější album a jeden z nejhranějších singlů

Stupně vítězů v albovém žebříčku jsou kompletně české. Lenny obhájila vítězství z minulého týdne, což je v případě debutové desky Hearts úspěch, se kterým se snad ani nepočítalo. Velký zájem je i o jednotlivé zastávky jejího turné, vypadá to, že šňůra bude vyprodaná! Že by Česko po dlouhé době zase našlo novou zpěvačku schopnou oslovit široké publikum s osobitým materiálem? Nestačila na ni ani druhá Hana Zagorová (O Lásce), ani novinka ne třetím místě, kterou obstaral Jiří Suchý se svou Zlatou kolekcí. 

Další novinky se seřadily na číslech pět až osm v tomto pořadí: Soundtrack Bridget Jones's Baby, Helena Vondráčková - Vodopády, Die Antwoord - Mount Ninji & Da Nice Time Kid, Richard Müller - 55. 

EDM VLNA V BRITÁNII

Již dostatečně ohraný hit Closer od The Chainsmokers a Halsey je v Británii nadále v čele, změnit to sice mohl James Arthur, nakonec se ale po 25. pozici z minula se Say You Won't Let Go zastavil na stříbře. Třeba mu to vyjde příště. DJ Snake a Justin Bieber s Let Me Love You poklesli na trojku a Major Lazer s Cold Water na čtyřku. Aby nebylo bezpohlavního EDM v Top 5 málo, nastupuje na pátou pozici Calvin Harris s My Way. Od země známé vytříbeným vkusem bychom, snad jen s výjimkou Arthura, čekali trochu jinou přehlídku. 

vložte odkaz, text nemažte

Ani na čele albové hitparády se u Britů nic nemění, Bastille obhájili první pozici s novou deskou Wild World, ze dvojky je následuje Nick Cave a jeho The Bad Seeds se Skeleton Tree. Na třetím místě zabodovali Led Zeppelin s dalším ze svých výběrů, tentokrát nazvaným The Complete BBC Sessions. Druhou novinku v Top 10 má Usher s Hard It Love na sedmičce. 

V AMERICE NIC NOVÉHO POD SLUNCEM

K prvnímu místu - The Chainsmokers a Halsey s Closer - už ani v Americe komentáře netřeba, šesté vítězství za sebou bylo i tentokrát neohrožené. A protože ani další místa nehlásí změny, zůstávají druzí Twenty One Pilots s Heathens a třetí Major Lazer s Cold Water. Jelikož je na čtyřce DJ Snake a Justin Bieber s Let Me Love You, můžeme konstatovat, že čelo amerických singlů ovládají podobné kousky, jaké baví posluchače v Británii.

RECENZE: Drake na Views servíruje soundtrack osamělých večerů

A alba? Novou desku sice vydal Mac Miller, jenže The Divine Feminine na jedničku nedosáhla, chybělo pět tisíc jednotek. První místo si tak po delší době bere zpět Drake s Views. Ten může děkovat současnému systému počítání žebříčků, který hodnotí i množství streamů, nikoliv jen počet prodaných kopií. Jeho stabilní pobyt na předních pozicích už začíná připomínat suverenitu, jakou známe z poslední doby jen od Adele. Top trojku doplňuje bronzový soundtrack Suicide Squad. 

Nejžádanější nahrávky v Česku i ve světě můžete otestovat poslechem či koupí na Alza.cz.

Témata: The Chainsmokers, Halsey, Major Lazer, DJ Snake, Justin Bieber, Calvin Harris, Drake, Mac Miller, Lenny, Nick Cave, Hana Zagorová, Chinaski, Sia, Bastille, James Arthur, hitparády

zavřít