Mac Miller - Citlivá duše v zajetí démonů

Vydáno 15.09.2018 | autor: Lenka Matějková

Jen pár měsíců chybělo Macu Millerovi, aby se dožil alespoň věku nechvalně proslulého Klubu 27. Ač rapper, jeho život rozhodně připomínal rock'n'roll. Alkohol, drogy ani různé excesy se mu zejména v posledních letech života nevyhýbaly. Zemřel 7. září na předávkování. 

Mac Miller - Citlivá duše v zajetí démonů Mac Miller - Citlivá duše v zajetí démonů


Smrt si říká rock'n'roll (357.) - Mac Miller

Jeho smrt zasáhla nejen rodinu a fanoušky, ale také mnoho muzikantů. Například Elton John na svém koncertě pronesl krátkou řeč a věnoval mu píseň. Soustrast vyjádřila i Noah Cyrus slovy "Navždy budeš hudební ikonou", dále Ed Sheeran, Pharrell Williams, Shawn Mendes, Post Malone nebo John Mayer.

Zemřel rapper Mac Miller. Bylo mu pouhých 26 let

Rappera jsme v době jeho rostoucí popularity měli možnost vidět i v Praze. V Roxy vystoupil v roce 2012, předskokanem koncertu byl tehdy Paulie Garand. Právě pro něj se Miller stal velkým vzorem. 



"Pamatuju, jak mi Kenny poslal poprvý klip na Kool Aid & Frozen Pizza a od tý doby jsem sledoval každej tvůj krok. Pamatuju, jak jsme chodili s Fiedlerskim po Liberci, poslouchali nonstop Blue Slide Park a říkali: Takhle to chcem dělat. Pamatuju, když mě oslovili jako předskokana na tvůj pražskej koncert v Roxy i na poslední koncert v Berlíně, jak mě mrazilo, když si dával tribute pro Prince během show v podaní tracku Purple Rain. Budu si pamatovat i na tyhle hořký dny. Seru na patos. Byl jsi můj největší hudební vzor. Děkuju za veškerou inspiraci. Když citlivou duši obklopěj démoni, je led někdy až příliš tenkej... RIP MAC," uvedl  Garand na Facebooku. 

OD KYTARY I KLAVÍRU K RAPU


Vyrůstal v Pittsburghu, kde ho vychovávala jeho matka, která se živila jako fotografka, otec byl architekt. Už odmala byl tedy obklopen uměním a v mnoha věcech projevoval nadání. Nakonec se ale našel v hudbě. Již v útlém věku hrál na několik nástrojů. Nebyla mu cizí kytara, basa, ale ani klavír nebo bicí. To vše si rychle osvojil a brzy bylo jasné, jakým směrem se bude jeho život ubírat. Živé nástroje se ale nakonec nestaly jeho největší vášní. Tu poznal až při nástupu na střední školu. Jednalo se o rap.



Se skládáním nezahálel, svůj první mixtape vydal už v patnácti letech. Od té doby se nezastavil a v osmnácti podepsal smlouvu s nahrávací společností Rostrum Records, pod kterou teď spadá například i Wiz Khalifa. Rapu věnoval veškerý čas a už v roce 2011 se dostal mezi nejlepší ve svém oboru. Záhy si získal spoustu fanoušků. Bohužel, sláva jde často ruku v ruce s drogami, alkoholem a jinými povzbuzujícími prostředky. A tak se Mac Miller stal pravidelným uživatelem různých "povzbuzováků", díky nimž se dostával do stavů, které byly inspirací k napsání několika dalších alb.

Alb, jako byla například Watching Movies With The Sound Off, GO;OD AM nebo The Divine Feminine. Všechna atakovala čelní příčky hitparád. I přes Millerovu slávu a úspěch se často v jeho textech objevuje sebekritika, pocit osamělosti, drogy a deprese.

BOLESTIVÝ ROZCHOD S GRANDE


Mac Miller se právem probojoval mezi rapperskou špičku. O to více fanoušky pohoršují světová média, která ho v titulcích představují jako "ex-přítele Ariany Grande", namísto úspěšného umělce. Jako kdyby snad na popové divě závisel jeho úspěch. Mac a Ariana spolu měli téměř dvouletý vztah, během kterého spolupracovali i na některých písních, například My Way. Po rozchodu začal Miller víc holdovat alkoholu a drogám. Jen pár týdnů po něm naboural se svým autem do elektrického stožáru a od místa nehody ujel. Policie ho zadržela a ukázálo se, že byl pod vlivem návykových látek.



S fanoušky se nevědomky rozloučil albem Swimming, které vydal jen měsíc před smrtí. Po jeho vydání se těšil pozitivním ohlasům jak od kritiky, tak od posluchačů, kteří mu spokojenost vyjadřovali na sociálních sítích. Mac dokonce vzkázal, že se už moc těší, až začne plánovaná tour. Ta měla být zahájena v San Francisku.



Jenže koncertů se už nedočkal. Mac Miller zemřel 7. září v pouhých šestadvaceti letech na zástavu srdce. Mrtev byl nalezen ve svém domě v Los Angeles. Světová média uvádějí, že za jeho skon mohlo užití velkého množství drog, ovšem rodina toto tvrzení zatím nepotvrdila a neposkytla žádné bližší informace.

text: Lenka Matějková

Témata: Mac Miller, Ariana Grande, rap

zavřít