ROCK BLOG | Michal Horák: V mém novém albu je ukryto mnohem víc, než se může zdát

Vydáno 22.09.2021 | autor: redakce

Michal Horák patří mezi výrazné písničkáře české hudební scény. Aktuálně vydává svou druhou desku Michalbum, na které se bezesporu podepsaly také lockdowny. Většinu písniček totiž vytvořil ve svém domácím studiu. Jak se muzikant k písničkářství vůbec dostal a jak vznikala nová deska, se rozepsal ve svém Rock blogu.

ROCK BLOG | Michal Horák: V mém novém albu je ukryto mnohem víc, než se může zdát ROCK BLOG | Michal Horák: V mém novém albu je ukryto mnohem víc, než se může zdát

Za těch deset let, co už aktivně vystupuju, se nejvíce setkávám s otázkou: „Jaký hudební styl vlastně hraješ?“, na kterou vlastně stále nejsem schopen kloudně odpovědět. Stejně tak jako moje playlisty na Spotify, i moje tvorba se odráží v mnoha žánrech. Říkám proto, že hraju folk, protože ten mi přijde jako pojící prvek všech mých písniček. Myslím tím folk jako žánr, který zpívá o civilních textech, které by měly být blízké ledaskomu. Ale co se týče hudební stránky mé tvorby, tam si nechávám volnost.

Michal Horák interview: Na nic si nehraju a tím pádem jsem na pódiu tak trochu za blbečka

Přijde mi zajímavé sledovat, jak se hudebně moje tvorba vyvíjí, koukám-li na písničky, které jsem napsal ve třinácti letech, kdy jsem poslouchal především ďábelské kombo Beatles a Horkýže slíže, a na písničky, které jsem napsal teď ve třiadvaceti. Jak se říká, člověk se poznává celý svůj život. A mě baví sledovat sebe samého, jak se každá písnička hudebně snoubí s obdobím, ve kterém jsem zrovna při jejím psaní byl, a jak to postupem času přerůstá v jakýsi hudební deník.

Tak například na mém právě vydaném albu Michalbum jsou bezesporu podepsané lockdowny, během nichž jsem si většinu písniček natáčel v domácím studiu, které jsem si v dlouhých chvílích vytvořil. Třeba hned titulní písnička Rande vznikla kompletně i s videoklipem v mém pokojíčku, a ta se teď těší 1,7 milionu zhlédnutí na YouTube, což je skvělé a upřímně trochu nečekané. Když tu písničku teď slyším, jasně si vybavuju, jak jsem během jejího nahrávání dojížděl do místního centra pro šití roušek a spolu s houslistou Adamem Černíkem jsme tam nařezávali hromady látek a vymýšleli aranže k písničce, které jsme tehdy mohli pouze ve dvou dát dohromady. Anebo jak jsem navzdory všemu, co mě tehdy štvalo, napsal písničku Domů k vám, která je o tom, jak to mám doma vlastně rád.

Proti dlouhému korona-období pak stojí období rozvolnění, které už skýtalo možnosti vypadnout do velkého studia a spolu s dalšími muzikanty dát dohromady něco většího. Tedy například písničky Pátý kafe či Dobré ráno, slečno byly točeny ve studiu Svárov s takovými muzikanty, že jsem se měl chuť jít se zahrabat. Z obyčejného kytarového podkladu vznikla najednou jedna úžasně laděná bluegrassová a druhá gypsy-swingová záležitost, že jsem se ve studiu nestíhal rozplývat.

Doufám, že až jednou budu starý dědek (ještě víc, než jsem vizuálně teď), dám si dohromady svá alba a nostalgicky si povzdechnu, co to bylo za časy. Moje právě vydané album je odrazem posledního kusu mého života, a ačkoliv to na první poslech nemusí být zjevné, je na něm ukryto mnohem víc, než se může zdát.  

Text: Michal Horák, foto: Suprahon, Lusiet Levá
Témata: Michal Horák, Michalbum

zavřít