Harlej interview: Co si přejeme do dalších 20 let? Nápady a radost ze života

Vydáno 04.11.2015 | autor: redakce

Harlej letos oslaví dvacetiny a při té příležitosti připravuje velkou koncertní nadílku, která ponese hrdý název  Výroční turné Harlej 20 let, aneb Tak tady máš Bože co jsi chtěl!. Turné vygraduje velkým koncertem v pražské Lucerně.

Harlej interview: Co si přejeme do dalších 20 let? Nápady a radost ze života Harlej interview: Co si přejeme do dalších 20 let? Nápady a radost ze života

20 let na hudební scéně, to už je pořádné sousto. Jak byste je zhodnotili?
Spousta radosti, spousta písniček, spousta koncertů, spousta práce, spousta hádek, ale když bych to měl zhodnotit jedním slovem, tak celkově paráda. Byly to krásný roky, ne vždycky jednoduchý, ale krásný.

Kromě 11 řadových desek jste za tu dobu odehráli už skoro 1000 koncertů. Je nějaký, který vám speciálně utkvěl v hlavě?
Bude jich víc. Ty první, co mě napadají, jsou třeba Veltruby někdy v roce 1999, kdy jsme měli snad poprvé fakt narvanej sál. Plasy 2003, kde jsme poprvé zakončovali Czech Rock Blok, Inwest v Plzni 2005, kde jsme slavili 10 let a točili DVD, Votvírák 2014, vystoupení na Masters of Rock, plzeňskej koncert k 20. výročí, kterej byl 15. 5. 2015. Je toho spousta, miluju koncerty a mám je rád všechny.

Harlej nahrál svůj nejdražší a nejdelší videoklip

Víte, na který koncert připadne ona magická tisícovka? Vyhlížíte už 1000. v pořadí?
Tohle bude ještě chvilku trvat, díky tomu, že v Harleji byli vždycky muzikanti hrající ještě v dalších kapelách, tak jsme nikdy nebyli tak moc akční, co se týká odehraných koncertů za rok. Pokud mám všechno správně napsaný, tak do konce roku budeme mít za sebou 920 koncertů a to znamená, že 1000. koncert by vycházel cca na konec jara 2017. Bylo by dobrý ho naplánovat zase třeba do Plazy v Plzni, stejně jako tam byl první koncert k dvacátýmu výročí.

S vaším výročním turné zavítáte do 15 měst, chystáte speciální playlist? Na jaké skladby se mohou fanoušci těšit?
Myslím, že se můžou těšit zhruba na to, co čekají. Udělali jsme průřez repertoárem Harleje a vybrali podle svého nejlepšího svědomí to, co si myslíme, že by naši fandové chtěli slyšet, včetně pár věcí, který jsme nehráli už spoustu let. A budeme hrát dost dlouho, v playlistu je nějakejch 33 – 37 věcí.

Poslední dva koncerty jsou v plánu na 25. a 26. prosince. Není to risk, uspořádat koncerty o vánočních svátcích, kdy je hodně lidí doma s rodinou?
Všeobecně se spíš říká, že jsou to termíny, kdy se lidi rádi vyrazí pobavit, takže myslím, že to risk není. Navíc byl o výroční speciály zájem, takže jsme prostě chtěli vyjít lidem vstříct a ty sváteční termíny jsme vyplnili.

Na koncert v pražské Lucerně 5. prosince prý zavítají i nějací hosté. Prozradíte čtenářům, na koho se mohou těšit?
Na všech zastávkách tour bude jako host zpívat pár písniček první zpěvák Harleje Vláďa Šafránek. V Lucerně se objeví snad celá původní sestava Harleje a ještě pár kamarádů, který si necháme jako překvápko.

Nedávno jste vydali i nový koncertní klip ke skladbě Kulisácká. Proč jste vybrali právě tuto písničku?
To je jednoduchý, líbí se nám. Kulisácká se líbí nám i posluchačům a chtěli jsme jí opatřit klipem už dlouho. Tomáš měl pěknej nápad na scénář, ale při plánování jsme narazili na strašně vysokej rozpočet, pak se naskytla možnost sestříhat Kulisáckou jako takovou vzpomínku na předpremiérovej výroční koncert, kterej jsme odehráli v květnu v Plzni, tak jsme to udělali takhle.

Mohou se fanoušci těšit i na nějaký další (a třeba i hraný) klip?
Určitě jo, máme v plánu udělat v dohledný době klip na V dálce už možná svítá.

Jak jste na tom s přípravou nové desky?
Dá se říct, že dobře, už jsme si zhruba řekli, kdy jí chceme vydat. U nás je to tak, že většina hudby leží na mně, něco přinese Tomáš a něco Hofi. Pokud budu mluvit za sebe, tak přichází fáze probírání se nahranými nápady a stavění těch základních demáčů. Chceme CD ideálně vydat po prázdninách 2016, ale nikam se nehrneme, jde hlavně o to si za svojí prací stát.

Co si přejete do dalších 20 let?
Přeju si, abychom hráli pořád dál a bavilo to nás i naše fandy. Přál bych si, aby bylo pořád dost zajímavých nápadů a dostatek sil na jejich realizaci. Přál bych si užívat radostí života tak, jak to díky muzice můžu dělat doposud.

Turné Harlej:
6.11. Herálec KD
7.11. Kovářov KD
13.11. Prostějov KD
14.11. Ostrava KD Alfa
16.11. Klatovy KD Družba
19.11. Brno Semilasso
20.11. Jindřichův Hradec C Jitka
21.11. Prachatice Park Hotel
27.11. Pardubice KD ABC
28.11. Březolupy Sportovní hala
4.12. Pěnčín KD
5.12. Praha Velký sál Lucerna
11.12. Stříbro KD
25.12. Holýšov
26.12. Strakonice Sokolovna

 

red, foto: archiv skupiny

zavřít