SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: George Michael - rebel s ušlechtilou duší

Vydáno 31.12.2016 | autor: redakce

Právě končící rok 2016 byl obdobím, kdy paní s kosou řádila mezi známými muzikanty víc než jindy. Jedno z nejméně očekávaných úmrtí čekalo na hudební příznivce v samém závěru roku - 25. prosince ve věku 53 let zemřel britský zpěvák George Michael.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: George Michael - rebel s ušlechtilou duší George Michael - rebel s ušlechtilou duší


Smrt si říká rock'n'roll (276.) - George Michael

KDYŽ UMĚLCI PLÁČOU

"Sbohem, můj příteli! Opustil nás další velký umělec," uvedla Madonna. "Rok 2016 je zkrátka brutální," přidala se její kolegyně Chaka Khan. "Jsem smutný, když slyším tu zprávu o Georgi Michaelovi, a o tolika výborných zpěvácích a textařích, které jsme letos ztratili," konstatoval Holly Johnson, zpěvák Frankie Goes To Hollywood.

VIDEO: Poslední klip George Michaela: Modelky po pětadvaceti letech zatančily k hitu Freedom '90

"Je těžké se s tím vyrovnat. Opustil nás jeden z nejtalentovanějších zpěváků a textařů. Odpočívej v pokoji, Georgi Michaele. Je to tak smutná a tragická zpráva. Ať už prosím rok 2016 skončí," přidali se členové Simply Red. "Nemohu tomu uvěřit. Ohromný zpěvák a milý člověk. Byl moc mladý na to, aby odešel," uvedl kanadský rocker Bryan Adams.



Zármutek nad Michaelovou smrtí vyjádřili i bývalí členové kapely The Beatles - Ringo Starr a Paul McCartney - či britští zpěváci Robbie Williams a Boy George. Lítost cítí také Andrew Ridgeley, který s ním vytvořil v 80. letech slavné hudební duo Wham!. "Já, jeho milovaní, jeho přátelé, hudební svět, úplně celý svět. Navždy tě budeme milovat," vzkázal. Duo Wham! mělo zásadní vliv také na utváření čínské popové scény. V Pekingu totiž v roce 1985 vystoupila jako první významná západní skupina po letech kulturní izolace.

TOP 12 osobností, které v roce 2016 zemřely: David Bowie, Leonard Cohen, George Michael, Prince, Radim Hladík a další

O MRTVÝCH JEN DOBŘE...

Zpěvák, skladatel a producent George Michael měl řadu světoznámých hitů, v 80. letech s Wham! i během pozdější sólové dráhy. Zemřel v Goringu západně od Londýna v anglickém hrabství Oxfordshire. Příčinou náhlého úmrtí bylo podle jeho manažera Michaela Lippmana selhání srdce. Michael měl v posledních letech řadu zdravotních problémů a byl několikrát hospitalizován.



"V této fázi považujeme smrt za nevysvětlenou, ale nikoli za podezřelou. Bude provedena pitva," uvedla podle zpravodajského serveru BBC policie. Zpěvákova rodina požádala fanoušky, aby respektovali její soukromí. "Ztratil jsem drahého přítele, byla to ta nejlaskavější, nejšlechetnější duše a vynikající umělec," napsal na twitteru Elton John, který s ním natočil skvělý duet Don't Let The Sun Go Down On Me.

vložte odkaz, text nemažte

"Michaelova hudební duše bude i po jeho skonu žít dál. Při jeho práci jsem vždy oceňoval jeho talent a smysl pro humor," podotkl Paul McCartney. Ten s kontroverzním zpěvákem nazpíval píseň Heal The Pain. Michael se přihlásil k homosexualitě, zasazoval za práva gayů, lesbiček, bisexuálů a transgenderových osob. Se svým dlouholetým partnerem Kennym Gossem se Michael rozešel v roce 2009 a věnoval mu písničku Where I Hope You Are.



Autor hitů jako je Wake Me Up Before You Go Go, Club Tropicana, Faith nebo Careless Whisper proslul ale i skandály spojenými s užíváním drog. V roce 2010 ho soud poslal na osm týdnů do vězení za řízení pod vlivem drog a za to, že způsobil dopravní nehodu, když svým autem narazil do jednoho z obchodů v Londýně.

Ještě větší skandál vyvolal v roce 1998, kdy ho v Kalifornii načapala policie na záchodcích, jak si užívá s náhodným milencem. Něco podobného se mu stalo v roce 2006, když ho v londýnském parku Hempstead Heath zrovna orálně uspokojoval nezaměstnaný řidič. Ale víte co? Kašlat na to, George Michael byl každopádně skvělý zpěvák...

text: Roman Jireš

Témata: George Michael, Wham!, Elton John, Madonna, Paul McCartney

zavřít