ANKETA (II.): Co si o zrušení koncertů kvůli koronaviru myslí Harlej, Pokáč, Xindl X, Vladivojna La Chia a další?

Vydáno 12.03.2020 | autor: Hana Bukáčková

Opatření vlády, které z důvodu obav ze šíření koronaviru nařizuje zákaz konání veškerých akcí s účastí nad 100 lidí, zasáhlo celou hudební scénu. Co na tento zákaz říkají hudebníci, pro které jsou ve většině případů příjmy z koncertů klíčovým zdrojem obživy? Ve druhé části ankety odpovídali například Xindl X, Pokáč, Harlej, O5 a Radeček, Vladivojna La Chia a další. První část si připomeňte zde

ANKETA (II.): Co si o zrušení koncertů kvůli koronaviru myslí Harlej, Pokáč, Xindl X, Vladivojna La Chia a další? ANKETA (II.): Co si o zrušení koncertů kvůli koronaviru myslí Harlej, Pokáč, Xindl X, Vladivojna La Chia a další?


POKÁČ

Dotkne se nás to mega, v březnu jsme měli mít asi 20 koncertů, většinu z toho v rámci turné. Teď hledáme náhradní termíny, ale už takhle máme rok totálně narvanej. Tak snad je to aspoň opravdu promyšlenej a opodstatněnej krok, a ne zbytečná panika.

Úplně levej Pokáč křtil nové album ve Foru Karlín, předskakoval Michal Horák


XINDL X

Zatím nevíme, jestli se nás zrušení koncertů nějak dotkne. Nejbližší vystoupení máme plánovaná na konec dubna - tak uvidíme, jestli na ně dojde, nebo je budeme muset rušit. Pokud ano, bude to sice smutné, ale zdraví máme jen jedno, tak by mělo být na prvním místě.

LIVE: Xindl X ve Foru Karlín slavil narozeniny, křtil album a převzal platinu


PATRICIE
(VESNA)

Zpočátku jsem se celému haló okolo koronaviru spíše smála, protože mi přišlo, že lidi zbytečně panikaří. Teď, když už vidíme vážnost situace v Itálii, chápu bezpečnostní opatření. Myslím, že je pro nás situace natolik nová, že nejde říct, zda zbytečně plašíme, nebo je rozumné nákaze předcházet. Sama jsem teď zvědavá, jak se situace vyvine, a doufám, že to brzy pomine. S Vesnou jsme musely zrušit turné #MyaVy i větší koncert s podnázvem Spolu pro Austrálii, který měl proběhnout v Lucerna Music Baru. Mrzí nás to, ale naštěstí máme chápavé fanoušky a celé turné jsme se rozhodly přesunout na podzim.

TOP 6 videoklipů týdne: Kofe-in obsadili hvězdu seriálu Most!, Vesna natáčela v Malém Tibetu


MICHAL HORÁK

Musíme momentálně dost šachovat s jarním turné. To jsme naštěstí pojali dost komorně, takže by se ne všechny akce musely přesouvat či rušit. Chápu, že vláda musela nějak reagovat na situaci, tak snad to k něčemu bude. Jsem ale přesvědčenej, že za chvíli bude zas všechno v normálu.

Michal Horák interview: Na nic si nehraju a tím pádem jsem na pódiu tak trochu za blbečka


ADAM KROFIAN (THE ATAVISTS)

Zákaz se nás už dotkl, zatím to je jeden zrušený koncert a několik dalších v ohrožení, ten zrušený byl bohužel asi největší za sezónu. Zrušení akcí mě mrzí, soucítím hlavně s kolegy, kteří to mají jakožto hlavní příjem a momentálně je to existenčně ohrožuje. Bohužel nedokážu posoudit přiměřenost opatření, která vláda momentálně aplikuje - mám za to, že to je pouze předzvěst dalších zákazů pohybu veřejnosti (na kulturu to spadlo, jelikož se to týká přeci jen menší části populace než obchodní centra nebo hospody) a snad to celé bude brzy za námi.

Ceny Anděl ovládli Lucie, Barbora Poláková a The Atavists, do Síně slávy vstoupil Michal Prokop


FILIP VONDRÁŠEK (FAST FOOD ORCHESTRA)

K rušení akcí jsem ještě nezaujal jasný stanovisko. Jako muzikanta a pořadatele se mě to samozřejmě týká víc než dost, nicméně i přes chladnou hlavu si uvědomuji, že nikdo pořádně neví, jak se celá tahle věc může vyvinout, takže pár dní nějakých regulací asi lze vnímat jako smysluplné rozhodnutí. Na druhou stranu úplně chápu, že pro pořadatele, kapely nebo ticketingovky, který mají na následující dny prodaný stovky až tisíce vstupenek, je tento scénář noční můrou. Pro nejeden subjekt to znamená velmi reálný bankrot. Pokud jde o mě jako muzikanta, zatím se mě to naštěstí nedotklo, neboť máme pětiměsíční koncertní pauzu a připravujeme desku. Pokud však mluvíme o mojí roli pořadatele, už teď je jisté, že v následujících dnech musíme zrušit minimálně dvě velké akce, což bude mít samozřejmě ekonomický dopad a o stresu s tím spojeným ani nemluvě. Budeme všichni doufat, že tato opatření nebudou trvat moc dlouho a neovlivní blížící se letní festivalovou sezónu. To by rozhodně nebylo v pohodě a vážně nemluvím jen o sobě. Ale jelikož věřím, že rok 2020 bude skvělej, tak taky věřím, že to dobře dopadne.

ROCKBLOG: Fast Food Orchestra o dvaceti letech na scéně - Je to jako jízda v autě, které nemá brzdy!


TONDA RAUER (HARLEJ)

Tak nějak doufám, že tyhle věci řeší lidé, kteří o tom něco vědí. Nás se to dotýká hodně, protože jsme zrovna odstartovali halové turné a přípravy byly po všech stránkách hodně náročný. Věříme, že ten zákaz nebude trvat dlouho a koncerty, který budeme muset zrušit, prostě odjedeme v jinejch termínech a že to naši fandové pochopí. Doufám, že se ukáže, že jsou ty věci přehnaný a nebude to nějakej velkej průšvih na lidech. O to jde, myslím, nejvíc.

Harlej bude slavit 25 let a natáčel videoklip k novému albu


VOJTĚCH "BRÁNÍK" DVOŘÁK (VAGYNY DY PRAGA)

Nám zavřeli divadla, takže se mě to dotkne dost. Zatím do divadla chodíme každý den zkoušet novou hru, má mít premiéru koncem března. Tak doufáme, že se do té doby situace uklidní a už budeme moci hrát pro diváky. Protože divadlo bez diváků je jak biatlon bez diváků... Takže díky divadlu mám teď volné večery a mohu se tak naplno věnovat koníčku hlavnímu, a to vymetání hospod. Samozřejmě jen za předpokladu, že v nich nebude nad sto hostů... Jinak s kapelou máme naplánované koncerty až od května a ty se, pevně doufáme, rušit už nebudou.


VLADIVOJNA LA CHIA

Možná budu za cynika, ale přijde mi to obecně strašně hysterické, to všechno, co se kolem koronaviru děje. Nemyslím si, že to je adekvátní řešení. Podle všeho nejde o žádnou šílenou chorobu, aby se zaváděla tak brutální opatření. Já mám trošku štěstí, že jsem s kapelou turné už absolvovala, a čekají mě teď akce spíš sólové a komorní a od dubna mám toho podstatně méně. Bojím se ale víc o podzim, kdy budou kapely, které zrušily jaro, přebookovávat termíny. Bude takový nával a boj o každé místo v klubu a na lidi těch kapel bude prostě moc. Vydávám po třech letech nový materiál, chceme s ním na podzim vyjet na větší koncerty, takže jestli se něčeho fakt bojím, tak toho, jak to všechno bude probíhat za půl roku.

ROCKBLOG: Vladivojna La Chia - Objevování a přibližování se k Anně Barkovové bylo velké dobrodružství


ONDŘEJ POLÁK (O5 A RADEČEK)

Naše kapela má tentokrát štěstí. Omezení akcí kvůli šíření koronaviru se nás vůbec netýká. Zrovna uplynulý víkend nám skončila koncertní šňůra a teď máme naplánovanou dva měsíce dlouhou pauzu na přípravu nové desky. Jediným koncertem, který máme v pauze odehrát, je společné vystoupení s Poetikou 17. dubna ve Velké Bíteši. Tak uvidíme, jestli tento koncert proběhne, nebo ne... Ale samozřejmě vnímám, kolik tento zákaz způsobil škody a zmařené energie, peněz, těšení se. Myslím na kamarády muzikanty, kteří musí rušit velké koncerty, turné. Obrovsky soucítím s pořadateli, kteří zahučí strašné peníze. Sám pořádám akce a je mi smutno za všechny, kdo musí dlouho připravované a předfinancované akce zrušit. Zbývá doufat, že to má celé význam a smysl a všechna tato šílená opatření opravdu pomůžou zachránit životy.

TOP 7 videoklipů týdne: O5 a Radeček zpívají o sexu ve sprše, Mirai o životní smyčce

Text: Hana Bukáčková, foto: archiv

Témata: Vesna, Pokáč, Xindl X, Michal Horák, The Atavists, Fast Food Orchestra, Harlej, O5 a Radeček, Vagyny Dy Praga, Vladivojna La Chia

 
zavřít