TOP 5 domácích hudebníků, kterým politika nedá spát: David Koller, Tomáš Klus i Xindl X

Vydáno 16.11.2018 | autor: Jitka Fialková

Někteří by sice byli nejradši, kdyby se hudebníci k politice vůbec nevyjadřovali, jenže umělci jsou občany jako každý jiný a mají právo sdělit svůj názor. Mnoho z nich o veřejném životě zpívá ve svých písních. Vzhledem k blížícímu se devětadvacátému výročí Sametové revoluce jsme mezi současnými muzikanty vybrali pětici, které politické dění není jedno. 

TOP 5 domácích hudebníků, kterým politika nedá spát: David Koller, Tomáš Klus i Xindl X TOP 5 domácích hudebníků, kterým politika nedá spát: David Koller, Tomáš Klus i Xindl X


DAVID KOLLER

Jedním z nejviditelnějších bojovníků za svobodu a demokracii je z hudebníků David Koller. Dlouhodobě na veřejných akcích, ale také třeba na webu a sociálních sítích, upozorňuje na to, jak důležité je chodit k volbám. Jasně dává najevo, že mu situace na české politické scéně není lhostejná. V minulosti například odmítl vystupovat v klubech, které si na koncert pozvaly skupinu Ortel, spojovanou s extremismem.

Oslava 100 let Republiky v Lucerně: Zahrál David Koller, Pražský výběr připravil karaoke, Vladimír Mišík zpíval Slunečný hrob

Na vyhlášení cen Anděl za rok 2015 kritizoval prezidenta Zemana a tehdy ministra financí Babiše. Na komunistické zločiny poukazuje prostřednictvím své vlastní webové stránky 90 milionů. V květnu zveřejnil k politickému dění vyjádření, které úderně zakončil: "Být neústupný proti sviním a neprávu je pro mě extrémně důležité. Možná jste si toho všimli."

TOMÁŠ KLUS

Jmenovat muzikanty, kteří se angažují v politickém dění, a nezmínit jméno Tomáše Kluse, není možné. Písničkář a trojnásobný otec naše zákonodárce bedlivě sleduje a názor na jejich počínání si nenechává pro sebe. Čas od času se rozhodne k opravdu razantním krokům. Naposledy to byl bojkot veškerých akcí a médií, které mají spojitost s českým premiérem Andrejem Babišem.

Tomáš Klus interview: Ve vodách mainstreamu jsem pankáč

A dění kolem předsedy vlády stíhá sdílet i během právě probíhajícího koncertního turné. "Je-li pan premiér schopen takovéto situaci vystavit vlastní rodinu, jak moc jedno jsme mu my?" přemítá na Facebooku u příspěvku odkazujícím na šokující reportáž Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka pro internetovou televizi Seznamu, ve které promluvil Andrej Babiš mladší.

XINDL X

Ondřej Ládek alias Xindl X se společenským tématům věnoval pravidelně v rádiovém pořadu Xindloviny. Politika zřetelně prostupuje i jeho čtvrtým studiovým albem Čecháček Made - například v písni Čecháček a totáček. V menší míře se objevuje také na horké novince – desce Sexy Exity. Píseň Já nic, já muzikant reaguje na stanovisko části veřejnosti, že hudebník má hrát, a ne strkat nos do politiky. Xindl X již několikrát řekl, že nebude vyhledávat aktuální kauzy, ale toto téma v obecném pojetí z jeho tvorby rozhodně zcela nezmizí.

ADAM MIŠÍK

Politikou se zabývá i mladá generace. Třeba Adam Mišík. V písních stále zpívá především o lásce a vztazích, v soukromém životě však, dle svých slov, hltá zpravodajství. V posledních prezidentských volbách veřejně podporoval Jiřího Drahoše. Před letošními komunálními volbami proběhla médii informace, že se jeho jméno objeví na kandidátce TOP 09. Nakonec se tak nestalo. Nechme se překvapit, zda bude Adam Mišík pozorovatelem a společensko-politická situace se časem promítne i do jeho textů, nebo se rovnou vrhne do aktivní politiky.

Koncert pro konvoj: David Koller, Jiří Suchý i Adam Mišík podpoří americké vojáky

ŠKWOR

Nálepku politického komentátora si vysloužila také kapela Škwor. Narážky na veřejné dění lze nalézt v mnoha jejích písních. Naprosto přímočará je například skladba Banda komiků z alba Uzavřenej kruh. Velmi trefně popisuje jednání vlády. "Humor a psina, za každym slovem šprým, od mistrů politických gest. Veliká hlína, všechny nás pobavil legrační prostředník, zvednutá pěst. Takhle se bavíme a je nám príma. Z billboardů smějou se na nás. Tak čim nás zase pobaví ta banda komiků, co dělaj velkou srandu s vážnou tváří. A za ty huby bolavý, vod čela votlačenej stůl a jejich hvězda v klidu dál tu září nám. V kantýně pod cenou to všechno proberou. Až padaj únavou. Na roztrhání sou. Nikdy si nevodpočinou."

Témata: politika, David Koller, Tomáš Klus, Škwor, Adam Mišík, Xindl X, Taylor Swift

zavřít