Jana Kratochvílová

Vydáno 30.08.2012 | autor: Dominik Pavliš

Jana Kratochvílová Jana Kratochvílová

 

 

Výstřední a kontroverzní zpěvačka, textařka a skladatelka Jana „Uriel“ Kratochvílová se narodila 14. ledna 1953 ve Zlíně. Pochází původem z Moravy a byla první zpěvačkou která v tehdejším Československu zpívala ve stylu rock-reggae. Její image a zpěv je zcela nezaměnitelný.

Již v dětství hrála na housle a jako první houslistka hrála na zahraničních turné. V pubertě však vyměnila housle za bratrovu kytaru. Měla také ráda tanec, a tak léta na gymnáziu protancovala v avantgardní skupině Franka Towena. Působila v divadle Dostavník, zpívala s pražskými trubadúry, se skupinami Variace, Jezinky, Bezinky, Expanze a Jazz Q Martina Kratochvíla. V letech 1976 – 1978 působila v kapele Kroky Františka Janečka a o rok později založila svou první vlastní skupinu Motor.

Neustále měla problémy se svým výstředním zjevem a chováním. To ji přineslo také nepříjemnosti v podobě zákazů hraní a spousta omezení její umělecké dráhy. Na hudebním festivalu v Irsku získala několik ocenění a skutečně emigrovala do Anglie, protože v Československu by ji po návratu čekalo vězení. V roce 1984 se k ní přidal i její přítel Jiří Hrubeš, bubeník kapel Pražský výběr a Žlutý pes. Její desky byly v Československu staženy z prodeje.

V 90. letech natočila několik esoterických, rockových i popových nahrávek pod několika uměleckými jmény (Z. Goddess, Zuru, Heretyka). Zejména se skupinou Illuminati pak jezdila na vystoupení především po Velké Británii – po klubech a alternativních festivalech.

V roce 2003 se společně s Jiřím Hrubešem začali častěji vracet do staré vlasti – se svou novou skupinou Armadeica uskutečnili návrat na klubové a festivalové scény. V roce 2007 přejmenovali kapelu na Illuminati.ca. Kapelníkem je Jiří George Hrubeš, v současné sestavě (2016) účinkují kytaristé David Pavlík, Jan Peš a baskytarista Jan Poky Pokorný. V předešlých letech kapelou prošli například Luba Kaštánek (kytara), nebo Ronoon (kytara) z kapely Imodium. Koncertní show navíc doplňuje dada-trio (a někdy duo) Meta Dance.

Diskografie

Jana Kratochvílová (1980)
Listen and Follow (1981)
Jana Pope - Bohemian (2007)
Z. Goddess - Joy of Transformation (1991)
Z. Goddess - Radiant Tones (1991)
Z. Goddess - Immortality (1992)
Z.Goddess - Power Inside You (1993)
Z.Goddess - Goddess of Desire ( 1994)
Jana Pope & Heval Live (1994)
Illuminati - Anarchists Unite (1994)
Demonterialize (1996)
V stínu kapradiny (Bonton (1997)
S láskou (Bonton (1998)
Law of Illuminati (2002)
Uriel (EMI 2004)
Best of Jana Kratochvílová - Song! Song! (2006)
Magica (2007)
No a co! (To nejlepší & bonusy 1977-2011) (2011)
Imunika Systemica (2014)
Sound Eye Mission (2014)
Matrix Exposeed (2014)
Ritualica (2014)
Spiritica Angelica (2015)
Vánoční Illuminace (2015)

 

zavřít