Jindra Polák (Jelen) interview: Užíváme si to dobrodružství a čekáme, kam nás naše řeka zanese

Vydáno 27.11.2017 | autor: Josef Martínek

Další nabitý rok završí kapela Jelen v prosinci pěti vánočními koncerty. Ten největší se odehraje ve Foru Karlín 17. prosince. Fanoušci si také nově mohou pořídit do sbírky živák z loňského vystoupení v Lucerně nebo zpěvník se všemi písněmi a příběhem kapely. Obojí je k dostání od první poloviny listopadu. 

Jindra Polák (Jelen) interview: Užíváme si to dobrodružství a čekáme, kam nás naše řeka zanese Jindra Polák (Jelen) interview: Užíváme si to dobrodružství a čekáme, kam nás naše řeka zanese

Na letošek jste si naplánovali své první turné na Slovensku. Co vás vedlo k tomu "expandovat" i k našim sousedům?
Já osobně vyrůstal ještě v Československu, v televizi jsem sledoval pořady ve slovenštine, miluju slovenskou muziku i jazyk, takže to vlastně vůbec nevnímám, jako bychom hráli v nějaké "cizí" zemi. Už v minulosti jsme spolupracovali se skvělými slovenskými interprety, třeba Janou Kirschner, nebo se Simou Martausovou. Když jsme letos dostali šanci zahrát si na Slovensku jako předkapela DESmod, přišlo nám, že by bylo fajn zkusit si zahrát pár vlastních koncertů po menších klubech, poznat nová místa a nasát místní atmosféru.

VIDEO: Jelen zve klipem Slunovrat na živák z Lucerny. Vydává také zpěvník

Jak reagovali fanoušci DESmodu na vaši tvorbu?
Byl to pro nás velký zážitek, stoupnout si před sportovní halu plnou lidí, kteří nás vůbec neznají a pozorovat, jak je naše muzika postupně vtáhne. Na začátku většina lidí stála a čekala, co se bude dít, na konci už tancovali a tleskali do rytmu s námi. Jsme DESmodu moc vděční za to, že nás vzali sebou, byla to skvělá zkušenost, zahrát si s velkou kapelou, složenou ze samých skvělých muzikantů a navíc hrozně fajn lidí, pro nás byla obrovská inspirace.

S DESmod jste také nahráli společnou píseň Plny dom. Jak tato spolupráce vznikla?
Ta písnička je kluků z DESmodu, oslovili nás, jestli bychom ji s nimi nechtěli nahrát. Poslali nám demo do mailu a když jsme si ho poslechli, neváhali jsme ani vteřinu, okamžitě jsme kývli. Ta písnička má skvělou, pozitivní energii, je našláplá, taneční, přitom s rockovým drivem a chytlavou melodií. Poprvé jsme si jí společně dali naživo, když kluci hráli v pražském Lucerna Music Baru a na turné jsme ji společně hráli na každém koncertu. Všichni jejich fanoušci už jí znali a zpívali s námi.

LIVE: Jeleny na Střeláku překvapily fanynky konfetami, Debbi a David Stypka představili nové desky

FANOUŠCI SE SCHÁZEJÍ U TÁBORÁKŮ I PO HOSPODÁCH A HRAJÍ NAŠI TVORBU

Nedávno jste vydali zpěvník se všemi vašimi písněmi. Byla po textech a akordech vašich písniček mezi fanoušky velká poptávka?
Už dlouho se nás lidé ptali, jestli se někde dají najít akordy k našim písničkám. Často nám fanoušci posílají videa, kde písničky hrají a zpívají a nás překvapilo, že to nejsou jenom jednotlivci, ale celé party s různými nástroji. Scházejí se u táboráků i po hospodách a vedle klasických táborákovek zařazují do repertoáru i naši tvorbu. Pro nás je to obrovská pocta, a tak jsme se rozhodli pro ně udělat tenhle zpěvník, kde najdou všechny naše písničky i s akorovými značkami pohromadě. Kromě nich tam najdou i historii kapely, pozadí vzniku některých písní a spoustu fotek, takže myslím, že je to kniha, která potěší každého fanouška.

Díky zpěvníku si teď budou moci fanoušci vaše písně zahrát třeba i u táboráku. Čí písně si rádi u ohně s kytarou zazpíváte vy?
To je různé - samozřejmě všechny možné klasiky, písničky na kterých jsme vyrůstali. Poslední dobou si je ale spíš než u táboráku hrajeme na afterparty po koncertech, v šatnách a hotelových pokojích. Hymnou loňského turné se třeba stala Nad stádem koní od kapely Buty, tu jsme hráli skoro pořád dokola! (smích)

Jindra Polák (Jelen) interview: Novým klipem Domů se uzavírá kruh

Vedle zpěvníku jste vydali i živák loňského koncertu z Lucerny. Jak na tento koncert, kde jste pokřtili album Vlčí srdce, vzpomínáte? 
Vzpomínáme na něj moc rádi. Byl to pro nás příjemný šok, když jsme zjistili, jak brzo dopředu se koncert vyprodal. Atmosféra toho večera byla neuvěřitelná. Původně jsme si ho nahráli jen pro sebe, jako památku a studijní materiál. Ale když jsme pak nahrávku s odstupem pár měsíců poslouchali a slyšeli těch dva a půl tisíce lidí zpívat s námi skoro od začátku do konce, běhal nám zase mráz po zádech a říkali jsme si, že by byla škoda nechat si jí jen pro sebe.

Čeká na fanoušky na živáku také nějaký bonusový materiál?
Jako bonus jsme na dvojdesku přidali naši zatím poslední studiovou nahrávku Domů a taky už zmiňovanou společnou píseň se skupinou DESmod Plný dom.

Z alba Vlčí srdce jste vydali nový singl Vánoční. Mohou se fanoušci těšit také na videoklip?
Moc rádi bychom ho natočili, ale máme teď tak nabitý program, že aktuálně videoklip neplánujeme. Ale uvidíme, rozhodně to v nějaké blízké budoucnosti není vyloučené.

CHCEME, ABY LIDÉ NA VÁNOČNÍCH KONCERTECH HODILI STAROSTI ZA HLAVU

Letošní rok zakončíte pěti vánočními koncerty, včetně toho ve Foru Karlín. Do jaké míry ovlivní vánoční atmosféra podobu vystoupení?
Konec roku a advent bohužel v poslední době znamená pro většinu lidí spíš zvýšený nával stresu, práce, spěchu a nervů, než poklidné rozjímání a radostnou přípravu na nejkrásnější svátky v roce. My bychom byli moc rádi, kdyby se nám povedlo připravit pro naše fanoušky takovou atmosféru, aby na těch pár hodin mohli hodit starosti za hlavu a užít si pohodu, muziku a společnost stejně naladěných lidí kolem sebe, tak, jak by to v předvánočním čase mělo být.

Koncert ve Foru Karlín bude váš dosud největší. Chystáte pro tuto příležitost něco speciálního?
Na celém turné s námi jako předkapela pojede naše kamarádka Debbi se svojí kapelou, připravili jsme si i malé společné překvapení. Tradičně s námi vystoupí naše sestra ve zbrani Kateřina Marie Tichá a chystáme i pár dalších specialit, určitě se je na co těšit!

Nedávno jste ohlásili změnu v sestavě, v jakém složení vás tedy fanoušci na vánočním turné uvidí?
Po letní sezóně od nás bohužel odešel akordeonista Janek Kovářík, protože při našem koncertním vytížení nestíhal studia dirigenství, které je jeho životní vášní. Nakonec se rozhodl, že se vydá touto cestou, věděli jsme o tom dopředu a všichni doufáme, že se mu bude dařit, přejeme hodně štěstí a třeba si někde někdy spolu zase zahrajeme! Adekvátní náhrada se těžko hledá, uvidíme, jestli si naše hudba do budoucna řekne o nějaký další nástroj, prozatím zůstáváme stádo o šesti jelenech a dál se uvidí.

Poslední roky jste absolvovali velké množství koncertů. Chystáte se pro příští rok zvolnit tempo?
No, původně jsme si říkali, že trochu zvolníme, ale jak jsem tak včera koukal do kalendáře, vypadá to, že se nám to asi nepovede! (smích) Na jaře 2018 bychom rádi zahráli pár samostatných koncertů na místech, kam jsme se letos moc nedostali, a festivalová sezona už se taky dost plní. Máme ohromnou radost ze zájmu pořadatelů i fanoušků a těšíme se, že se podíváme jak na místa, kde to známe a máme rádi, tak i tam, kde jsme zatím třeba ještě nikdy nehráli.

Jak jste na tom s přípravou své třetí řadové desky? 
Průběžně pracujeme na nových písničkách, určitě chceme strávit i dost času ve studiu a nahrát nové nápady, ale jestli z toho bude nová deska, to se uvidí. Nic napevno neplánujeme, necháváme věci plynout a spíš si užíváme to dobrodružství a čekáme, kam nás tahle naše řeka zanese.

Termíny vánočních koncertů
3. a 4. 12. Brno, Sono centrum
5. 12. Ostrava, Rock and Roll Garage
9. 12. Havlíčkův Brod, KD Ostrov
17. 12. Praha, Fórum Karlín

text: Josef Martínek, foto: Radek Kudláček (promo), Jiří Štarha (Lucerna)

Témata: Jelen, Jindra Polák, Forum Karlín

zavřít