LIVE: Sebastian si v Rock Café zaplaval na matraci a předvedl svůj nejlepší výkon

Vydáno 17.10.2022 | autor: Barbora Kubalová

Kapela Sebastian zakončila v pražském Rock Café své turné, které původně mělo proběhnout už na jaře. Zpěvák a frontman Sebastian Navrátil však dostal koronavirus a celá štace musela být odložena právě na říjen, což možná bylo nakonec ku prospěchu věci. Skupina tak získala příležitost si během letní sezóny na festivalech koncert "nanečisto" vyzkoušet, a zároveň fanouškům nabídla něco víc než pouze písně z předchozích alb. Během letošního roku totiž vydala hned tři novinky – Lalala, Tvý jméno a Hledám.

LIVE: Sebastian si v Rock Café zaplaval na matraci a předvedl svůj nejlepší výkon LIVE: Sebastian si v Rock Café zaplaval na matraci a předvedl svůj nejlepší výkon

Sebastian
Praha, Rock Café
16. 10. 2022

Před Sebastianem publikum rozehřála Pam Rabbit, která v týdnu vystoupila také jako předskokanka Mirai v O2 areně. Klubové prostředí jí však sedlo mnohem lépe a zdálo se, že i ona si bližší kontakt s fanoušky, jenž právě menší koncerty umožňují, více užívá. Minimálně působila uvolněněji. Publiku navíc nebyla neznámá, rádo si s ní některé skladby zazpívalo. Pro Sebastiana tak vytvořila skvělou atmosféru.

Sebastian s sebou do Rock Café přivezl skvělou atmosféru

A hudebník na ni dokázal skvěle navázat. Fanouškům nabídl průřez tím nejlepším ze své tvorby. Možná trochu nečekaně odstartoval show songem Prach, který nahrál ve spolupráci s Lipem, jenž byl také prvním z hostů koncertu. Následovaly písně Cizinka, Kroky, Toulavá, Záchranný bod, Rub a líc nebo Vesmírná, které si s hudebníkem zpíval celý klub. Právě to je výhoda menších klubových koncertů. Přijdou na vás pouze ti nejskalnější příznivci, kteří dokonale znají všechny texty. A to i těch nejnovějších skladeb, proto se chorál ozýval i u novinky Hledám. Během Tvý jméno to chvíli vypadalo, jako bychom se ocitli na rockovém koncertě a živé pojetí Lalala vyneslo song na úplně jinou úroveň.

Na pódiu nezapomněl zpěvák přivítat dlouholetého kamaráda Jakuba Děkana, s nímž si střihl píseň Mám se tak fajn, překvapením večera pak bylo vystoupení Romstar Vyškov s jejich Kde jsi včera bol, kterou kapela občas do svého setlistu také zařadí.

Co ze Sebastiana bylo velmi cítit, byla vděčnost. Jak sám během koncertu přiznal, poslední roky nepatřily profesně mezi jeho nejjednodušší. Rádia nenasazovala jeho nové písně a on sám přemýšlel, zda má cenu v hudbě pokračovat. Právě fanoušci na letošním turné mu však ukázali, že stojí za to dát tomu ještě šanci. A že příznivci umí Sebastiana skutečně podržet, potvrdili během písně Náhradní díly, kdy se vydal na plavbu na matraci právě mezi ně. Při nízkém stropu v Rock Café šlo doslova o hlavu, zpěvák ale naštěstí doputoval zpět na pódium celý.

Co kazilo dojem z jinak skvělého koncertu, bylo místy špatné ozvučení, kdy minimálně v zadní části klubu bylo slyšet spíše přepálené nástroje než zpěv Sebastiana. A také vystoupení DJ Hrushy, který poslední rok jezdí s kapelou jako její pátý člen, převlečeného za ženu, se zdálo nesmyslné a nedotažené do konce. Chyběla mu pointa, a tak se vtípek sestavy minul s účinkem. Přitom by koncert hravě zvládla i bez něj, komunikace s fanoušky Sebastianovi problémy nedělá a podobné „scénky“ tak nemá zapotřebí.

Znát však bylo, že Sebastian za poslední léta hudebně i koncertně vyrostl. Pryč jsou vystoupení, které se prostě musí "jenom" odehrát. Po létech, kdy se mu nedařilo, se zdá, že by se pro kapelu mohlo začít blýskat na lepší časy. To ale ukáže až budoucnost. Potvrdit to bude muzikant moci novým albem, které avizoval již v několika rozhovorech, a jehož by se fanoušci mohli dočkat koncem letošního, nebo začátkem příštího roku.

Foto: Lukáš Zima
Témata: Sebastian, Lipo, Jakub Děkan, Romstar, Pam Rabbit, Rock Café, Praha

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít